szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar miniszterelnök egy demográfiai csúcson tudatmódosítókról, harkályról, testről és vérről is szólt. Megtudtuk Orbántól, szerinte mikor győzhet a magyar családpolitika.

Zajlik a III. Budapesti Demográfiai Csúcs, Orbán Viktor mellett magyar miniszterek, egyházi vezetők és külföldi vendégek, miniszterek és köztársasági elnökök mondták el, hogy valamit tenni kell az európai népességfogyás ellen. A nézőtéren ott ült többek között Csókay András, a sziámi ikreket szétválasztó orvoscsoport vezetője, Milák Kristóf, Gyurta Dániel, Görbicz Anita, Vincze Ottó, valamint Liu Shaolin Sándor és testvére, Liu Shaoang. Az ismert sportolók és közéleti személyek a beszédek közben kisfilmekben mondták el, milyen jó dolog a család és a gyermekvállalás.

A beszédek előtt ők áldották meg az eseményt:

 • Erdő Péter bíboros, érsek, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Magyar Katolikus Egyház,
 • Steinbach József püspök, Dunántúli Református Egyházkerület, Magyarországi Református Egyház,
 • Fabiny Tamás elnök, püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház és
 • Köves Slomó, vezető rabbi, Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség.

Orbán Viktor előadásában arról beszélt, hogy a magyar családpolitikának szellemi alapjai vannak. Fiatal korában egy ilyen konferencia megrökönyödést keltett volna, mert akkor még mindenki értette, hogy

az emberi élet véges. Ahogy belépünk az életbe, ki is kell lépni onnan. Ez a törvény.

Úgy látja, erre a fenti megállapítására három válasz adható:

 1. a tudatmódosítók használata, a habzsolás, a dőzsölés,
 2. a második az útkeresés a Teremtőhöz, tőle megtudni a választ a Végső Kérdésre,
 3. a harmadik út, hogy megpróbálunk nyomot hagyni, ami a gyermek, “aki a mi életünk folytatása is. Test a testünkből, vér a vérünkből.”

Korábban nem kellett arra biztatni a harkályt, hogy kopácsoljon, mondta, de ma igen. Körbenéztek, és azt látták, európai trend a népességfogyás, aminek az okai között van a két világháború, annak az emberveszteségei, “amiből a mai napig nem tudtunk talpra állni”. Úgy látja, mivel a bajt a politika okozta, a megoldásban is részt kell vállalnia a kormányzatnak.

©

Orbán sokadjára is elutasította, hogy a migráció megoldás lenne a népességfogyásra, a magyar kormány elutasítja a lakosságcserét – mondta. Mint ahogy azt is elutasítja, hogy környezetvédelmi okok miatt kellene kevesebb gyermeket vállalni. A hvg.hu-nak korábban interjút adó Jorgen Randers azt mondta, végre azokat a nőket kellene jutalmazni, akik nem alapítanak nagycsaládot. Erre Orbán azt mondta csak:

ez esztelenség.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, mi az a magyar modell, hogyan épül fel itthon a családpolitika. Elsőként azt emelte ki, hogy alkotmányba foglalták mindezt.

Ez véd meg minket a családellenes bírósági döntésektől és a nemzetközi szervezetektől.

Úgy látja, a jó családpolitikához erős gazdasági alapok is kellenek, “azt tapasztalom, ehhez pénz is kell”. Tudna arról is mesélni, hogyan vették el a pénzt az előző kormányok a családoktól, de “nem ezért gyűltünk össze”. Hozzátette, Magyarországon össze kellett kötni a családtámogatást a munkavállalással, ne a gyermekvállalásból éljenek az emberek.

Ezeket mind megtettük már, de a fordulópont még nem történt meg – mondta.

Akkor győztünk, ha olyan rendszert építünk ki, hogy a gyermeket vállalók jobban élnek, mint a gyermektelenek. Itt még nem tartunk, jó néhány év kitartó munkájára van még szükség – vélte, aztán feltette a kérdést, hogy ez sikerülhet-e.

©

10-ból 9 európai politikus erre azt mondja, nem, Orbán sem tudott erre egzakt választ adni. De ugyanígy 10-ből 9 ember azt mondta, nem sikerülhet a rezsicsökkentés, a multik megadóztatása, az IMF hazaküldése, a menekültek megállítása, satöbbi.

