szerző:
Németh Róbert
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt napokban számos történetet olvashattunk olyan fiatalokról, akiket olyan tettek elkövetésével vádoltak, amiket állításuk szerint nem követtek el - ráadásul sok esetben olyan emberekről beszélünk, akik ott sem voltak a cselekmények, a tüntetések helyszínén. Ez egy újabb történet.

Bálint (huszonéves szereplőnk nevét kérésére megváltoztattuk) sörözni indult a városba december 12-én. Előtte dolgozott. "Egy barátommal 23.00 környékén találkoztam, majd meglátogattunk pár helyet a Deák Ferenc tér környékén, söröztünk, beszélgettünk", meséli. "Olyan fél 2 környékén kimentünk cigizni arról a Dob utcai helyről, ahol voltunk, és azt láttuk, hogy tüntetők, majd pedig rohamrendőrök mennek végig az utcán. Kíváncsiak voltunk, mi történik, úgyhogy felkaptuk a cuccainkat és utánuk mentünk egy-két háztömbnyit".

©

Azt meséli, a Klauzál térnél a rendőrök elzárták az utat, és egy pillanat alatt körbevettek mindenkit, "turistástul, járókelőstől". "Elkezdtek igazoltatni minden ott lévőt, köztük a barátomat és engem is", mondja. "Abban bíztunk, hogy csak szúrópróbaszerű igazoltatásról van szó, és majd mindenkit továbbengednek". De nem ez lett. Kettőjüket félreállították, aztán Bálint barátját "elhajtották", őt pedig berakták egy kocsiba, majd elvittek a 11. kerületi rendőrségre (oda ahová egyébként Horváth Kristóf zenészt is vitték ezen az éjszakán. Az ő történetét itt írtuk meg.).

"Mindenemet elkobozták, majd három másik velem egykorú sráccal, mindenféle indoklás, vád, vagy bármi nélkül bezártak egy fogdába", mondja Bálint: "12 óra után bilincsben átvittek a Tímár utcai fogdába, ahol péntek estig benntartottak, mint gyanúsítottat, csoportos garázdaság vádjával. A bizonyíték szerintük egy videófelvétel, amin én vagyok látható, de ezt a felvételt még a kihallgatás ideje alatt se mentették ki; azt ígérték közösen megnézzük majd délután, de erre nem került sor".

Bálint elmondása szerint "alapból úgy vitték be", hogy azt ígérték, reggelre már mehetnek is, "de aztán jött egy parancs" miszerint maradniuk kell. "Négyen maradtunk a nyolcból", meséli. "Miután bilincsben és pórázon átvittek, kaptam egy cellatársat, akit kutyasétáltatás közben igazoltattak, és vittek be. Indoklást nem kaptunk, hogy miért vittek be minket, semmi információ nem állt rendelkezésünkre, hogy mikor mehetünk ki".

Azt meséli, hogy az "átlag rendőrök" alapvetően nem viselkedtek erőszakosan, sőt kifejezetten engedékenyek voltak, ha betartották, amit mondanak, de úgy látta, végig úgy kezelték őket, mint valódi bűnözőket. "Volt egy enyhébb pánikrohamom, a földön feküdtem másfél óráig félig ájultan, kicsekkolva, zsibbadt végtagokkal, miután azt mondta az őr, hogy a 12 órán felül még 72 órát kell benn töltenem egy másik fogdában. Senki sem segített, és azzal traktáltak, hogyha kamuzok akkor én fizetem a mentőt, és az ellátást, ami több mint 2 ora múlva érkezett. Végül péntek este 8 körül engedtek ki. Ismét csak semmi indoklás vagy bocsánatkérés. Csak annyit mondtak, hogy pakoljak, és menjek".

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Világraszóló találmánnyal rukkolt elő, most visszavonultan él Csongrádon

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

A kérdés, ami tízezreket tart lázban a neten: ön hogyan írja le az X-et?

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek