Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

Alternatív megrendelőlistát juttatnak el a magánkiadók az általános iskolákba, hogy ezzel segítsék azokat a pedagógusokat, akiknek nem elég az állami lista felhozatala.

Április 1-jén lesz nyilvános a 2019-20-as hivatalos tankönyvjegyzék, amit az Oktatási Hivatal ad ki, az állami tankönyvterjesztő Kello elektronikus felületén lehet belőlük rendelni. Az idén már szinte csak az állam által kiadott tankönyvekből lehet válogatni, melyekkel sem a pedagógusok, sem a szülők nincsenek maradéktalanul megelégedve. Sok iskolában inkább vállalják a szülők, hogy fizetnek (az állami általános iskolákban, amelyek az állami tankönyvek rendelésére vannak kötelezve, ingyenesek a tankönyvek) a jobb minőségű tankönyvekért, mint hogy a rosszabb államiból kelljen a gyerekeknek tanulnia. Ám most, hogy a magánkiadók tankönyveinek az állam nem hosszabbította meg az engedélyét, nem mind rendelhetőek a Kello felületén, pénzért sem.

Ezért a magánkiadókat összefogó Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz) gyakorlatilag partizánakcióba kezdett. Összeálltott egy alternatív tankönyves listát, amelyet elküld az összes általános iskolába, hogy a pedagógusok továbbra is rendelhessenek a tankönyvekből. A kiadványban nem kevés, 881 kiadvány szerepel, március 20-án zárják le, de bővíthető, összesen mintegy 40 oldalt téve ki.

Kedden marasztalta el jogerősen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar államot, amiért, illetve ahogyan 2013-ban államosította a tankönyvpiacot, illetve azért, mert nem kártalanította az érintett terjesztőket, és most kártérítést fizethet nekik. A tankönyvkiadók is indítottak egy hasonló eljárást, hiszen az állam (jogalkotóként és egyben a tankönyvpiac résztvevőjeként) őket is szorongatja és szorongatta – nem írt ki általános használatú tankönyvekre pályázatot, hanem a saját, állami tankönyvkiadást hozta helyzetbe adminisztratív eszközökkel. Így könnyen elképzelhető, hogy az állam az erőszakos tankönyvkiadási buzgalma után a kiadóknak is fizethet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénteken felbolydul Budapest közlekedése

Pénteken felbolydul Budapest közlekedése

FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk

FBI: nem orosz dezinformációs kampány részei a Biden fiáról nyilvánosságra került információk

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt

Félmillió csecsemő halt meg egy év alatt a rossz levegő miatt