szerző:
hvg.hu

Mint a gomba, úgy nőnek ki a földből a fővárosban azok a sportkomplexumok, amelyek elengedhetetlenek egy budapesti olimpia megrendezéséhez. Ugyan a Momentum korábban meghátrálásra késztette Orbán Viktort, de egy újabb kétharmad sok mindenre jó lehet. Akár a 2032-es játékok megpályázására is.

A Zoom pedig alapos cikkben járta körbe, hogy eddig mennyit költöttek minderre. Rengeteget. Elkezdődött például az egyik központi helyszín, az 55 ezres atlétikai centrum építése a Rákóczi hídnál. A stadion helyszíne lehet a 2023-as atlétikai világbajnokságra, ugyanis Budapest gyakorlatilag az egyetlen jelentkező. (A stadion sajátossága, hogy hiába 15 ezres, 55 ezresre bővíthető.) Ez 23,67 milliárdba kerül.

Ezen kívül vannak olyan konkrét kiadások, amikről már múlt időben lehet beszélni, ilyen a 2024-es pályázat költsége, ami 19,7 milliárd forint volt. Az észak-csepeli sportlétesítmények előkészítésére közel félmilliárd ment el, a kerékpáros stadionra 1. A Kemény Ferenc-program megvalósítására 34,8 milliárd, a diákvárosra és olimpiai falura 18, egy új Duna-híd előkészítésére 1,627 milliárd, a vasútvonal áthelyezésére a Soroksári úton pedig 1,2.

Olyan fejlesztések is vannak, amelyekről még nem döntött a kormány:

  • Atlétikai stadion és észak-csepeli fejlesztések, Velodrom: 135 milliárd forint.
  • Ferencvárosi vasúti vonaláthelyezés: 80 milliárd forint.
  • Diákváros/olimpiai falu: 184 milliárd forint.
  • Új Duna-híd (Galvani híd) és rávezető utak: 75 milliárd forint.
  • Az M1-es autópálya kiszélesítése: 184 milliárd forint.

A portál összegzése szerint jelenleg a kormány összesen több mint 750 milliárd forint elköltéséről döntött vagy határozott az olimpiai tervekhez illeszkedve. Megjegyzik, egy 2015-ös megvalósíthatási tanulmány 3000 milliárd forint költséggel számolt a 2024-es rendezés kapcsán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Amerikai rockbanda készített klipet Hadházyék tüntetésén - videó

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Még egy csúcson túl lévő focista is elképesztő autóparkot tud tartani

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Brüsszel figyelmeztette az olaszokat: példátlan, amire készülnek

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Tim Cook követeli: vonja vissza a Bloomberg a „kémkedő rizsszemekről” szóló cikket

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit

RMDSZ: Kifizetik a magyar tanítók románóráit