szerző:
MTI/hvg.hu

A szélsőséges aktivistára is emlékeznek egy éven át.

Különös közleményt adott ki a Magyar Iszlám Közösség az MTI Országos Sajtószolgálat útján: "Jövőre lesz tíz esztendeje, hogy brutális módon meggyilkolták Bolíviában Rózsa Flores Eduardót, a Magyar Iszlám Közösség alelnökét és Magyarosi Árpádot, 135 éve született és 40 éve halt meg a leghíresebb magyar muszlim, Germanus Gyula. Ezért a volt alelnökünk és Germanus Gyula tiszteletére a következő évet az ő emléküknek szenteljük több programunkkal. Germanus Gyula nevét viseli a közösségünk központja is, de a fővárosban teret is elneveztek róla."

A világhírű orientalista tudós-irodalmár és a meggyőződéses kommunistából muszlimmá vált szélsőséges aktivista közös nevezőre hozása eszerint azt jelenti, hogy a Magyar Iszlám Közösség Rózsa Flores Eduardót a mai napig saját hősének tekinti.

Emlékezetes, hogy 2009. április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. (Tóásó öt év és tíz hónap után, vádalkuval szabadult, majd miután a hatóságok nem adták vissza útlevelét, a Baptista Szeretetszolgálat segítségével jött el az országból.)

Juan José Laguna, aki az egykori bolíviai főügyész biztonsági főnöke volt, 2014-ben közölte: valójában a bolíviai kormány bérelte fel Rózsa Flores Eduardót, hogy lefejezzék a Santa Cruz-i ellenzéket, és így biztosítsák Rubén Costas, a helyi kormányzó pozícióját. A volt rendőr állításának ellentmond Rózsa Flores korábban, még Budapesten, Kepes Andrásnak adott interjúja, amelyben közölte, azért utazik Bolíviába, hogy szülővárosát, Santa Cruzt segítse a fegyveres ellenállásban.

Rózsa Flores Eduardo a Wikipédia összefoglalója szerint "bolíviai-magyar katona, színész, író, költő és publicista, a KISZ Eötvös Loránd Tudományegyetemi Bizottságának utolsó titkára, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület alapító tagja, a Jobbik.net szerkesztője, a Kapu és a Leleplező című folyóiratok munkatársa, az Ellenkultúra.info alapító-főmunkatárs, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke" volt. 1991-ben előbb tudósítóként dolgozott, majd katonaként harcolt a horvát függetlenségi háborúban. Feltételezések szerint szerepe volt a Gyurcsány-féle őszödi beszéd kiszivárogtatásában. A halála előtt években fölvette a kapcsolatot nemcsak a Magyarországi Iszlám Közösséggel, hanem szélsőjobboldali szervezetekkel is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leöntötték a Kossuth-szobrot

Leöntötték a Kossuth-szobrot

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok

A Mikulásnak és a Jézuskának is besegítenek a robotok