szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Igazi állathorror játszódott Boconádon.

A Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a gazdával szemben, aki olyan borzalmas körülmények között tartotta az állatait, hogy abba azok közül több is belepusztult.

Az 51 éves férfi Boconád belterületén két lovat, szarvasmarhákat, valamint számos juhot és kecskéket tartott bekerített telephelyén. 2018 tavaszán egy lakossági bejelentésre indult hatósági ellenőrzés feltárta, hogy a vádlott durván és sorozatosan megszegte a haszonállatok tartására vonatkozó előírásokat. A helyszínen több mint egy tucat kecske, egy juh és egy szarvasmarha tetemét találták meg, melyek a szalmabálák között hevertek ott, ahol éppen elhullottak. A láncra vert kutyák előtt állati csontok és végtagmaradványok voltak, bizonyságául annak, hogy a vádlott a korábban már elpusztult jószágokkal etette a kutyáit. A szarvasmarhák előtti itató száraz volt, a kecskék etetőjébe pedig több állat feje beszorult. A trágya az állatok elhelyezésére szolgáló szűkös karámokban térdig ért, és az ott pangó vízzel keveredett.

Az illetékes közigazgatási hatóságok mindezek miatt kötelezték a gazdát a tapasztalt szabálysértések megszüntetésére, sőt meg is bírságolták őt, ám mindez nem járt semmilyen eredménnyel. A vádlott az állatok vízellátásáról továbbra sem gondoskodott, az elszaporodott rágcsálók irtása érdekében nem intézkedett, a karámokat nem tisztította, a felgyűlt trágyát nem szállította el.

Az is megtörtént, hogy három szarvasmarha az éhségtől hajtva végső kétségbeesésében átszakította a villanypásztort, és kitört a szomszédos vetésbe, hogy ott legelhessen. Azok közül az állatok közül viszont, amelyek a telephelyen maradtak, több is elhullott a rettenetes életkörülmények miatt. A Hevesi Járási Ügyészség a közigazgatási eljárással párhuzamosan megindult büntetőeljárásban állatkínzás bűntettével vádolja a telephely tulajdonosát, akivel szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága ugyanakkor keresetet kíván benyújtani, hogy a férfit az állattartástól bíróság tiltsa el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Már videón is látni az Asus játékosoknak szánt csúcsmobilját, a ROG Phone 4-et

Részletes leírást közöltek a férfiról, aki a gödöllői HÉV-en próbált megerőszakolni egy nőt

Részletes leírást közöltek a férfiról, aki a gödöllői HÉV-en próbált megerőszakolni egy nőt

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat

Már a harmadik hullámra készül Hollandia, először vezetnek be kijárási tilalmat