szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A kormány 2014-ben írta elő a felsőoktatási felvételinek azt a feltételét, hogy 2020-tól nyelvvizsga kell a bejutáshoz.

Normálisan működő közoktatási rendszerben fel kell tudni készíteni az egyetemre készülő diákokat a középfokú nyelvvizsgára. A gond az, hogy Magyarországon ez nem így működik. Ezt a kormánynak már a 2014-es rendelkezés kiadásakor látnia kellett volna, és minden támogatást megadni a középiskolai nyelvoktatás színvonalának emeléséhez. Ehelyett a lovak közé hajította a gyeplőt, az iskolákra és a diákok családjára hárítva a nyelvoktatás problémáinak megoldását.

A szakminisztérium nemrég jutott el oda, ahol a munkát 2014-ben kezdeni kellett volna: átfogó vizsgálatot rendelt el az iskolai nyelvoktatásról. Pedig amíg nem ismert, hogy mi a gond vele, s nincsenek a helyzet javítására kidolgozott szakpolitikák, addig nem is lehetne olyan intézkedést bevezetni, amely a nyelvvizsgát kötelezővé teszi a felvételin.

A tavaly készült felmérésből például kiderült, hogy a gimnáziumokban és szakgimnáziumokban az alacsony tanulói motiváció, a megfelelő képzettségű nyelvtanárok hiánya, míg az általános iskolákban a tárgyi felszereltséggel kapcsolatos nehézségek okozzák a legfőbb gondot. De problémák vannak a módszerekkel és a szűkös tankönyvválasztékkal is. Ehhez képest a kormány még szűkítette is az elérhető tankönyvek körét. Nem látni azt sem, hogy a felmérés szerint komoly problémát jelentő nyelvtanárhiányt hogyan oldanák meg, ahogy módszertani segítségről sincs hír.

Részletek a csütörtökön megjelent HVG hetilapban.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Perceken múlhatott két nő élete a leégett szentendrei Sparban

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját