szerző:
hvg.hu

Mindegy, hogy királyság vagy hibrid rendszer – a mai hatalmi struktúráról vitázott két politológus, Török Gábor és Filippov Gábor.

Mennyire Orbán Viktor miniszterelnök egyszemélyes felelőssége, hogy ilyen állapotban van az ország? Erről vitázott két politikai elemző, Török Gábor és Filippov Gábor a valaszonline.hu-n. Sokat beszéltek arról, hogyan lehet definiálni a mostani hatalomkoncentrációt, hatalomtechnikát, van-e lehetőség ebből kitörni.

Filippov szkeptikus, azt mondja, messze nem diktatúra, ami Magyarországon van, de már nem is konszolidált demokrácia, hiszen mára egyetlen akarattól függ az elvben semleges állami intézményrendszer és a nyilvánosság meghatározó része.

A struktúra túlmutat az egyszemélyi berendezkedésen, ha leváltanák Orbán Viktort, akkor is maradhatna a megszállt intézményrendszer.

A kormányt továbbra is választáson lehet legyőzni, csak más módszerekkel, mint egy demokráciában.

Török Gábor azzal érvelt, Orbán Felcsútról jutott el a "királyságig", úgy, hogy az elején szinte minden ellene volt. "Horn Gyulának is volt kétharmada, persze nem pont így, voltak hatalompolitikai eredményei, de ő az állampárt hatalmi örökségéből indult. Orbán hozzá képest a semmiből. Ez a – nevezzük így – lehetőség mindenfajta politikai rendszerben adott, bár az út kétségkívül hol simább, hol göröngyösebb.

Ami fájdalmasan hiányzik, hogy nem látszik a színen Orbánéhoz mérhető politikai teljesítmény.

Török Gábor nem látja azt az ellenzéki politikust, aki eljut a pontos helyzetfelismerésig, majd a tudás birtokában képes tisztességesen és kitartóan végigvinni egy programot.

Filippov szerint 2014-re ért el oda a rendszer, hogy kimondható, "potensebb alternatíva vagy hatalmi ellensúly összeállása erősen meg van nehezítve, formális és informális eszközökkel egyaránt".

Török szerint viszont attól, hogy Orbán Viktor a pártjában majd az országban is arra törekedett, hogy megszüntesse az ellenakaratot, abból nem következett automatikusan, hogy ezek az ellenakaratok ne maradhattak volna meg, ne akadályozhatták volna meg őt a hatalmi koncentrációban.

Nem intézmények buktak el vele szemben, hanem emberek, politikusok.

Török Gábor szerint a tapasztalat az, hogy ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz. "A Gyurcsány-kormány is sok mindent akart, például új kormányzati negyedet, aztán nem lett belőle semmi, míg Orbánék hamarosan költöznek is a Várba.

Ugyanez a stadionokkal: ahol stadiont akarnak építeni, ott stadion lesz, bárki bármit mond."

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Még előrébb jutottak Szalayék a Dakaron

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

Új sürgősségi ellátás: a miniszter szerint siker, leteszteltük, tényleg így van-e

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját