Tetszett a cikk?

Mi labdára megyünk, míg mások lábra – mondja a HVG-nek az Európai Bizottság megfontolt kommunikációjáról és a populisták szidalmairól Jean-Claude Juncker. A kedd délutántól elérhető hetilapban interjút olvashatnak a magyar uniós tagság 15. évfordulója alkalmából a EB elnökével.

Azt tudnia kell, hogy nagyra becsülöm Orbánt – mondta Jean-Claude Juncker, aki szerint a magyar miniszterelnöknek fontos szerepe volt a rendszerváltásban. Azt az EB elnöke nem tudta megmondani, hogy a visegrádi államokat ma is felvennék-e az Európai Unióba, ha a jogállamiság vagy sajtószabadság helyzetét újra megvizsgálnák, de abban biztos, hogy a jogállamiság az európai szerkezet fundamentuma.

Egy politikus pusztán attól nem lesz demokrata, mert a szavazópolgárok többsége megválasztotta

– mondja Orbán Viktor kapcsán Jean-Claude Juncker. Szerinte, ha jelentős többsége van valakinek, akkor sincs meg a joga, hogy figyelmen kívül hagyja azokat, akik nem neki szavaztak bizalmat.

Kilencszer választottak be hazám parlamentjébe, de sosem volt olyan érzésem, hogy ezzel enyém a többség, a rám nem szavazóknak pedig megszűntek a jogai

– nyilatkozta az EB elnöke.

Ahogy a HVG-nek adott interjúban azt is elmesélte, bár mind a mai napig magánbeszélgetéseikben diktátornak nevezi a magyar kormányfőt, nem tartja őt zsarnoknak. Azt azonban fontosnak tartja, hogy az uniós országokban a kormány politikai hovatartozásától függetlenül minden polgár képviselethez jusson. Az EU tagállamaira ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint a csatlakozásra várókra, a fékek és egyensúlyok rendszerére szükség van.

Juncker a 2004-es uniós csatlakozás évfordulója alkalmából adott interjút a visegrádi államok egy-egy szerkesztőségének, Magyarországról a HVG kapott lehetőséget. Az interjúban azt mondja, az unió megtette az előkészületeket a május végi választásokba való külföldi beavatkozás kivédésére, bár ő személyesen több forrást is el tudott volna képzelni erre a feladatra. Az álhírek elleni küzdelmet nagyon nehéz feladatnak tartja. A bizottság ugyanakkor elkészített egy kiadványt, amellyel a leginkább Magyarországon terjesztett álhírekre reagálnak. Juncker hangsúlyozta:

Én mindig tartom magam ahhoz: mi, a bizottság részéről nem lábra, hanem labdára megyünk. Tapasztalom én, hogy bizonyos helyzetekben a labda a pályán sincsen, így sokan az egyetlen embert rugdossák középen: a Junckert. Tudom, hogy beterítenek álhírekkel. Nem aggaszt ugyan, de azért jól sem esik.

A HVG rákérdezett Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatán túl, a kvótadöntés hátterére, az európai ügyészség munkájára és a küszöbön álló politikai változások tétjére. És vajon kire készül május 26-a után? Juncker állítja: a megoldás nem szerepelt a magyar kormány plakátjain.

A hetilapot a szerdai szünnap miatt már kedd délután elkezdik terjeszteni, és csütörtökön már mindenhol kapható lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!