szerző:
Domány András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglepő témát tárgyal az Alkotmánybíróság jövő kedden: Polt Péter legfőbb ügyész kéri a nemzetbiztonsági törvény néhány pontjának megsemmisítését, mert azok szerinte sértik az alaptörvényt.

A jogszabályt 2014 végén módosították, részletesen szabályozva különböző bizalmi állást betöltő tisztségviselők, köztük az ügyészek nemzetbiztonsági ellenőrzését. Polt Péter beadványa szerint a Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett szöveg sérti a jogállamiság és a jogbiztonság elvét, mert a BM alá tartozó nemzetbiztonsági szolgálatok úgy minősíthetnek bárkit nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak, hogy nem kötelesek elárulni, mire alapozzák ezt. Ő például a törvény szerint dönthet úgy, hogy nem bocsátja el a kockázatosnak nyilvánított ügyészt, de hogyan vállalhatja ezért a felelősséget, ha nem tudja, mi a baj az illetővel? Ráadásul eleve csak a megtartás és az elbocsátás között dönthet, más, kevésbé fontos munkakörbe nem helyezheti az illetőt.

„Mindez a munkáltatói jogkör gyakorlásának szükségtelen és aránytalan korlátozását jelenti”,

panaszolja, és ezzel

„kellő alkotmányjogi indok nélkül, erőteljesen korlátozza, sérti a legfőbb ügyésznek … az ügyészi szervezet vezetésére vonatkozó jogkörét”.

Azt is kifogásolja a legfőbb ügyész, hogy „a bizonytalan tartalmú szabályozás rendkívül széles körű mérlegelési lehetőséget” ad a nemzetbiztonsági ellenőrzés elrendelésére jogosultaknak. Ha pedig az érintett az ellenőrzés negatív eredményével szemben bírósághoz fordul, a bíró csak az eljárás jogszerűségét vizsgálhatja, de nem ismerheti meg a döntés indokait, vagyis arról nem ítélkezhet, hogy valóban kockázatot jelent-e az illető. Ezzel a legfőbb ügyész szerint a végrehajtó hatalomhoz tartozó szervek feletti bírói kontroll kiüresedik, sérül a tisztességes bírósági eljárás követelménye.

A vitatott törvény elfogadásakor a kormánypártoknak éppen nem volt meg a kétharmados többségük, ami a nemzetbiztonsági törvény módosításához szükséges, mert a már súlyos beteg, nem sokkal később elhunyt Lasztovicza Jenő Fidesz-képviselő hiányzott. De így is könnyedén átment, mert az MSZP és a Jobbik képviselőinek nagy része megszavazta (külön szavaztak a kétharmados többséget, illetve az azt nem igénylő részekről, mindkétszer megvolt a kétharmad).

2015. február 1-én lépett hatályba, de – mint az Alkotmánybíróság irataiból látható – a kormányt és annak parlamenti többségét ritkán bíráló legfőbb ügyész csak 2015 decemberében szánta rá magát a szokatlanul élesen megfogalmazott Ab-beadvány elküldésére. Az Ab pedig, úgy látszik, bő két és fél év után vette ezt elő, mert – más beadványok törzslapjától eltérően – itt nincs nyoma annak, hogy korábbi üléseken már foglalkozott volna vele. Igaz, nem köti határidő. És az se biztos, hogy szeptember 25-én eljutnak a határozathozatalig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Rihanna beintett a Super Bowl-nak a Kaepernick-ügy miatt

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Egyetlen gigavállalatban egyesítik Mészáros Lőrinc két óriáscégét

Egyetlen gigavállalatban egyesítik Mészáros Lőrinc két óriáscégét

Plafonból kilátszó vezetékek, lemálló falak – így várja kis betegeit a Budai Gyermekkórház

Plafonból kilátszó vezetékek, lemálló falak – így várja kis betegeit a Budai Gyermekkórház

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!

Ne fogadj el új állást, míg fel nem teszed ezeket a kérdéseket!