szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány családügyben példaképnek tekintett, 2012-ben elhunyt szakértője egy 2011-es interjúban beszélt a kormány által ideológiailag és politikailag elítélendő genderkutatásról. Leginkább elismerően.

Kopp Mária orvos, pszichológus a Fidesz és a konzervatív közélet ikonikus figurája, a kormány népességpolitikai kutatóintézetet is alapított, amit a 2012-ben elhunyt Koppról nevezett el. Az intézet 2018 márciusában nyílt meg. Kopp lánya, Skrabski Fruzsina filmrendező már reagált a gender szakok bezárására a Facebookon: "legyen hatalmas nemzetközi tudományos konferencia a demográfiáról, családról. Akkor kiderül, hogy kik azok a kutatók, akik tehetségesek, és jól tudják képviselni a feminizmus helyett a familizmust (ahogy anyukám mondta), és majd ezek a kutatók leülnek a genderesekkel és tudományosan cáfolják az állításaikat, és akkor azt mondja az ELTE-rektor, hogy nem kérek ebből. Ez az útja szerintem. Az állami nyomás nem védhető."

A Szemlélek most egy 2011-es Kopp-interjút szemléz. Kopp, akiről a gendertudósok elismerik, korrekt vitapartner volt, olyanokat mond, hogy:

"A férfiak biológiai adottságuk szerint harcolnak a dominanciáért, előbbre akarnak jutni, védik az otthont. Az utóbbi évtizedekben ez teljesen átalakult, hiszen legalább annyi nő tanul, mint férfi. A nők a társadalomban is nagyon komoly szerepet játszanak, sok esetben családfenntartókká válnak. Veszélyesnek tartom, ha letagadjuk, hogy ma másfajta szerepelvárásoknak kell megfelelniük a férfiaknak. Emiatt is izgalmas és fontos a genderkutatás."

"A házasság életszövetség egy férfi és egy nő között, amelyben óriási erő van. Minden vizsgálat azt mutatja, hogy nincs komolyabb népegészségügyi tényező, mint egy jó házasság."

"...nem lehet már letagadni, hogy mások az elvárások a nemekkel szemben. Ezen felül el kellene érni, hogy a férfiak elfogadják ezt az újfajta szerepet itthon is. Azt, hogy már nem azzal mérjük őket, hogy többet keresnek-e, vagy hogy jobb kocsit tudnak szerezni, jobb anyagi körülményeket tudnak teremteni."

"...a kereszténység egyáltalán nem azonos egy konzervatív állásponttal. Nagyon veszélyesnek tartom, amikor konzervatív egyházi körökben a gender ügyet elítélendő dolognak tekintik. Jelenleg kurzusokat tartok, mert föl kell készíteni a fiatalokat az új helyzetre, arra, hogy mit jelent a férfi és a női szerep a mai világban – a genderkutatás erről szól. Az igaz, hogy vannak szélsőséges körök, amelyek próbálják más területre fókuszálni a kutatást, mondjuk a homoszexualitás propagálására, de ez szűk kisebbség."

*Cikkünk korábbi verziójában szerepelt egy Gulyás Gergely miniszternek tulajdonított idézett, ám mint kiderült, ez egy szerencsétlen tévedés volt. Elnézést!

Valójában az alábbiakat Hollik István frakciószóvivő (Fidesz-KNDP) mondta:

Nem titkolt cél, hogy Magyarországon valóban egy kereszténydemokrata országot hozzunk létre, amely egyébként a normalitást és a keresztény értékeken alapuló életet és értékeket védi. Na most az a helyzet, hogy a társadalmi nemek gondolata – ami nem egy tudomány, hanem egy ideológia ráadásul szorosan köthető a liberális ideológiához – az azt gondolom, hogy ebbe nem fér bele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerencsen új üzleti lehetőségeket látnak a csokiimádó Gombóc Artúrban

Szerencsen új üzleti lehetőségeket látnak a csokiimádó Gombóc Artúrban

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban

Harmincfős rendezvényen emlékeztek egy koronavírusban elhunyt ápolónőre Dunavarsányban