szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az innovációs miniszter elég baljós beszédet mondott szombaton Pécsett, a HOÖK országos közgyűlésén.

A Budapesti Corvinus Egyetemen megkezdett munkát felgyorsítanák, és kiterjesztenék azt a magyar felsőoktatás egészére, hogy versenyképesebb környezetet teremtsenek – mondta Palkovics a szabadpecs.hu tudósítása szerint.  

A miniszter – aki korábban oktatás államtitkárként felügyelte a felsőoktatást - szerint a cél az, hogy a magyar egyetemek hatékonyabban, versenyképesebben és egyszerűbben tudjanak működni a jelenleginél, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy egyetem a környező országokban, avagy egy magyarországi magánegyetem működik.

A miniszter szavaira a tudósítás szerint ráerősített beszédében Bódis József oktatási államtitkár, a PTE volt rektora is.

Azt egyikük sem részletezte, hogy a Corvinus-szal kapcsolatban hallható hírek és változások egészére gondoltak-e, de nagyon erős a gyanú arra, hogy a fizetős szakok növelését, az állam finanszírozási szerepének csökkentését és a nemzetköziesítés felgyorsítását jelenti. Mindketten a versenyképességre hivatkoztak.

A korábban radikálisan tandíjellenes Orbán Viktor 2010 után át akarta állítani kizárólagos önköltséges (tandíjas) formára a magyar felsőoktatást, ezt a hallgatói tüntetések után ugyan elvetette, de így is drasztikusan szűkítette az államilag finanszírozott helyek számát, bizonyos szakokon már most is csak tandíjas képzés van. Az állami finanszírozás visszafogását egyébként már a Széll Kálmán terv leírta, és valóban, sok százmilliárddal kevesebb jut a felsőoktatásra, mint korábban.

A legfrissebb hírek szerint a – szintén már többször megtámadott - Budapesti Corvinus Egyetemen jelentősen nőni fog a fizetős szakok aránya, szeretnék a külföldi, fizetős hallgatók számát növelni, és 2020-tól nem hirdetnének államilag finanszírozott helyeket.

Ha ezt a modellt akarják továbbvinni, akkor nem kizárt, hogy még a jelenleginél is kevesebb ingyenes, állami hely lehet a magyar egyetemeken.

Nem lehetetlen , hogy a most még kissé ködös miniszterim és államtitkári nyilatkozatok – a tíz évvel ezelőtti tandíjellenes Orbánból pár év alatt lett tandíjpártivá vált - Orbán elképzeléseinek újra napirendre tűzését vetítik elő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

14 hazai városban láthatók a nemzetközi fesztiválok díjazott filmjei

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Zseniális funkció a Google keresőben: csak dúdoljon, felismeri, hogy melyik dal az

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér