szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Botránnyal indult a közgyűlés alakuló ülése a győri városházán. Sokan bemennének a Díszterembe, ám nem engedik be őket. Az indulatok hamar elszabadultak, tüntetők folyamatosan zavarják az ülést, a rendőrök is kiszálltak. Tudósítóink a helyszínen vannak, kövesse velünk az eseményeket percről percre!

Szerdán jelentette be lemondását a botrányba keveredett győri polgármester, Borkai Zsolt pénteken 16 órától távozik posztjáról. Mivel csütörtök délután tartja alakuló ülését a közgyűlés, elvileg azon még ő Győr első számú vezetője – kérdés, hogyan alakul a napirend, ha így kell például a saját illetményéről is döntenie. Borkai lemondására a botrányt kirobbantó névtelen blog, illetve blogger, "Az ördög ügyvédje" is reagált, azt állítva, hogy a bukott politikus csak azért vette fel a polgármesteri mandátumát erre a pár hétre, hogy megpróbálja eltüntetni a lopás, a korrupció nyomait – erről itt olvashat tovább.

Mi történt ma?

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Előre jeleztem, hogy jövök, mégsem engedtek be

Névre szóló helyem volt és mégsem engedtek be – mondta Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő.

Szavai szerint nagyon sajnálja, hogy így alakult az alakuló ülés, hiszen Borkai Zsoltnak meg lett volna a lehetősége arra, hogy elegánsan, egy olimpiai bajnokhoz méltó körülmények között mondjon le, mégsem tette.

"Higgyenek a demokráciának, úgy hiszem, hogy ez az ügy a NER-rendszerében egy óriási ék, sokkal nagyobb, mint ma hinnénk" – fogalmazott.

Glázer: „Ami ma teremben történt, az maga a gyalázat”

Nagyon tanulságos volt a délután mindannyiunk számára, azt gondoljuk, Győr ennél többet érdemel, tisztességes emberek lakják, akik nem ilyen polgármestert érdemelnek – mondta Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, frakciószóvivője.

Borkainak a választás előtt le kellett volna mondania, el sem kellett volna indulnia – vélte a politikus, aki szerint, ha ez megtörtént volna, akkor Glázer Tímea lenne a polgármester. Borkai szerinte azért indult el, mert Orbán Viktor azt parancsolta neki, mert így tudja megőrizni a fideszes többséget mindenáron Győrben.

Megjegyezte azt is, hogy nem indulnak el az eljárások Borkai korrupciós ügyeiben. Jó lenne, ha visszatérne a nyugodt hang és Győr nyugodt, szabad város lenne, ezért bízik abban, hogy demokrata polgármestert választanak majd a következő választáson.

Glázer Tímea szerint „ami ma teremben történt, az maga a gyalázat”. Mi megkértük a Fideszt, hogy válasszanak egy külsős alpolgármestert, aki köztiszteletben áll, hogy amíg nem lesz új városvezető, addig nyugalom legyen a településen. „Ezt a Fidesz elutasította, megválasztották az alpolgármestereket és a fizetésüket is.

„Megkértem, hogy mossa le a gyalázatot, csináltasson nyilvános drogtesztet Borkai Zsolt” – mondta Glázer, majd hozzátette, hogy a polgármester igent mondott erre a felvetésre.

Az ülésnek vége, újabb rendőrautók érkeztek szirénázva

Ahogy Borkai Zsolt berekesztette az ülést és kiment, fellángolt a hangzavar, a tüntetők már várták. Az ablakon át világosan látható és hallható volt, hogy több rendőrautó és egy mentő a városházához érkezett.
©

Borkai akár azonnal vállalná a drogtesztet

Az egyre idegesebb Borkai Zsolt a drogtesztet javasoló Glázer Tímeának indulatosan azzal vágott vissza, hogy "kézen fogom és menjünk el most mindjárt". Utána hosszan szidta a szerinte "most persze fehérbe öltözött" ellenzéki polgármester-jelöltet, amiért nem képes elfogadni, hogy alulmaradt. "Sportolóként megtanultam, hogy a győztesnek illik gratulálni és el kell fogadni, hogyha valakit legyőznek" – mondta.

