szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy projektvezető és egy szakmai igazgató is távozott, az Index forrásai szerint elképzelhető, hogy átszervezik az ÚNK-t.

Néhány hónap alatt többtucatnyi dolgozó mondott fel a Fidelitasszal is szoros kapcsolatban álló Új Nemzedék Központnál (ÚNK) – írja az Index. A lapnak korábbi dolgozók azt mondták, az alapvetően hasznos céllal létrehozott szervezet akkor kezdett inogni, amikor vezetését Vincze Géza vette át. Vincze – aki egyébként a Fidelitas alelnöke – tavaly nyáron lett ügyvezető. A szervezet mostanra odáig jutott, hogy a 200 fős állomány ötödének távozása már az ÚNK működését fenyegetheti.

Az Index úgy tudja, több távozó munkatárs is Vincze viselkedésével, munkaszervezésével vagy inkább annak hiányával indokolta felmondását. Távozott a szervezettől többek között rendszergazda, ifjúságszakmai koordinátor, kommunikációs munkatárs, a rendezvényszervező igazgatóhelyettes és az ifjúsági és hálózati igazgatósági igazgatóhelyettes is. A lap forrásai szerint felmondott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1.2.3-as projekt vezetője, szakmai igazgatója is, két héttel azután, hogy a kormány által ötmilliárd forintra meghirdetett projekt pénzügyi vezető helyettese, majd pénzügyi vezetője is otthagyta az ÚNK-t. A projektet igazgató nélkül nem lehetne folytatni, viszont a két távozó vezetőnek még nincs kijelölt utódja. Akivel házon belül meg lehetett volna oldani a problémát, már korábban felmondott.

A megyeszékhelyeken és a fővárosban működő közösségi terek működése sem zavartalan: a közelmúltban Vincze látványos gyorsasággal leváltotta a miskolci közösségi tér vezetőjét, a helyzet ismerői szerint mondvacsinált okkal, a nyíregyházi közösségi tér pedig elbocsátások, felmondások miatt jelenleg zárva is van.

A helyzetet ismerők szerint az ügyvezető több teljesítési igazolást hónapok óta nem ír alá, de jelenléti íveket sem, amelyek a bérszámfejtéshez kellenének. Igaz, a fizetések – legalábbis novemberig, ameddig az információk alapján követhető volt – rendre elmentek, bár kérdés, hogy jelenléti ívek hiányában ez hogyan történt meg, vagy ha megtörtént, miért nem írta azokat alá Vincze.

Mindennek eddig nem volt következménye az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, ahol Illés Boglárka államtitkárként felel az ÚNK működéséért. Az Index forrásai szerint Illésnek személyi kérdésekben meghatározó szerepe van, mégsem rúgta még ki Vinczét, annak ellenére, hogy korábban már kisebb kifogások alapján is távolítottak el vezetőket.

A történet ismerői szerint a helyzet jól jelzi, mennyire nem szakmai alapúvá vált az alapvetően támogatandó célra létrejött szervezet. A jelenlegi helyzetben azt sem tartják kizártnak, hogy ha meg nem is szűnik, de jelentős átszervezés elé néz az ÚNK, amely még szorosabban az Emmi alá kerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfertőződött Pápán egy kisgyerek, bezárták az óvodát

Megfertőződött Pápán egy kisgyerek, bezárták az óvodát

Az utóbbi száz év legsúlyosabb adósságválsága fenyeget a fejlődő világban

Az utóbbi száz év legsúlyosabb adósságválsága fenyeget a fejlődő világban

Dől a profit, ha sziesztázunk? –  Az alvás közgazdaságtana

Dől a profit, ha sziesztázunk? – Az alvás közgazdaságtana