szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

30 éve, 1989-ben volt a Páneurópai Piknik Sopronban, az évfordulóra érkezett Angela Merkel a városba, ahol találkozott Orbán Viktorral is. A nap eseményeiről folyamatosan frissülő cikkben számolunk be.

Pontosan tíz órakor megszólaltak a soproni evangélikus templom harangjai, nem sokkal előtte csak a helikopterek zaja szakította félbe a csöndet a városban, ahol Angela Merkel és Orbán Viktor együtt emlékeznek meg a páneurópai piknik 30. évfordulójáról. Orbán korábban egy profánabb videóval kezdte a napot ráhangolódásképp.

Angela Merkel egyébként utoljára 2015-ben, a menekültválság idején járt Budapesten, és azóta sem feszültség nélküli a két ország viszonya. Nem véletlenül nagy a jelentősége a mai soproni találkozónak, ahol – a német kancellár szóvivőjének tájékoztatása szerint – a kormányfők kétoldalú megbeszéléseket is folytatnak. Az, hogy Németország számára kiemelt jelentőségű az esemény, jól mutatja, hogy Merkel látogatása előtt videóüzenetben mondott köszönetet. „Mindig hálásak leszünk Magyarországnak a német egységért való hozzájárulásához” – mondta a kancellár.

A német kancellárt Sopron határában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta.

©

A két kormányfő ökumenikus istentiszteleten vett részt, ahol sem fotózni, sem videózni nem lehet, a sajtó képviselői egy külön erre a célra létrehozott médiaközpontból, képernyőn követhették az eseményeket. A lezárások nemcsak erre a helyszínre voltak érvényesek, a soproni belváros környékét teljesen lezárták, minden második sarkon rendőrök álltak.

Az istentiszteleten részt vett többek közt Gulyás Gergely, Varga Judit (a miniszter az Instán is bejelentezett Sopronból, egy Trabant-ülésből), Novák Katalin, Palkovics László, Parragh László is.

A találkozóról Angela Merkel szóvivője több posztban is megemlékezett a Twitteren. Sőt, Steffen Seibert néhány archív képet is kiposztolt, melyeken a kancellár megkoszorúzza a piknik emlékművét, és egykori menekültekkel is találkozik.

Munkatársunk jelentése szerint az ünnepség előtt egy magára hagyott táskát hoztak ki a templomból a TEK-esek, átvizsgálták.

©

A misét Erdő Péter celebrálta (Kondor Péter képvislete az evangélikusokat, Balog Zoltán a reformátusokat). Erdő Szent István életművét dícsérte, ami miatt a magyarság - ellentétben sok más akkori néppel - fennmaradhatott. A kereszténység mellett a család és a nemzet fontosságáról beszélt. "Keresztényként értéknek kell tekinteni a saját nemzetünket, de éppúgy a más nemzeteket is" - mondta.

A magyarul elmondott Hiszekegy után Balog Zoltán németül folytatta a szertartást. Istennek köszönte meg többek között a szabadságunkat, és hogy szolidárisak lehetünk másokkal, valamint, kérte, hogy az emberek által választott vezetők (továbbá a szülők, tanárok, orovosok stb.) jól végezzék a munkájukat.

Ezután németül és magyarul imádkoztak fiatalok a kivívott szabadságért.

"Ma is sokan menekülni kényszerülnek, vedd őket oltalmadba, tedd a határokat átjárhatóbbá és hogy ezek a határok a szívünkben is leomoljanak " - mondta többek közt az egyik magyar fiatal.

„Ne csak a szívünket nyissuk meg, hanem a pénztárcánkat is” – emlékeztetett az ima után Balog Zoltán a profánabb kötelességekre. Arra kérte a résztvevőket, hogy segítsék a német-magyar ifjúsági szervezet számára rendezett gyűjtést.

Az istentisztelet után Balog Zoltán elsőkánt Orbán Viktort kérte fel, hogy szóljon az egybegyűltekhez.

"Nekem jutott az a kitüntetés, hogy az egész magyar nemzet nagyrabecsülését kifejezhetem ön iránt, aki Európa legnépesebb és legerősebb államának már 14 éve, négy egymást követő választáson megválasztott vezetője. Aki saját hazáján, Németországon túl hosszú évek óta dolgozik Európáért és annak újraegyesítéséért" - kezdte Orbán, aki szerint Európát vitáról vitára, konfliktusról konfliktusra, napról napra újra kell építeni, hiszen az európai egység sosincs kész, mivel azt független nemzetek alakítják.

©

Majd Sopron lakóihoz fordult, akik különös helyet foglalnak el a magyarok szívében. "Sopron mindig is a hűség városa volt és az is maradt. Sosem fogjuk elfelejteni és az iskolában minden magyar gyermeknek tanítjuk, hogy ez volt az a város és azok az emberek, akik Magyarország feldarabolásakor, a népszavazás erejével Magyarországhoz kötötték magukat. Azt sem fogjuk elfelejteni, hogy keletnémet sorstársaikkal összekapaszkodva áttörték a szabad világ és Magyarország közötti kerítést. Az áttöréssel leomlott a fal, amely hazánkat leválasztotta Európáról és a szovjet világ részévé tette. Harminc éve itt ért véget a II. világháború után európai rend."

