szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Utólagos normakontrollt kezdeményez az ellenzéki képviselőkkel.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Bősz Anett utólagos normakontrollt kezdeményez a rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságok miatt - közölte a Magyar Liberális Párt péntek este.

A párt közleményében azt írta, bár nem voltak illúzióik azzal kapcsolatban, hogy "a köztársasági elnök végre a sarkára áll, és a magyarok emberek érdekeit képviseli az Orbán-parancs teljesítése helyett", a Liberálisok továbbra is a törvényesség oldalán állnak, ezért minden jogi eszközt meg kívánnak ragadni annak érdekében, hogy ebben a formában ne állhassanak fel a közigazgatási bíróságok.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Fidesz egy új bíróság létrehozásával akarja megúszni a felelősségvállalást a jogállami normák megsértése miatt, ahogyan azt is, hogy a kormány a magyar emberek akarata ellenére kötelezné túlórára a munkavállalókat. Meggyőződésünk, hogy mind a rabszolgatörvény, mind a közigazgatási bíróságokról szóló törvény sérti az Alaptörvényben foglalt jogokat" - írják. 

Bősz Anett ezért

összegyűjti a képviselők negyedének az aláírását, hogy az Alkotmánybíróság kivizsgálja a túlóratörvény és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabály törvényességét, és ezzel párhuzamosan felszólítja az alapvető jogok biztosát, hogy teljesítse hivatalának a küldetését, és ő is kezdeményezzen utólagos normakontrollt a két törvénnyel kapcsolatban!

A közleményben hozzáteszik, hogy ha így sem érnek el változást, akkor készek az Európai Jogok Bíróságához is fordulni.

Közben Áder János visszaküldött a parlamentnek megfontolásra két törvényjavaslatot, de nem azokat, amelyeket a tüntetők kifogásolják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!