Csak azt tudom, hogy sokszor mondták már, hogy nem sikerülhet, mi mégis megcsináltuk – húzta alá előadását Orbán, kiemelve, hogy a magyar történelem és politika kulcsszava a mégis.

De van négy feltétele a sikernek. Ezek:

 1. a kereszténység európai visszaerősödése, máskülönben Magyarország sem tud sikert elérni,
 2. kellenek társak is, egyedül nem megy, szurkol az osztrákoknak és az olaszoknak is,
 3. stabil pénzügyi rendszer, illetve a magyar növekedés tartóssága is kell,
 4. végül: sikerülhet, ha kitartunk – zárta előadását.

A magyar miniszterelnök előtt felszólalt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, aki köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért ilyen jók a szerb–magyar kapcsolatok. Hozzátette, nem azért jött, hogy bármit tanítson vagy átadjon, Orbán azért hívta ide a környező országok vezetőit, mert a demográfiai kihívások mindenkit érintenek, közösen kell fellépniük, közösen kell megtalálniuk a megoldást.

Ez az a kihívás, amiben senki nem tud garantálni semmit, de mindannyiunknak meg kell próbálnia tennie valamit – mondta Vučić.

Elmondása szerint, ő nem túl optimista, ami a jövőt illeti, de azért jött, hogy tanuljon a többiektől, mint lehetne tenni, hogy megállítsák a népességfogyást, hisz az összefogás erejében. Beszéde végén mindenkit biztosított, Szerbia kész az együttműködésre a témában.

©

Andrej Babiš cseh miniszterelnököt és az országa egyik leggazdagabb emberét úgy konferálta fel Novák Katalin, hogy híresen keveset alszik. (Mészáros Lőrinc is, ő 2017 elején egy Demokratának adott interjújában azt mondta, napi 18-20 órát dolgozott évtizedeken keresztül, vagyis nagyon kevés ideje maradt aludni.) Babiš mellett rövid előadást tartott még Tony Abbot volt ausztrál miniszterelnök is, mindannyian a család fontosságáról és a gyermekvállalási kedv növeléséről beszéltek. Abbot arról is szólt, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegné azért nem szeretnének kettőnél több gyermeket, mert náluk a gyerekvállalásban is fontos szerepet tölt be a környezetvédelem, valamint az, hogy milyen világban nőnek fel gyermekeik.

De egy fogyatkozó nemzet gyengévé is válik – mondta Abbot, miért nem ért egyet a hercegi párral.

A volt ausztrál miniszterelnök arra biztatta a nyugati, fejlett világ lakosait, vállaljanak több gyermeket, ugyanis a fejlődő világ országaiban népességrobbanás történik, ami konfliktusokhoz vezethet, utalt a menekültválságra.

A legjobb migránsok a saját gyermekeink – mondta.

A nap elején témafelvezető előadásában Novák Katalin családügyi államtitkár arról beszélt, Magyarország nem egy nagy és nem is népes ország, de mindig bátran beszélnek a demokráciáról, majd gyorsan javított demográfiára.

Szeretjük a gyerekeket és szeretjük a családunkat.

Úgy fogalmazott, Európa az üres bölcsők kontinense lett, míg Afrikában túlnépesedés fenyeget, de hazánkban volt családok éve, a kormány nagy hangsúlyt fektet a demográfiai kihívásokra. Majd Novák átadta a szót Erdő Péternek, akinek – mint az államtitkártól megtudtuk – anyja és apja egyke volt, de neki már több testvére is van.

Az apaság és az anyaság nem egyszerűen testi, hanem lelki feladatokat is jelent – mondta a bíboros.

Szerinte a család jogosult a társadalom támogatására, ugyanis a család a társadalom alapja.

A nap folyamán felszólal még mások mellett Kásler Miklós, Kövér László és Varga Mihály is, jelentkezünk még hírekkel a demográfiai konferenciáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

2010 óta egyszer sem állt olyan jól a költségvetés július végén, mint 2019-ben. Az államnak 1240 milliárd forinttal több bevétele volt, főleg a gazdasági növekedés és a lakossági fogyasztás emelkedése miatt. A kiadások viszont alig nőttek, családi támogatásokra például kevesebbet költött az állam, mert egyre kevesebb a gyerek.

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje

Meseország Dúró Dóráé is lehetett volna: egy másik Magyarország meséje