szerző:
Domány András

Az Alkotmánybíróság Polt Péternek adott igazat egy nemzetbiztonsági törvényt érintő ügyben.

Nem lehet a legfőbb ügyészt olyan helyzetbe hozni, hogy érdemi mérlegelés nélkül legyen kénytelen elbocsátani valakit – mondta ki az Alkotmánybíróság. A döntés szokatlan módon magának Polt Péternek a beadványa alapján született.

Az ügyészség vezetője azt kifogásolta, hogy ha a Belügyminisztériumnak – tehát a kormány egyik szervének – alárendelt titkosszolgálat egy ügyésznél nemzetbiztonsági kockázatot állapít meg, ennek csak a tényét közli, de indokait nem. Polt ilyen esetben mint felelős vezető csak az elbocsátás vagy a megtartás mellett dönthet, és nem helyezheti át az érintett ügyészt más, kevésbé bizalmas beosztásba. Elméletileg arra is joga van, hogy a titkosszolgálati közlés ellenére megtartsa állásában a beosztottját, de ha nem tudja, mi a baj az illetővel, akkor ezt nyilván nem vállalhatja.

Márpedig, írta Polt, "indokolatlan, hogy az alkotmányos felhatalmazással rendelkező legfőbb ügyész ne ismerhesse meg a nemzetbiztonsági kockázat tartalmát". Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar alkotmányos rendszerben az ügyészség független, ő az egyszemélyi vezetője, a törvény pedig "munkáltatói jogkörének szükségtelen és aránytalan korlátozását jelenti".

A beadvány azt is kifogásolta, hogy a bíróság csak eljárási szabálysértés esetén helyezheti hatályon kívül a nemzetbiztonsági kockázat megállapítására vonatkozó döntést, és nem vizsgálhatja, hogy indokoltan bélyegzi-e meg a titkosszolgálat a vizsgált személyt. Ez kiüresíti a fellebbezési lehetőséget, és megfosztja az érintettet, akinek az állása forog kockán, a tisztességes eljárástól.

Az Alkotmánybíróság egyetértett a legfőbb ügyésszel, és nem először mondta ki, hogy a bírósághoz fordulás jogát nem lehet üres formasággá tenni. A jogorvoslat lényege, hogy az esetleges jogsértést ténylegesen orvosolni lehessen, a bíróság érdemben dönthessen. Abban is igazat adott Polt Péternek az alkotmánybírák többsége, hogy a szabályozás az ő jogait sérti, és megakadályozza, hogy a tényeket mérlegelve dönthessen beosztottairól.

Mivel a kifogásolt rendelkezések helyett újakat kell alkotni, az Ab nem azonnali hatállyal semmisítette meg ezeket, hanem 2019. március 31-ével. Az országgyűlésnek addig kell kijavítania a hibát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

400-500 magyar weboldal került bajba, szélesre tárt hátsó bejárat van a kódjukban

Egész éjjel járnak majd a metrók szilveszterkor

Egész éjjel járnak majd a metrók szilveszterkor

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

"Szeszcsempészek és kincsvadászok" is lehetnek az állami bank alkalmazottai

Vonat gázolhatta halálra a megölt "emberevő" tigris árván maradt kölykeit

Vonat gázolhatta halálra a megölt "emberevő" tigris árván maradt kölykeit

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