szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kovács apjának vallomását csütörtökön ismertették a bíróságon.

Vlagyimir Putyin hírszerzővel dolgozott együtt még a rendszerváltás előtt Kovács Béla orosz felesége futárként – egyebek mellett ezt állította a Budapest Környéki Törvényszéken a csütörtöki tárgyaláson ismertetett tanúvallomásában a kémkedéssel vádolt volt jobbikos politikus apja az Index beszámolója szerint.

Idősebb Kovács Béla már elhunyt, ezért a tárgyaláson csak az ügyészeknek tett vallomását tudták ismertetni.

Kovács apjának vallomása szerint abban, hogy Kovácsot a japán külszolgálat után a Szovjetunióban iskolázták be, nagy szerepe volt a későbbi feleségnek, aki az apa állítása szerint futárként az akkoriban szintén a KGB-nél dolgozó Vlagyimir Putyinnal is munkakapcsolatban állt.

A vallomás szerint Kovács Béla és felesége arra akarták rávenni az apát, hogy miután megözvegyült, vegye feleségül a nő szintén orosz húgát. Idősebb Kovács Béla beszélt arról is, hogy fia és orosz felesége csempészetben vettek részt, egy alkalommal pedig neki is kellett Monacóba vinnie pénzt a fia kérésére.

Elmondása szerint miután a szovjetek kivonultak Afganisztánból, a feleség egy speciális, biztonsági autót kapott, és ezt is Putyinon keresztül intézte. Az apa két "biztonsági emberről" is említést tett, akik a feleséget segítették, velük ő maga is találkozott, volt, hogy Moszkvában.

A vallomása szerint egyébként a fiával megromlott a viszonya egy ingatlanvita miatt, és a nyomozóknak azt állította, hogy 15 éve nem is találkoztak.

Kovács Béla egyik ügyvédje szerint az apa vallomása ugyanakkor meseszerű, az orosz feleséget pedig a bíróság nem tudta meghallgatni, mert a nő azzal mentette ki magát, hogy jelenleg kórházban van.

A csütörtöki tárgyaláson tanúvallomást tett Nagy Ervin is, aki 2008-ig volt a Jobbik tagja, és aki választmányi elnökként találkozott először Kovács Bélával, aki arról beszélt neki, hogy mivel Oroszországban élt, ezért orosz kapcsolatokkal tudná segíteni a Jobbikot. Később Kovács lengyel kapcsolataival is dicsekedett. Kovácsot azért is fogadták be a Jobbikba, mert anyagilag támogatta a pártot, és több nyelven, japánul, oroszul, angolul is beszélt. Nagy szerint annak idején néhány millió forint már nagyon nagy segítséget jelentett a pártnak.

Nagy vallomása szerint Kovács Béla felajánlotta, hogy a lengyel Mateusz Piskorskival is összehozza a Jobbikot, őt néhány éve azzal vádolták meg a lengyel hatóságok, hogy az oroszoknak és a kínaiaknak kémkedik.

Kovács végül a Jobbik külügyi kabinetével került kapcsolatba, de Nagy Ervin szerint akkor fordította Moszkva felé a pártot, amikor ő már otthagyta azt. Azt viszont elmondta, hogy Vona és felesége Kovács közbenjárásával ment ki Moszkvába 2008-ban.

Kovács Béla 2010 májusában lett a Jobbik EP-képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, majd a legfőbb ügyész májusban indítványozta, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, ami 2015 októberében meg is történt. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2017 decemberében emelt ellene vádat, Kovács Béla pedig akkor jelentette be, hogy kilép a Jobbikból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Petry Zsolt tisztára akarja mosni a nevét

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Veszélyeztetik-e a magyar oltásellenesek a járvány legyőzését?

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta