szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

Harminc éve adott engedélyt az MSZMP, hogy Nagy Imre és mártírtársai méltó sírhelyet kapjanak. Ezzel párhuzamosan a párt történelmi albizottsága átértékelte az 1956-os ősz eseményeit, és "népfelkelésnek" minősítette azt. A döntés bejelentésével Pozsgay Imre beelőzött mindenkit. Egy drámai interjút elevenítünk fel a Fülkében a rádió akkori, a HVG jelenlegi munkatársával, Farkas Zoltánnal.

Ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek

– ezekkel a szavakkal idézett elő kisebb "forradalmat" Pozsgay Imre, a Politikai Bizottság tagja a Magyar Rádióban 1989. január 28-án (az adásban elrontott dátumért elnézésüket kérjük). Az interjú vágott változata már szombat hajnalban adásba ment, amivel a Pozsgayt kérdező Orosz József és László Péter elejét vették annak, hogy a délután futó 168 Óra című műsorig bárki le tudja azt tiltani.

Farkas Zoltán kollégánk akkor a Magyar Rádió munkatársa volt, és így még a teljes interjú sugárzása előtt meghallgathatta azt. Mit gondolt annak idején Pozsgay mondatairól és céljairól? Miként látta ő 1956-ot a rendszerváltás előtt és utána? És mi volt mindebben a Magyar Rádió szerepe? Erről beszélgettünk a Fülke e heti kiadásban.

Legújabb adásunkat itt hallgathatja meg:

 

Ott vagyunk a SoundCloudon is, onnan le is töltheti adásainkat:

Az iTunes-használókat itt várjuk:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

Radar360: Mérföldkő az európai zöldenergia-termelésben

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

200 millió forintért vásárolt lakásokat és garázst Varga Judit és férje

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV