szerző:
hvg.hu

Botrányos jelenetek zajlanak a parlamentbe, de elvileg szabályos, hogy a levezető elnök a parlamenti patkóból vezényli le a szavazásokat.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Szerdán ellenzéki képviselők azzal próbálták megakadályozni a parlamentben többek között a Munka törvénykönyvének "rabszolgatörvényként" elhíresült módosítását, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. A szerdai levezető elnök Latorcai János megpróbált ugyan felmenni a pulpitusra, de ezt megakadályozták, így végül a parlamenti patkóban lévő helyéről egy mobil mikrofonnal állt neki levezényelni a szavazásokat az ellenzék folyamatos sípolása közepette. Az eseményeket itt követhetik élőben!

Utánénéztünk annak, hogy mennyire szabályos ez a megoldás, és bármily meglepő,

a házszabály nem mondja ki, hogy az ülést a pulpitusról kell vezetni.

Talán azért, mert megfogalmazóinak eszükbe sem jutott, hogy ez másképp is lehet. A 17.§ viszont mindössze annyit mond ki: "Az ülést az ülést vezető elnök nyitja meg, vezeti és rekeszti be." Továbbá: "A házelnök az alelnökök véleményének kikérésével határozza meg, hogy az alelnökök mikor és milyen sorrendben vezetik az Országgyűlés ülését."

Az elnöki emelvényt egyetlenegyszer említi a házszabály: "Az elnöki emelvényen az ülést vezető elnök, a soros jegyző, valamint – a házelnök kijelölése alapján – a főigazgató vagy az Országgyűlés Hivatalának a főigazgató által kijelölt munkatársa tartózkodhat." Ez tehát csak arról szól, hogy mások nem mehetnek fel oda, de arról nem, hogy csak az onnan vezetett ülés szabályos.

Az ellenzék szerint az is problémás, hogy bár elvileg csak képviselői kártyával lehetne szavazni a parlamentben a név szerinti szavazáskor, ez szerdán nem így történt – bár nem dugták be a képviselői kártyájukat, mégis tudtak szavazatot leadni, vagyis nem kellett igazolni azt, hogy ők valóban képviselők.

Erről a házszabály azt mondja, hogy a szavazás történhet kézfelemeléssel, tehát a kártya behelyezése nélkül is – értelemszerűen akkor, ha az eredmény ránézésre egyértelműen megállapítható –, de "Kézfelemeléssel történő szavazás esetén a szavazást bármely képviselő kérésére szavazatszámláló gép alkalmazásával meg kell ismételni." (26.§ (3) bekezdés b) pont)

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

Orosz városokban tüntettek a Kuril-szigetek visszaadása ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Visszaszólt az MTA a gazdálkodását számonkérő Magyar Hírlapnak

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó