szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Botrányos jelenetek zajlanak a parlamentbe, de elvileg szabályos, hogy a levezető elnök a parlamenti patkóból vezényli le a szavazásokat.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Szerdán ellenzéki képviselők azzal próbálták megakadályozni a parlamentben többek között a Munka törvénykönyvének "rabszolgatörvényként" elhíresült módosítását, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. A szerdai levezető elnök Latorcai János megpróbált ugyan felmenni a pulpitusra, de ezt megakadályozták, így végül a parlamenti patkóban lévő helyéről egy mobil mikrofonnal állt neki levezényelni a szavazásokat az ellenzék folyamatos sípolása közepette. Az eseményeket itt követhetik élőben!

Utánénéztünk annak, hogy mennyire szabályos ez a megoldás, és bármily meglepő,

a házszabály nem mondja ki, hogy az ülést a pulpitusról kell vezetni.

Talán azért, mert megfogalmazóinak eszükbe sem jutott, hogy ez másképp is lehet. A 17.§ viszont mindössze annyit mond ki: "Az ülést az ülést vezető elnök nyitja meg, vezeti és rekeszti be." Továbbá: "A házelnök az alelnökök véleményének kikérésével határozza meg, hogy az alelnökök mikor és milyen sorrendben vezetik az Országgyűlés ülését."

Az elnöki emelvényt egyetlenegyszer említi a házszabály: "Az elnöki emelvényen az ülést vezető elnök, a soros jegyző, valamint – a házelnök kijelölése alapján – a főigazgató vagy az Országgyűlés Hivatalának a főigazgató által kijelölt munkatársa tartózkodhat." Ez tehát csak arról szól, hogy mások nem mehetnek fel oda, de arról nem, hogy csak az onnan vezetett ülés szabályos.

Az ellenzék szerint az is problémás, hogy bár elvileg csak képviselői kártyával lehetne szavazni a parlamentben a név szerinti szavazáskor, ez szerdán nem így történt – bár nem dugták be a képviselői kártyájukat, mégis tudtak szavazatot leadni, vagyis nem kellett igazolni azt, hogy ők valóban képviselők.

Erről a házszabály azt mondja, hogy a szavazás történhet kézfelemeléssel, tehát a kártya behelyezése nélkül is – értelemszerűen akkor, ha az eredmény ránézésre egyértelműen megállapítható –, de "Kézfelemeléssel történő szavazás esetén a szavazást bármely képviselő kérésére szavazatszámláló gép alkalmazásával meg kell ismételni." (26.§ (3) bekezdés b) pont)

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!