szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NVI elnöke szerint aki panaszt akar tenni, az úgyis tudja, mi a szabály. A TASZ ugyanakkor úgy látja, súlyos aggályokat vet fel, hogy csökkentett módban üzemel a weboldal.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Számos furcsaságról érkezett hír sok szavazókörből a választások után, emiatt egyre több párt kéri ki a Nemzeti Választási Irodától a választási jegyzőkönyvek szkennelt változatát, valamint az előzetes adatokat. Megkapta már az ezeket tartalmazó CD-lemezeket Litresits András, az MSZP-s delegált az Országos Választási Bizottságban. Ő a hvg.hu-nak elmondta: az adatok alapján már lehet ellenőrizni az összesített országos szavazatokat.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke arról beszélt: ha valaki az adatok vizsgálata során úgy látja, hogy az eredményekben ellentmondás, hiba van, az egyéni választókerületi választási bizottsághoz kell fordulnia, ott vizsgálják ki a panaszt és döntenek az ügyben. Erre szombattól, a választás végeredményének közlésétől van lehetőség három napig. Pálffy hozzátette: jogorvoslatért aztán a Nemzeti Választási Irodához, végső soron pedig a Kúriához lehet fordulni.

"Ha valakinek a szavazókörben volt problémája a szavazatszámláló bizottság tevékenységével, az ott kiállított jegyzőkönyvvel vagy az összeszámlálással, amikor ezt az eredményt támadja meg, akkor kell megtámadnia a szavazatszámláló bizottságok tevékenysége elleni, eredményt befolyásoló dolgokat is" – magyarázta az NVI elnöke.

Világos, ugye? Ha mégsem az, a logikus lépés az lehetne, hogy a panaszt tenni kívánó felkeresi a szervezet honlapját, és ott tájékozódik. Apró bökkenő csupán, hogy a választás napjának délelőttje óta csökkentett módban futó oldalon ezek az információk nem szerepelnek.

Amikor erre kérdeztünk rá Pálffy Ilonánál, azt válaszolta, hogy ez nem újdonság. "Ez olyan jellegű dolog, amit mondjuk, ha valaki akar ilyen bejelentést tenni, tudja is" – mondta.

Hiába védekezik azonban ezzel az NVI-elnök: a Társaság a Szabadságjogokért szerint súlyos aggályokat vet fel a szervezet honlapjának jelenlegi működése, az arról hiányzó információk ugyanis akadályozzák a jogorvoslathoz való jog érvényre jutását a választási eljárásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Tényleg veszélyes készpénzt használni járvány idején? Itt a legújabb válasz

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Fontos teszt jön: 15 km magasra küldi fel a SpaceX az űrhajót, amivel embereket vinne a Marsra

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött

Müller: Adatszolgáltatási torlódás miatt lett annyi új fertőzött