Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

A közvélemény lassan immunissá válik a népmegvető, embergyűlölő, lenéző szólamokra.

Unja már mindenki, mint a halált, hogy szóvá tesszük az Orbán-rezsim vezetőinek a népmegvető, emberellenes kijelentéseit. Lázár János miniszter szerint azért javul a közbiztonság, mert tele vannak a börtönök, és mert a közmunkásoknak meló után már nincs kedvük lopni.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda közleménye szerint Lázár „természetesen nem a tisztességesen és becsületesen dolgozó közmunkásokra gondolt, hanem azokra, akiket korábban a szocialista kormány belekényszerített a »megélhetési bűnözésbe«, és a segélyt bűncselekményekkel egészítették ki”. Lázár azóta körülbelül ugyanezzel a körítéssel elnézést kért.

No persze.

Azt is mondta korábban Lázár, hogy úgyszólván nevelő szándékból nem emelik a közmunkások bérét, mert ha 138 ezer forint a minimálbér, és a közmunkás 60-70 ezer forintot keres, akkor hanyatt-homlok fog menekülni az úgynevezett „versenyszférába” (mintha ott lenne munka).

A közmunkának kétféle célja van: 1. a szegények, a munkanélküliek megfegyelmezése büntetőmunkával, és 2. a munkanélküli-statisztika javítása.

A javadalmazott közmunkának lenne értelme és haszna a munkanélküli-segély változatlan folyósítása mellett, de így csak azt leplezi, hogy Magyarországon nincs munkanélküli-segély, ami világméretekben egyedülálló.

Köztudomású, hogy rengeteg faluban azért sok a munkanélküli, mert a rossz tömegközlekedés lehetetlenné teszi az ingázást az ipari, építőipari munkahelyekre. De a miniszter nem ilyesmiről beszél, hanem a szegényeket – és különösen fogékony hallgatóság fülének: a cigányokat – összefüggésbe hozza a bűnözéssel, mintha multimilliárdosok visszaéléseiről nem hallanánk naphosszat. Igaz, nem ők töltik meg a börtönöket.

A közvélemény lassan immunissá válik a népmegvető, embergyűlölő, lenéző szólamokra.

Lázár a jelenlegi kormány egyik legértelmesebb tagjának számít, akinek van humora, amolyan furfangos kópé. Reputációját – se neki, se a kormányának – az ilyen mélyen erkölcstelen locsogás nem rontja.

Lázár miniszter már korábban is hangot adott annak az alaposan átgondolt véleményének, miszerint a gazdag ember többet ér, mint a szegény. (Ezt olykor „tucatliberális” közíróktól is halljuk, a „vállalkozó szellemű polgár” és az „államfüggő proli” közötti – szerintük – szofisztikáltabb különbségtétel alakjában.)

Ez a nézet Rousseau és Petőfi óta elavult.

A tehetősök, a vagyonosok, a műveltek, a szerencsések, más szóval az uralkodó osztály erkölcsi fölényének tana egyrészt nem egyezik meg legtöbbünk személyes tapasztalatával, másrészt tudjuk, hogy a társadalmi pozíció (osztályhelyzet, foglalkozás, lakhely) véletlenszerűen kapcsolódik a személyiség belső értékéhez.

Ezért utálom szívből a „végzettség” fétisét is, bár ennek – mi tagadás – sokat köszönhetek: azok az egyetemek, amelyek meghívtak tanítani, éhen vesznének, ha a szülők csak az igazság keresése, a tiszta tudományosság és a nagy művészet átélése céljából fizetnék lányaik és fiaik ösztöndíját, nem pedig a neves egyetem diplomájának üzleti becse miatt.

És hadd jegyezzük meg: azokat, aki ráérnek lopni, nem föltétlenül az alsóbb néposztályok soraiban kell keresgélni.

A magyar miniszter kijelentéseiről százezrek értesültek. Szemük láttára, fülük hallatára közli velük az ország egyik vezetője, hogy utálja és megveti a magyar népet. A nép többsége ugyanis szegény.

Ez aligha fog bárkit visszatartani attól, hogy Lázár miniszter úrra szavazzon. A legtöbben beletörődtek, hogy ilyen nézetű emberek vezetik őket. Ők híresek, nagyhangúak, hatalmasok, gazdagok – természetesen lenézik a veszteseket, a nyomorultakat, a gyöngéket, a balszerencséseket, a rossz helyre születetteket. Megtehetik.

Ez a világ sora, édes kisfiam.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

Még dolgozni kell azon, hogy a kamaszok tudjanak olvasni és számolni

Még dolgozni kell azon, hogy a kamaszok tudjanak olvasni és számolni

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

A marihuána legalizálása miatt nő az autós balesetek száma

Tájfunok miatt borultak ősszel is virágba a japán cseresznyefák

Tájfunok miatt borultak ősszel is virágba a japán cseresznyefák

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

Kíváncsi, mennyire szegények a magyarok másokhoz képest? Mutatjuk!

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere

A nap fotói: A belvárosi terepen parkolás új budapesti rekordere