szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Robert Austin szerint Orbán Viktor feltalálta a magyar stílusú autokráciát, bár Magyarország jelenleg még demokrácia, és április 8-án elvileg szabad választások lesznek. A kormány Soros György ellen folytatott primitív kampánya azonban aggodalomra ad okot, amire Orbán Viktor március 15-én is rátett egy lapáttal, amikor a Magyarországra leselkedő állítólagos sötétségről elmélkedett.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor március 15-i beszéde nagyban hasonlított Szlobodan Milosevics egykori szerb elnök 1989-ben Koszovóban elmondott szónoklatára – véli Magyarországról szóló írásában Robert Austin egyetemi docens, a Torontói Egyetem külügyi iskolájának európai, orosz és eurázsiai tanulmányokkal foglalkozó központjának munkatársa.

A The Globe and Mail.com-on közzétett elemzés szerint a magyar miniszterelnök sötét és apokaliptikus jövőképet villantott fel arra az esetre, ha nem maradhat kormányon. Állította, hogy egyesek megpróbálják majd külföldiek kezére játszani az országot, ahogy ez Nyugat-Európában is történt, ami városról városra került az idegenek hatalma alá. Orbán Viktor a sötét erőkkel szemben Magyarország és Európa megmentőjeként igyekszik feltüntetni saját magát.

A szerző valószínűleg Milosevics 1989-es rigómezei beszédére gondolt, amelyet egyesek úgy emlegetnek, mint az első szikrát, ami végül a balkáni háborúhoz vezetett. Az egykori szerb elnök a rigómezei csata 600. évfordulóján arról beszélt, hogy csaták várnak a jövőben a szerbekre, és akár fegyveres összetűzések sem kizártak.

Robert Austin aggasztónak nevezte a primitív hadjáratot, amit Soros György ellen folytat a magyar kormány. Eddig három, igen költséges kampány volt az üzletember és állítólagos globális hálózata ellen. A mostani választási kampányban a kormány egyik állítása az, hogy Soros György és szövetségesei tervet eszeltek ki Magyarország és Európa menekültekkel való elárasztásához.

A jó hír az, hogy Magyarország még mindig demokrácia, igaz, kissé meggyengült már. Elvileg szabad választások lesznek április 8-án, és Orbán Viktor nem Vlagyimir Putyin.

A 2010 óta hatalmon lévő Fidesz valószínűleg tovább kormányozhat, köszönhetően a gyenge és széttagolt ellenzéknek, valamint az átalakított választási rendszernek, amely a nagy pártoknak kedvez. Orbán Viktor bezárta a kaput a nyugati stílusú liberalizmus előtt, létrehozta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, a hagyományos családi értékek és a kereszténység mellett tett hitet, valamint olyan légkört teremtett, amelyben ellenük van az, aki nincs velük.

A Fidesz szédületes sebességgel alakított át Magyarországot, és ezek között voltak pozitívumok is: stabilizálták a gazdaságot, szakítottak az IMF-fel, új befektetőket hívtak az országba, csökkent a munkanélküliség. Az ellenzék szerint azonban csak a kormányközeli cégeknek futott a szekere, méghozzá az uniós pénzeknek köszönhetően.

Kétharmados többségének köszönhetően a Fidesz gyakorlatilag ellenzék nélkül kormányozott az elmúlt nyolc évben. Orbán Viktor a 2014-től kezdődő ciklusban fordult a migránsok/menekültek ellen, kerítést húzatott fel az ország déli határán, és beintett Brüsszelnek.

A magyar miniszterelnök állítása szerint az ország a feledés homályába merül, ha most vasárnap nem kapnak újra bizalmat. Ha viszont kormányon maradhatnak, csodás folytatást ígérnek. És erre lehet, hogy nehéz lesz nemet mondani – állapítja meg a szerző. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Még kevesebb maradhat az önkormányzatok önállóságából, még erősebb lesz az állam

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen