Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Eddig társasházakat kezelt, és üzemeltetési osztályvezető volt egy állami hivatalban a Magyarságkutató Intézet igazgatója, Horváth-Lugossy Gábor jogász.

Bár őstörténet kutatásával számos egyetemi tanszék, és egy akadémiai kutatócsoport is foglalkozik, tavaly novemberben az amatőr történészként is tevékenykedő Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elhatározta, hogy létrehívja a Magyarságkutató Intézetet. Meg is lelték a január elsejével létrejött intézet vezetőjét Horváth-Lugossy Gábor személyében. (Akit kerestünk is, hogy megszólaltassuk, ha válaszol, frissítjük a cikket.)

Horváth-Lugossy jogász, idén január elsejéig a KSH műszaki és üzemeltetési osztályvezetője volt, emellett pedig az Opten adatbázis szerint egy társasházakat kezelő cég, a Magyar Társasház Kft. cég tulajdonosa. (A cég ügyvezetője, Weisz Gábor Miklós kérdésünkre azt felelte, hogy ő már távozott a cég tulajdonosai közül.)

A vállalkozás korábbi, 2014 és 2016 közti ügyvezetője az a Szakács Árpád volt, aki a Magyar Időkben megjelenő cikksorozatával hónapok óta fújja a kultúrharc harsonáját. Többek között neki köszönhető, hogy Prőhle Gergelynek távoznia kellett a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről, és azt átvehette a Magyar Idők rovatvezetőjének, Orbán János Dénesnek a köre. A PIM-ről, és új vezetőjéről, Demeter Szilárdról a HVG e heti számában olvashatnak cikket.

Szakács Árpád és Horváth-Lugossy Gábor nem mindig utazott csöpögő vízcsapok elhárításában. Horváth-Lugossy alapította meg a Szakács szerkesztésében megjelenő Nagy Magyarország című történelmi folyóiratot kiadó Kárpátia Stúdió Kft.-t, amiből azonban Horváth-Lugossy Gábor hamar távozott, s ma Szakács Árpád a cég tulajdonosa. A folyóirat létrehozását azzal magyarázta a publicista 2011-ben, hogy „továbbra is a balliberális oldal uralja a történetkutatást, miközben napjainkban is zajlik a konzervatív vonal kiszorítása.”  Ennek most vége szakadhat egykori üzlettársának a Magyarságkutató élére történő kinevezésével.

A Kárpátia Stúdió Kft. 2010-es évek elején valóságos médiaportfóliót próbált felépíteni, ám akkor a Fidesz még a Jobbiknak engedte át a történelem alternatív feldolgozását, állami támogatás híján megbukott az Erdélyország és a Nagy Magyarország című történelmi folyóirat is. 2017 őszéig volt aktív a tortenelemportal.hu internetes folyóiratuk, a könyvkiadó azonban továbbra is kiad évente egy-két művet.

Borítóképünkön Szakács Árpád látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W. Árpád Kult

Tóta W.: Zsolti a vérzivatarban

Bayer Zsolt a kultúrharc poklában őrlődik: hülyékkel vonul Ady és a jövendő zsenijei ellen. És nem élvezi.

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát

Hazaengedték a kórházból Pataky Attilát

Kínának kémkedő rendőrt vehettek őrizetbe New Yorkban

Kínának kémkedő rendőrt vehettek őrizetbe New Yorkban

Találtak egy teljesen újfajta bolygót, egy év 19 óráig tart rajta

Találtak egy teljesen újfajta bolygót, egy év 19 óráig tart rajta