szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tudományos jelentés készült arról, milyen szavakat használt beszédeiben Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt évek során. És hát semmi jó nem derült ki: 2004 óta folyamatosan rémisztget, de az igazi változás tíz évvel később jött. Azóta csak a háborúról beszél.

Jókora fordulat állt be Orbán Viktor szóhasználatában az elmúlt évek során – ezt derítette ki egy szakmájában elismert kutatócsoport friss tanulmánya, amelyet a 444 szúrt ki először.

A komoly, tudományos munka a miniszterelnök 1999 és 2018 közötti szóhasználatát elemezte, illetve annak változásait, gyakorlatilag mindenre kiterjedően: az évértékelőket, a tusványosi és a március 15-i beszédeket is megvizsgálták, összesen 41-et.

A módszer alapja a szószámlálás és csoportosítás volt: megnézték, hogy az egyes beszédekben hányszor hangzott el egy-egy kijelentés, majd ez alapján vontak le következtetéseket. A vizsgálat fontos előnye, hogy kizárja a szubjektív értékeléseket, és képes felismerni a szinonímákat, mert azt is nézi, hogy előfordulnak-e harcra, véres küzdelemre utaló szavak, amelyek szintén hatást keltenek a közönségben.

"Fojtogat, káosz, áldozat"

Eszerint Orbán kijelentései öt csoportra oszthatók: a félelemmel, a harccal, a kormányzással, az EU-val, és a menekültekkel kapcsolatos szavakra. Emellett arra is fény derült, hogy a miniszterelnök igen sűrűn és sokszínűen használ bűnt és fájdalmat leíró szavakat, mint az "áldozat", az "áldozatvállalás", az "elszenved", a "fojtogat", a "káosz", de a lista igen hosszú.

©

A kutatók egy alcsoportot is készítettek, amit "szorongás, alávetettség és összeomlás" szavainak neveztek el. Ezek több mint 3000 alkalommal szerepelnek a beszédekben, és közel 2 százalékát alkotják Orbán szavainak.

A vizsgálat szerint a kormányfő félelemre utaló szavai 2004-es évértékelőjén kezdtek dominánssá válni, de a csúcsot a 2007-es és 2009-es időszak jelentette. 2014-től a harcra, háborúra utaló szavak kezdtek megsokasodni, mint a "csata", a "hadsereg", a "határvédelem", a "kilő", a "kivív". 2018 márciusa óta pedig még sűrűbben alkalmazza ezeket.

Volt egyszer egy belpolitika

A kutatók szerint egy másik érdekesség, hogy miközben Orbán egyre többet beszél az EU-ról, a migrációról, a háborúról és a félelemről, a kormányzást érintő klasszikus témák, kifejezések egyre inkább eltűnnek, helyettük pedig a külvilág témái dominálnak nála.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Kúria: Egyelőre nem követelhet négy oldalt az ingyenes lapokból a főváros

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak

Észak-Korea hackerei már nem is a felhasználókat támadják, taktikát váltottak