szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában méltatta Trócsányi Lászlót, bár szerinte még lesznek forró pillanatok a meghallgatásán. Kiállt az Európai Unió további bővítése mellett és kicsit kampányolt Tarlós István főpolgármesterért.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Hosszú szünet után ismét interjút adott a Kossuth rádió reggeli műsorának Orbán Viktor miniszterelnök, Nagy Katalin szokásos alákérdezése mellett. Az első téma Trócsányi László bővítési biztosi posztja volt, ahol a kormányfő gyorsan helyesbítette a riportert, hogy még csak jelölt, és elsütötte azt a mondást, hogy előbb el kell ejteni a medvét, csak aztán lehet tárgyalni a szűccsel.

Azt a kérdést megúszta, amely ezt az ő személyes sikereként állította volna be – a hírek szerint ugyanis pont ezt kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől –, de így is sikerült belecsempészni az egyik felvetésbe, hogy ez vajon a magyar diplomáciának vagy a V4-ek erősödésének köszönhető-e.

Orbán hosszan méltatta Trócsányit, akit természetesen kiváló jelöltnek gondol, de arra számít, hogy az európai parlamenti szavazás előtt

lesznek még forró pillanatok,

és a magyar ellenzék is "lövi" őt.

Trócsányi jelöltsége "közbülső siker", szerinte csak azzal támadható, hogy "rossz helyről jön", vagyis magyar. A magyar siker vagy V4-es kérdésre kifejtette, hogy a visegrádi országok nagyon fontos pozíciókat és portfoliókat kaptak -– két alelnökit, a lengyeleké a mezőgazdaság, a magyaroké a bővítés –, az IMF élére is egy "bulgár hölgy" kerülhet, ez azt mutatja, hogy

folyamatos fölértékelődésben vannak a V4-ek, ez a magyar érdekérvényesítés előtt is szélesebbre tárja az ajtót.

Ha már Trócsányié lesz a bővítés, adódik a kérdés, vajon a következő öt évben lesz-e haladás Nyugat-Balkán ügyében –vetette fel Nagy Katalin. Orbán szerint

a nyugatiak szegények belefáradtak a bővítésbe,

így ezzel nagy fába vágjuk a fejszénket – magyarázta, de kiállt a további bővítés mellett. Azzal érvelt, ha "nem lettek volna fehér foltok" Görögország és Magyarország között, a migránsok nem tudtak volna eljönni idáig. A további bővítésről megpróbálja majd meggyőzni az EU-t – jelentette ki, aztán gyorsan hozzátette, hogy ez Trócsányi dolga, de tartanak majd miniszterelnöki találkozó is.

Nagy Katalin felhozta, mennyien kifogásolják, hogy lesz egy európai életformáért felelős biztos is, mire Orbán arról beszélt, mennyire szomorú, hogy ez a liberálisoknál kiverte a biztosítékot. Holott szerinte

az életforma védelme minden politikusnak az elsőszámú feladata.

Orbán úgy tartja, a politikusok dolga a külső kényszerek hatásának csökkentése, és az emberek által szabadon választott életforma megvédése. Úgy látja, a vita arról szól, hogy migráció az egy tündérmese-e vagy inkább veszély. Szerinte – és szerinte az uniós többség is így gondolja – veszély, ezért helyes a védekezés ellene. Megjegyezte, ha magyar vezetné a bizottságot, ezt a

a keresztény kultúra védelméért felelős biztosnak hívnák,

de most az életforma kifejezés is kiverte a biztosítékot. "Ez mutatja, hogy nagy a baj."

Nagy rákérdezett a Juncker-interjúra is, idézve, hogy az Európai Bizottság eddigi elnöke Orbánt nem tartja európai politikusnak, mert neki csak Magyarország a fontos. Orbán erre hosszas fejtegetésbe kezdett arról, hogy nehéz elképzelni a világot egy luxemburgi fejével, a magyarok sok mindenre lehetnek büszkék, magyarnak lenni fantasztikus.

Ha nem lennék magyar, európai sem tudnék lenni

– érvelt.

Nagy arra is rákérdezett, hogy Matteo Salvini bukása és az osztrák helyzet után hogyan változik a szövetségi politika, mire Orbán azt mondta, a stratégiája fontos eleme volt, hogy olyan országokkal kössön szövetséget, amelyek migrációs kérdésben ugyanazon az állásponton vannak, mint a magyarok. Ilyen potenciális partner volt Ausztria, amelyet "homályos körülmények között kilőttek és semlegesítettek" – utalt a Strache-botrányra –, de abban bízik, a választás a korábbi néppárti-szabadságpárti koalíció alakul meg ismét, akkor megint szoros lehet a kapcsolat.

Szerinte Olaszország a kulcs, mert annak kell megvédenie Európát a tengeren. Azt mondta, máris látja Salvini hiányát – akit a "barátunknak", bátor embernek, komoly férfinak nevezett azért, mert a tengeren is védte Európát –, hiszen Olaszországban zűrzavar alakult ki.

Már befogadják a migránsokat, és a szétosztásukat követelik. Visszatértek a régi, veszedelmes politikájukhoz, előállt a régi vircsaft

– magyarázta. Nem túl bizakodó: "kicsi a remény, hogy migránsellenes lesz a kormány, de Salvini még él" – tette hozzá.

Nagy ezután azt vetette fel, hogy régen volt a rádióban Orbán, így csak most hozhatta fel, hogy Angela Merkel német kancellár milyen szépet mondott arról, hogy a magyarok jól költik el az uniós pénzt. Ezzel szemben az ellenzék lopással vádolja a kormányt.

Orbán könnyedén feloldotta az ellentmondást: egy olyan országban, ahol egyre többen dolgoznak, nő a gazdaság,

nem meghatározó probléma a korrupció.

Úgy fogalmazott: tudna mondani ellenpéldát Magyarország történetéből is, de inkább nem teszi. A német vélemény fontos, de nem a magyar vita szempontjából, hanem mert ez egy üzenet a befeketetők felé. Orbán hosszan beszél a német befektetésekről, azt mondja, a tehetséges magyarok a német gyárakban megtanulhathák a vezető technológiákat, ami jó. Most jobban állnak a német kapcsolatok, mint korábban, a vita politikai típusú szokott lenni, elsősorban a migráció miatt – vélekedett.

Ezen a ponton Nagy újabb alákérdezése következett: ha nem menne ilyen jól a gazdaság, a családpolitikát sem tudná megvalósítani a kormány. Erre Orbán kifejtette, fájdalmas számára, hogy a fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyit aztán valóban vállalnak. Ez azt mutatja, hogy

nem elfordulnak a családi életformától

(erről hosszan értekeztek a demográciai csúcson), hanem olyan akadályba ütköznek, ami miatt nem tudnak annyi gyereket vállalni, mint szeretnének. Kijelentette a miniszterelnök, hogy nem akar a családok életébe beavatkozni – ez amúgy is kényes terület –, de lát egy akadályt, ennek elhárítása pedig a kormány feladata. Ez a családpolitika, amit a kormány megvalósít.

A kormányfő bejelentette, hogy jön majd egy második és harmadik családvédelmi akcióterv is, de a részletek még formálódnak, különben is, az elsővel is van teendő.

Az október 13-i önkormányzati választásra mindössze egy perc jutott a beszélgetésben – addig gyaníthatóan még úgyis megy a rádióba, így lesz idő hosszabban is elbeszélgetni róla –, Nagy az esélyekről kérdezte a miniszterelnököt. Erre Orbán is feltett egy kérdést: mire is való a választás? Szerinte most alkalmas vezetőket kell találni, "hogy a települések életét jól tudjuk irányítani."

Az alkalmatlanság bizonyítéka, ha valaki azért akar polgármester lenni, hogy a kormánnyal harcoljon,

márpedig az ellenzék a fővárosban épp ezt hirdette meg. Ezért tehát alkalmatlan. Orbán szerint egy polgármesternek nem összevesznie kell, hanem szövetségeseket gyűjteni, együttműködni a kormánnyal. Tarlós István épp ilyen, ő a budapestiek érdekeit képviseli. Azt mondta, ilyen embereket akar látni a települések élén.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Zseniális: egy amerikai iskola diákjai eltáncolták a Bosszúállók: Végjáték csatajelenetét

Mindig drágább az új építésű, mint a használt lakás? Néha borul a matek

Mindig drágább az új építésű, mint a használt lakás? Néha borul a matek

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Központi lebutításról beszélt, de mire gondolt az NB II.-es edző?

Brad Pitt: „Ki volt a jobb, Clooney, vagy én?”

Brad Pitt: „Ki volt a jobb, Clooney, vagy én?”

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Felpörgött az étel- és italautomaták piaca, több üzemeltető is terjeszkedik

Felpörgött az étel- és italautomaták piaca, több üzemeltető is terjeszkedik