szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folyamatos bekiabálásokkal, sípolással, fújolással zavarták meg tüntetők a győri közgyűlés ünnepélyesnek szánt alakuló ülését. Az ülésre nem sikerült bejutniuk – ezt biztonsági őrök akadályozták meg –, végül rendőrök is kiszálltak. Borkainál is elszakadt a cérna.

Botrányba fulladt a győri közgyűlés alakuló ülése. Az önkormányzati választás előtt kiteregetett szexbotránya miatt lemondásra kényszerült Borkai Zsolt polgármester ugyan éppen arra hivatkozva jelentette be távozását, hogy a botrányával ne ártson Győrnek, azért az ünnepélyesnek szánt alakuló ülést bőven beárnyékolta a fideszes politikus jachtos szexbotránya.

A közgyűlésre több ellenzéki politikus és tüntető és szeretett volna bemenni – utóbbiak közül többen felfújt óvszert lengetve –, ám ezt a biztonsági őrök megakadályozták. Ezért a demonstrálók kívülről dörömböltek az ajtón, folyamatos bekiabálással, sípolással, dudálással, fújolással zavarták az ülést. Borkainak végül sikerült letennie az "ünnepélyes" esküt (ami egészen a pénteki távozásáig él), majd a képviselőtestület – kiváló ütemérzékkel – még meg is szavazott neki havi egymillió forintos illetményt.

Időközben rendőrök is érkeztek a városházára – mint megtudtuk, a jegyző hívta ki őket –, de végül nem intézkedtek, viszont nem is segédkeztek a helyszínen megjelent országgyűlési képviselőknek – a jobbikos Varga-Damm Andreának és az LMP-s Ungár Péternek –, hogy bejuthassanak a közgyűlésre (két parlamenti képviselőnek: Gréczy Zsoltnak és Korózs Lajosnak sikerült bejutnia).

©

A folyamatos botrány szemmel láthatóan egyre jobban felidegesítette az ülést vezetni próbáló Borkait. Amikor például az MSZP-s Pollreisz Balázs kért szót, és azt javasolta, hogy azonnal bontsanak fel minden szerződést a szexparti másik résztvevője, Rákosfalvy Zoltán ügyvédi irodájával, Borkai egyszerűen megvonta a szót. Szintén indulatosan szólt vissza Glázer Tímeának, aki drogtesztre invitálta a polgármestert. Borkai erre indulatosan azzal vágott vissza, hogy "kézen fogom és menjünk el most mindjárt".

Végül akkor szakadt el a cérna a leköszönő polgármesternél, amikor az MSZP-s Pollreisz Balázs javasolta, hogy legalább a költségtérítésről mondjon le, ha már úgyis csak egy napig lesz polgármester. Borkai feszült, dühös hangon vágott vissza: hisztinek és "csürheszerű" viselkedésnek nevezte a díszterem előtt zajló tüntetést, amit szerinte az ellenzék gerjeszt, méghozzá "csakis saját, önös politikai érdekükből". Amikor a sodrából kijött Borkai egyre jobban belehergelve magát azt mondta, hogy az ellenzék, illetve a felhergelt tüntetők "kuplerájt csinálnak" a városházán, illetve az ülésen, a szexbotrány miatt önkéntelenül többen nevetni kezdtek a teremben.

Percről-percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja az eseményekről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Balhé a győri városházán, Borkai letette az esküt

Botránnyal indult a közgyűlés alakuló ülése a győri városházán. Sokan bemennének a Díszterembe, ám nem engedik be őket. Az indulatok hamar elszabadultak, tüntetők folyamatosan zavarják az ülést, a rendőrök is kiszálltak. Tudósítóink a helyszínen vannak, kövesse velünk az eseményeket percről percre!

hvg.hu Itthon

Előválasztás döntheti el Győrben, hogy kit indítson Borkai Zsolt posztjáért az ellenzék

Nemcsak a Fidesznek, az ellenzéknek is feladta a leckét Borkai Zsolt szerdai lemondása - legalábbis abból a szempontból, hogy kinek lehet a legnagyobb esélye megszerezni a luxusjacht-botrányig bevehetetlennek gondolt polgármesteri széket. Egyelőre annyi biztos, hogy a nyáron összeállt ellenzék újra együtt vág neki a megmérettetésnek, a közös jelöltet pedig feltehetően egy a budapestihez hasonló előválasztáson választhatják ki.

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Nők és gyerekek sérültek meg egy budapesti karambolban

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni