szerző:
hvg.hu

2018 középhőmérséklete országos átlagban 11,99 Celsius-fok volt, ez a legmagasabb érték 1901 óta az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisának jelen állapota szerint.

A tavalyi országos átlaghőmérséklet 1,66 fokkal múlja felül az 1981–2010-es normál értéket. A 2014-es év volt eddig a legmelegebb, s az első tíz legmelegebb esztendő közül nyolc 2000 után pergett le. A múlt század elejétől a melegedés mértéke 1,23 Celsius-fok, ami a globális melegedés trendjét némileg meghaladja – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében.

A sokéves átlagnál csupán két hónap, február és március volt hidegebb. Az év rendkívül enyhe januárral kezdődött, ez a 6. legmelegebb volt 1901 óta. A rekord meleg április után a május is rendkívül meleg volt, a 3. a sorban. A nyári hónapok közül az augusztus került be a legforróbbak sorába a 4. helyre, ősszel pedig októberben alakult jóval átlag felett a hőmérséklet, a 7. legenyhébb októbert tapasztaltuk.

A meleg mellett zimankót is hozott 2018: február végén, március elején egy tíz napig tartó hideghullám miatt -9 fok körül alakult az országos átlagos minimumhőmérséklet. A hideg márciust meleg április és május követte. Az első tavaszi napon -24,6 Celsius-fokot rögzített az automata meteorológiai állomás Sátorhelyen (ez egyben a 2018-ban mért legalacsonyabb hőmérséklet), a tavasz utolsó napján viszont már 32,9 fok volt Sajópüspöki állomáson. Összességében a 3. legmelegebb tavasz volt a tavalyi.

Tavaly nyáron három komoly hőségperiódus lépett fel, s három alkalommal adtak ki másodfokú hőségriasztást. A legtöbb hőségnapot a fülöpházai állomás környezetében tapasztalták a meteorológusok: 51 napon haladta meg a napi legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot.

2018 legmagasabb hőmérsékletét Budakalász állomáson rögzítettük: 36,6 fokot mértünk július 29-én és augusztus 9-én. Összességében a 7. legmelegebb nyár volt a tavalyi.

A csapadékviszonyokat tekintve a tavaszi hónapok változatos képet mutattak: a február és a március jóval csapadékosabb volt a szokásosnál, áprilisban viszont jelentős csapadékhiány mutatkozott. A március a 3. legcsapadékosabb, az április pedig a 6. legszárazabb volt 1901 óta.

A nyári csapadék jellemzően szélsőséges időbeli és térbeli eloszlással érkezett. Heves esőzések során több településen, egy-egy napon a szokásos havi csapadék többszöröse hullott, míg az északkeleti országrészben augusztusra már csapadékhiány alakult ki. A legnagyobb napi csapadékösszeget Bánkút állomáson mérték: 173 milliméter hullott június 10-én.

A tavalyi ősz rekord közeli hőmérsékleteket hozott, 1901 óta a 2. legmelegebb volt. Szeptember első két harmadában nyarat idéző hőmérsékletek voltak jellemzők, október közepétől a hónap végéig pedig száraz, átlag feletti csúcshőmérsékletű időszak következett. A szokásos októberi csapadék csupán 41 százaléka hullott pár napra koncentráltan, legnagyobb hányadban október 24-én és 28-án. Október közepére határainkon túl, a Duna felső vízgyűjtő területén aszályos helyzet alakult ki, így több szakaszon is rekord alacsony volt a Duna vízállása.

Az év utolsó két hónapja az átlagosnál szárazabb volt, így átlag körüli: 589,9 milliméter csapadék hullott országos átlagban, ami az év során időben egyenetlenül oszlott el. Februárban és márciusban a sokéves átlag kétszeresét is meghaladó mennyiség hullott, míg áprilisban és októberben az 1981–2010-es normál érték 40 százalékát mérték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Trump "tiszteletből" nem utazik Davosba

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Kézilabda-vb: az olimpiai és az Afrika-bajnok vár a magyarokra

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?