szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eseményt idén is a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezte, aktuális pikantériáját pedig az adta, hogy pár hét múlva parlamenti választások lesznek, tehát a kormányfő-pártelnök egyúttal a Fidesz kampányát is megnyitotta a Várkert Bazárban.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A kormányfő 1999 óta tart évértékelőt, vagyis a mostani lesz a huszadik. Legutóbb, tavaly öt nagy támadás kivédését tartotta a 2017-es év feladatának, amelyhez új nemzeti politika létrehozását tartotta szükségesnek. Az öt támadást felsorolva közölte, hogy Brüsszel meg akarja majd tiltani a rezsicsökkentést, napirenden marad a migráció ügye, és meg kell majd küzdeni a nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával. Mint mondta, a negyedik és az ötödik támadás az adópolitika és a munkahelyteremtő támogatások nemzeti hatáskörben tartását éri majd 2017-ben.

Az évértékelőről az alábbiakban élő hírfolyamban számoltunk be:

 

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Orbán: a függetlenség nem olyan, mint a lekvár

A tervekkel kapcsolatban azt mondta, azok csak akkor megvalósíthatóak, ha megőrzik a nemzeti függetlenségüket is és nincsenek kiszolgáltatva senkinek sem. „Magyar bankrendszer és nemzeti médiumok nélkül nincs függetlenség” – mondta, majd figyelmeztette is magukat, most megvan a függetlenség, de az nem lekvár, hogy eláll a polcon, időről időre meg kell küzdeni érte.

„Nem szabad az országot az internacionalisták kezébe adni.”

A választásokra nézve azt mondta, sikerült összetartaniuk a tábort, ezzel együtt az országot is, a magyar politikában a Fidesz biztosítja az állandóságot, a rendszerváltás óta folyamatos résztvevői a politikának. „Az ország kormányzásához tapasztalat kell, helyismeret és nemzetközi kitekintés.’

A magyar ügy szerinte nyert ügy, mert minden egyben van, tapasztalat, tervek, tetterő, nemzetközi kitekintés.

Lelkes publikumnak lenni fárasztó

Munkatársunk beszámolója szerint, amikor Orbán mág negyedórája beszélt, a hallgatóság állóhelyesei kezdtek fáradnni. FInoman fészkelődtek, egyik lábukról a másikra álltak. Látszott, hogy ez kezdi elvonni a figyelmüket a miniszterelnökről.

©
©

Orbán: Ez a magyar jövő

Még nem úgy néz ki, ahogy szeretné Magyarország, még közel sem értek a munkájuk végére. Ami a jövőt illeti, azt mondta a miniszterelnök, az egyszerű dolgokban hisz, a munkában, a hazában, a családban. Nem ígérhet mást a következőkre nézve sem.

Meg kell őrizni a függetlenséget és a nemzeti szabadságot, ez a magyar modell – összegezett Orbán. „Ez a jövő, ez a jövő a miénk lehet.” De a modell szerinte nem csak azért működik, mert a kormány hisz benne, hanem azért, mert milliók vannak a kormány politikája mellett.

©

Mindenki kap dicséretet

És tényleg sorra dicséri kormányát és embereit, volt jó szava Varga Mihályhoz és Matolcsy Györgyhöz, Fazekas Sándorhoz, Balog Zoltánhoz. „Gondoltam és reméltem, hogy a gazdaságot a helyére ütjük”, mondta, de arra nem számított, hogy az életforma is ilyen gyorsan regenerálódik, szólt sportolókról, színházba és koncertre járókról, a múzeumok látogatóiról.

„Jó érzés látni, hogy a magyar nép kultúrnép maradt.” Kihozták a nyolc évből, amit ki lehetett látni, a hibajegyzékkel együtt is úgy látja, több mint vállalható a nyolc éve. „Soha rosszabb ne legyen.” De hozzátette, a célszalag még odébb van.

©

Orbán: Ne legyünk balekok

A miniszterelnök örül, hogy újra együtt lehetnek, a gondolatok és a témák kapcsán a bőség zavarával küzdött – ez a huszadik évértékelő, lezárul a második kormányzati ciklus, jön a választás, idén 30 éves a Fidesz, ezeket kellene összehangolnia.

Orbán állványán az a felirat áll: „Nekünk Magyarország az első.”

A magyarok álszerénységéről, szerénységéről szólt beszéde elején, ami az életben jó, de a politikában nehezebb betartani. Nem szabad az ellenzék szintjére süllyedni, mondta, de azért ki kell mondani, ez a nyolc év jól sikerült, jobban, mint tervezték. „Ne legyünk balekok.”

©

Teltház van, nagyon

Nem feltétlenül szerencsések azok sem, akik bejutottak abba a terembe, ahol a miniszterelnök beszél. Nagyjából száz embernek ott is csak állóhely jutott.

©
©
©

Balog: Noét is kinevették

Az emberi erőforrások minisztere azt mondta beszédében, nincs abban semmi különös, ha meghívják Orbánt évet értékelni, de most mégis van, mert kampány van, választás lesz. Példát húzott Noé és Orbán között, mert Noét is kinevették, amikor bárkát kezdett építeni. „Nincs, nem lehet könnyű élete annak, aki látja a jövőt és megpróbál ellene tenni” – mondta.

Noé után Julianus barátot is megemlíti, neki sem hittek korábban, a jelenre rátérve pedig úgy fogalmazott, baj közelít, az életünkről van szó. „Lehet, hogy a brüsszeli folyosókon még hátat fordítanak, ha magyarokat látnak”, mondta, de Bajorországban már sokan meg akarják szorítani Orbán kezét. Azzal konferálta fel Orbánt, nemcsak április 8-ig számítanak rá.

©

Egy tűt sem lehet leejteni a Várkertbazárban

A helyszínen óriási tömeg, sokaknak csak a folyosón jutott hely.

©

Az Origo már tudhat valamit

A kormány szolgálatába állított hírportál már a 2018-as Orbán-évértékelő elhangzása előtt biztos benne, hogy az egy újabb történelmi beszéd lesz.

©

Amíg Parragh várakozik, megkérdeztük a Tiborcz-ügyről

De a kamara elnöke azt mondta a hvg.hu kérdésére, nem tudja miről van szó. (Az OLAF az Elios közbeszerzéseit vizsgálja, erről kérdeztük volna.) Azért tudtuk feltenni ezt a kérdést, mert Parragh még mindig nem jutott túl a regisztráción.
1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály

855 lóerős lett a legdurvább Mercedes C-osztály