szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.

Feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios Innovatív Zrt.-t érintő jelentése alapján – közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Legfőbb Ügyészség székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón.

Harangozó Tamás elmondta, az MSZP helyi önkormányzati képviselője kikérte és Szolnok jegyzőjétől hivatalos levélben kapta meg a várost érintő OLAF-jelentést. Szerinte abban le van írva az a csalássorozat, amely a magyar kormány, a fideszes önkormányzat és Tiborcz István-féle Elios Zrt. összejátszásával történhetett meg.

Megjegyezte, Tiborcz István 2009 óta –változó minőségben – vezető tisztségviselője volt a zrt.-nek, a szolnoki szerződés aláírásakor egy kft.-n keresztül 50 százalékos tulajdonos és ügyvezető volt az Eliosnál.

Az ügy részleteit ismertetve közölte, 2013-ban az irányító hatóság a Szolnok közvilágításának energiatakarékos átalakítására kiírt pályázat feltételeit a benyújtása előtt pár nappal úgy módosította, hogy annak egy célja volt: kicsalják az uniós pénzt. Harangozó szerint a projektet egyáltalán nem lehetett volna támogatni, ha a pályázat műszaki kiírásával nem machinálnak. Szólt arról is, hogy három pályázat érkezett és mind a hármat ugyanaz az ember készítette, a független auditor pedig a nyertes, az Elios Zrt. közvilágításért felelős igazgatója volt.

Az MSZP-s politikus az ügyészségi vizsgálat részleteit is firtatta. Tudni akarjuk, kik azok az ügyészek, akik ezt a nyomozást az elmúlt időszakban eltusolták - hangoztatta, azt is tudakolva, miért nem történt nyomozati cselekmény az ügyben. "Effektíve eltusolja épp az ügyészség ezt az ügyet" – kérdezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
275 millió forintra bírságolt az MNB egy U. Attila nevű férfit

275 millió forintra bírságolt az MNB egy U. Attila nevű férfit

Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Már 750 ezren haltak meg a koronavírus-járványban

Kétmillió forint és átlátszó a Xiaomi új tévéje

Kétmillió forint és átlátszó a Xiaomi új tévéje