Orbán hangsúlyozta, hogy a magyarok mindig is hívei voltak Németország újraegyesítésének, volt, amikor nagyobb arányban támogatták, mint az akkori németek. "Mindig tudtuk, hogy a szovjet világból való kiszabadulásunkat csak az teszi véglegessé, ha a két Németország egyesül és azzal a lendülettel bemasírozhatunk a NATO-ba és az Európai Unióba. Így lett Helmut Kohl a magyarok hősévé és ezért övezi személyét kultusz a mai napig."

A miniszterelnök úgy véli, a magyar-német kapcsolat mindig is különleges volt. "Régi dolog ez, régebbi, mint a soproni piknik, és mint a 20. századi közös vereségeink. Holnap emlékezünk meg Szent István királyunkról és a keresztény állam megalapítájórájól – súlyos döntéseket hozott, beáldozta nemzetünket a keresztény európai népek közösségébe. Koronát Rómából, de a feleségét Bajorországból hozta. Mindannyian tudjuk, milyen fontos döntés az ilyen."

"A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítás idején is tudták, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne, és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden." Ha hiszünk benne - mondta

Ezután Angela Merkel lépett a pulpitushoz. A kancellár azokra a 30 éves cédulákra emlékezett először, amik meghívó voltak a páneurópai piknikre. Azon a nyáron a Magyarországon nyaraló németek között elterjedtek ezek a cédulák, és százával hagytak ott mindent az itt nyaralók, és indultak meg Sopron felé. Ebből egy hatalmas német menekültáradat alakult ki - mondta. A magyar határőrök nem lőttek, engedték a németeket átmenni a határon, nem sokkal később pedig végleg megnyitottak a határok, majd leomlott a berlini fal is.

©

A piknik a szabdság szimbólumává vált - jelentette ki. "Mi, németek, nagy hálával gondolunk arra, hogy a magyarok milyen sokat tettek Európa egyesüléséért." Végül köszönetet mondott a magyaroknak, és a többi országban azoknak, akik a szabadságért küzdöttek.

"Sopron a példája annak, hogy milyen sok mindent el tudunk érni, ha bátran kiállunk az európai értékek mellet. Sopron a szolidaritás példája."

Egy nemzet jólléte függ az egységes jólléttől is. Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire egységes, ha komromisszumokat tud kötni. Az európai béke-projekt nem önfenntartó - figyelmeztet Merkel.

A menekültek arra emlélkezetetnek bennünket ma is, hogy fontos harcolnunk a menekülést kiváltó okok ellen - tette hozzá, kicsit odaszúrkálva Orbán Viktor menekültellenes politikájának .

"30 éve itt, Sopronban világtörténelmet írtak. Vielen dank! Köszönöm szépen!" - zárta beszédét Merkel.

Angela Merkel utoljára 2015-ben, a menekültválság idején járt Budapesten, és azóta sem feszültség nélküli a két ország viszonya. Nem véletlenül nagy a jelentősége a mai soproni találkozónak, ahol – a német kancellár szóvivőjének tájékoztatása szerint – a kormányfők kétoldalú megbeszéléseket is folytatnak.
Az, hogy Németország számára kiemelt jelentőségű az esemény, jól mutatja, hogy Merkel látogatása előtt videóüzenetben mondott köszönetet.
„Mindig hálásak leszünk Magyarországnak a német egységért való hozzájárulásához” – mondta a kancellár.

Ezután a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott.

Orbán Viktor köszöntötte Angela Merkelt, ünnepelni jöttünk össze, mondja, és tárgyaltak is. Kulcspillanat volt a piknik, a kettészelt Európát előbb-utóbb újraegyesítik majd, ez volt 1989-ben a gondolat, emlékezett Orbán.

A két ország közötti gazdasági forgalom évről évre rekordot dönt, tavaly 4 milliárd forint volt, mondja a miniszterelnök, a német vállalatok 300 ezer embernek adnak munkát. A szakminiszterek tovább folytatják a gazdasági együttműködés további fejlesztését, és a két ország hadiipara is egyre erősebben működik együtt. Az európai bővítésről is tárgyaltak, ez fontos téma Magyarország számára, hogy kitolódjon az unió déli határa.

A megbeszélések konstruktív hangnemben és sikeresen zajlottak, mondta Orbán, nem látja a két állam közötti viszont megzavaró elemeket semerre.

Az MTVA arról kérdezett, hogy szövetséges lehet-e a két ország. Orbán úgy látja, a közép-európai népek sajátos helyzetben vannak az uniós csatlakozás óta, sokakat meglepő mértékben és tempóban modernizálódnak. A régió felemelkedett, ez a régió már nem szorul segítségre, a hagyományos német-francia tengely kiegészül a V4-es ponttal.

Az unióban új vágányokon indulhat el a diskurzus, modnja Orbán kérdésre válaszolva, ezt örömmel látja, utal az új Európai Bizottság-i vezetésre. Most azért építettünk falakat a déli határokon, hogy azok a németek, akik érdekében 30 éve lebontották a falakat, ma biztonságban élhessenek, ez a két dolog összefügg. Mi vagyunk a németek várkapitányai.

Kulcskérdés a magyar-német kapcsolatokban a magyar határvédelem, a migránsnyomás nem ért véget, folyamatosan védeni kell a határokat, mondja Orbán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Távolról hívta magához a gazdája a Tesláját, ami egy hatalmas tócsában állt – videó

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Plusz egymilliárd forintot kap a külügy a magyar űrprogramra

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?

Downsizing, mint aktivizmus - hogyan alkalmazkodhatunk a bolygónk igényeihez?