©

Kijött Borkai – óriási fújolás

A polgármester csak mosolygott ezen, majd rögtön eltűnt egy másik ajtó mögött.

Zúg a "Mocskos Fidesz!", a "Fúj!", de néha fel-felhangzik egy "Menjetek hajókázni!" is.

Borkai menjen drogtesztre – javasolják

Glázer Tímea hozzászólásában azt kérte, hogy Borkai vállaljon egy orvos jelenlétében végzett drogtesztet.

Újra előkerültek az óvszerek

A folyosón több ember is felfújt óvszert tart a kezében. A célzás egyértelmű, ám azt nem tudni, hogy pontosan mi a tervük a kondomokkal.
©

"Kuplerájt csinálnak" – Borkai kiakadt

Miután az MSZP-s Pollreisz Balázs javasolta, hogy legalább a költségtérítésről mondjon le, ha már holnapig lesz polgármester, Borkai láthatóan most először indulatos lett. Eddig fegyelmezetten vezette az ülést, sőt, olykor mosolygott, de most feszült, dühös hangon visszavágott, pedig mint mondta, nem is akart már hozzászólni. Így hisztinek és "csürheszerű" viselkedésnek nevezte a díszterem előtt zajló tüntetést, amit szerinte az ellenzék gerjeszt, méghozzá "csakis saját, önös politikai érdekükből".

Amikor a sodrából kijött Borkai egyre jobban belehergelve magát azt mondta, hogy az ellenzék, illetve a felhergelt tüntetők "kuplerájt csinálnak" a városházán, illetve az ülésen, a szexbotrány miatt önkéntelenül többen nevetni kezdtek a teremben. De ő tovább folytatta, magyarázva, mennyire "felháborító" az ellenzék viselkedése.

Megszavazták a polgármesteri illetményt

Borkai Zsolt havi illetménye közel 1 millió forint lett – sajnos a kinti kiabálástól, a karzatról alig lehetett hallani a pontos összeget, de 990 ezer forintos összegről van szó, ehhez jön a 149 ezer forintos költségtérítés. Pollreisz Balázs javasolta, hogy Borkai legalább a költségtérítésről mondjon le, ha már csak péntekig lesz polgármester.
©

MTVA-utánérzés: nem engedik be a biztonsági őrök a képviselőket

A szünetben az előtérben durvult a helyzet: a tüntetők kiabálása közepette a biztonsági őrök nem engedik be a terembe Varga-Damm Andreát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, sem Ungár Pétert, az LMP országgyűlési képviselőjét. A szintén jelenlévő rendőrök nem segítenek a képviselőknek, bár ők kifejezetten kérték őket, hogy segítsenek nekik bejutni. Az egyik rendőrt elkísértük egészen az ajtóig, ahol simán megállt a biztonsági őrök sorfala előtt, majd kérte, hogy Ungárék igazolják magukat, de aztán nem tett semmit.

1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Helyi potentátot vagy újabb celebet indít Borkai Zsolt utódjaként Győrben a Fidesz?

Bár Borkai Zsolt hivatalosan csak pár órával ezelőtt mondott le október 13-án elnyert megbízatásáról, Győrben, illetve a Fideszben már az önkormányzati választás után megindultak a találgatások, hogy kit indíthat a párt az utódjaként. A Fidesz hivatalosan még nem mondott nevet, az informális jelöltskála egyelőre az alpolgármestertől egy orvoson és egy vállalkozón át egy újabb sportolócelebig terjed.

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Az AstraZeneca-ügy: a pánik előszobája

Özil után újabb világbajnok távozik az Arsenaltól

Özil után újabb világbajnok távozik az Arsenaltól

A légkör is árulkodhat arról, ha földrengés van készülőben

A légkör is árulkodhat arról, ha földrengés van készülőben