szerző:
hvg.hu

Tudományos jelentés készült arról, milyen szavakat használt beszédeiben Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt évek során. És hát semmi jó nem derült ki: 2004 óta folyamatosan rémisztget, de az igazi változás tíz évvel később jött. Azóta csak a háborúról beszél.

Jókora fordulat állt be Orbán Viktor szóhasználatában az elmúlt évek során – ezt derítette ki egy szakmájában elismert kutatócsoport friss tanulmánya, amelyet a 444 szúrt ki először.

A komoly, tudományos munka a miniszterelnök 1999 és 2018 közötti szóhasználatát elemezte, illetve annak változásait, gyakorlatilag mindenre kiterjedően: az évértékelőket, a tusványosi és a március 15-i beszédeket is megvizsgálták, összesen 41-et.

A módszer alapja a szószámlálás és csoportosítás volt: megnézték, hogy az egyes beszédekben hányszor hangzott el egy-egy kijelentés, majd ez alapján vontak le következtetéseket. A vizsgálat fontos előnye, hogy kizárja a szubjektív értékeléseket, és képes felismerni a szinonímákat, mert azt is nézi, hogy előfordulnak-e harcra, véres küzdelemre utaló szavak, amelyek szintén hatást keltenek a közönségben.

"Fojtogat, káosz, áldozat"

Eszerint Orbán kijelentései öt csoportra oszthatók: a félelemmel, a harccal, a kormányzással, az EU-val, és a menekültekkel kapcsolatos szavakra. Emellett arra is fény derült, hogy a miniszterelnök igen sűrűn és sokszínűen használ bűnt és fájdalmat leíró szavakat, mint az "áldozat", az "áldozatvállalás", az "elszenved", a "fojtogat", a "káosz", de a lista igen hosszú.

©

A kutatók egy alcsoportot is készítettek, amit "szorongás, alávetettség és összeomlás" szavainak neveztek el. Ezek több mint 3000 alkalommal szerepelnek a beszédekben, és közel 2 százalékát alkotják Orbán szavainak.

A vizsgálat szerint a kormányfő félelemre utaló szavai 2004-es évértékelőjén kezdtek dominánssá válni, de a csúcsot a 2007-es és 2009-es időszak jelentette. 2014-től a harcra, háborúra utaló szavak kezdtek megsokasodni, mint a "csata", a "hadsereg", a "határvédelem", a "kilő", a "kivív". 2018 márciusa óta pedig még sűrűbben alkalmazza ezeket.

Volt egyszer egy belpolitika

A kutatók szerint egy másik érdekesség, hogy miközben Orbán egyre többet beszél az EU-ról, a migrációról, a háborúról és a félelemről, a kormányzást érintő klasszikus témák, kifejezések egyre inkább eltűnnek, helyettük pedig a külvilág témái dominálnak nála.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

Hamarosan már lehet szlalomozni önvezető autókkal a zalai tesztpályán

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

27 hajléktalant figyelmeztettek a rendőrök a betiltás első napján

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

1,7 milliárd forintot felejtett el valaki befizetni a NAV-nak

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A Bankszövetség reagált a lakástakarékok kinyírására, meghallja valaki?

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János