szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szélsőséges aktivistára is emlékeznek egy éven át.

Különös közleményt adott ki a Magyar Iszlám Közösség az MTI Országos Sajtószolgálat útján: "Jövőre lesz tíz esztendeje, hogy brutális módon meggyilkolták Bolíviában Rózsa Flores Eduardót, a Magyar Iszlám Közösség alelnökét és Magyarosi Árpádot, 135 éve született és 40 éve halt meg a leghíresebb magyar muszlim, Germanus Gyula. Ezért a volt alelnökünk és Germanus Gyula tiszteletére a következő évet az ő emléküknek szenteljük több programunkkal. Germanus Gyula nevét viseli a közösségünk központja is, de a fővárosban teret is elneveztek róla."

A világhírű orientalista tudós-irodalmár és a meggyőződéses kommunistából muszlimmá vált szélsőséges aktivista közös nevezőre hozása eszerint azt jelenti, hogy a Magyar Iszlám Közösség Rózsa Flores Eduardót a mai napig saját hősének tekinti.

Emlékezetes, hogy 2009. április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. (Tóásó öt év és tíz hónap után, vádalkuval szabadult, majd miután a hatóságok nem adták vissza útlevelét, a Baptista Szeretetszolgálat segítségével jött el az országból.)

Juan José Laguna, aki az egykori bolíviai főügyész biztonsági főnöke volt, 2014-ben közölte: valójában a bolíviai kormány bérelte fel Rózsa Flores Eduardót, hogy lefejezzék a Santa Cruz-i ellenzéket, és így biztosítsák Rubén Costas, a helyi kormányzó pozícióját. A volt rendőr állításának ellentmond Rózsa Flores korábban, még Budapesten, Kepes Andrásnak adott interjúja, amelyben közölte, azért utazik Bolíviába, hogy szülővárosát, Santa Cruzt segítse a fegyveres ellenállásban.

Rózsa Flores Eduardo a Wikipédia összefoglalója szerint "bolíviai-magyar katona, színész, író, költő és publicista, a KISZ Eötvös Loránd Tudományegyetemi Bizottságának utolsó titkára, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület alapító tagja, a Jobbik.net szerkesztője, a Kapu és a Leleplező című folyóiratok munkatársa, az Ellenkultúra.info alapító-főmunkatárs, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke" volt. 1991-ben előbb tudósítóként dolgozott, majd katonaként harcolt a horvát függetlenségi háborúban. Feltételezések szerint szerepe volt a Gyurcsány-féle őszödi beszéd kiszivárogtatásában. A halála előtt években fölvette a kapcsolatot nemcsak a Magyarországi Iszlám Közösséggel, hanem szélsőjobboldali szervezetekkel is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!