szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több kormánypárti fórumon is elemzik, mi történt október 13-án.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A csütörtöki Népszava azt írja, hogy a Fideszen belül és a holdudvarban is érzik: baj van. A lap információja szerint több stáb is összeült, elemzik az eredményeket és azok okait. Az egyik ilyen stáb Gyürk András európai parlamenti képviselő körül dolgozik, de vizsgálják a kialakult helyzetet a Nézőpont Intézetben, valamint a Századvég Alapítványnál is. A számokat értékeli az a két csapat is, amelyek közül az egyiket Kubatov Gábor alelnök, a másikat pedig Habony Árpád tanácsadó vezet a Népszava szerint.

A pártközpont bekérte az összes helyben használt kreatívot és kampányanyagot azokról a településekről, ahol a Fidesz–KDNP jelöltje rosszul teljesített. Tematikus megbeszéléseket is tartanak, néhány hete például azt vitatták meg, hogy mennyire hatékony a Fidesz-közeli online média. Az elkészült jelentéseket a Fidesz elnöksége és választmánya is megtárgyalhatja – írják.

A lapnak egy forrása azt mondta a Fidesz háza tájáról, hogy el kell ismerniük, a kormánykritikus média általában is nagyon profin kezelte a Borkai-ügyet. A forrás arra számít, a két kormányhű bulvárlap, az ingyenesen terjesztett Lokál és a fizetős Ripost háza táján is változás lehet. „Én egyáltalán nem csodálkoznék, ha hamarosan mindkettő megszűnne” – fogalmazott.

Arra egyébként egyelőre senki nem számít a pártban – legalábbis az általuk megkérdezettek közül –, hogy a kormány ellenségesen lépne fel az ellenzékivé vált településekkel szemben, a Fidesz ugyanakkor ebben a kérdésben megosztott. Kialakult egy „fundamentalista” tábor, amelyik már a választások másnapján az ellenzéknek ugrott volna, és egy mérsékelt csoport, amelyik azt mondta, partnerként kell kezelni az ellenzéket, nem szabad jobban elvadítani az embereket a Fidesztől.

Egy Népszava-forrás szerint Orbán hozzáállása is kettős október 13-a óta. Egyrészt nagyon szíven ütötte, hogy vejéről, Tiborcz Istvánról elnevezett adó ígéretével kampányolt Karácsony Gergely. „A Mészáros-adó belefért volna nála a politikai kampányba, de Tiborcz István családtag. Ugyanakkor Orbán Viktor nyitottnak látszik több fontos fejlesztés finanszírozására, mint például a 47-es és a 14-es villamosok összekötése a Bajcsy-Zsilinszky úton keresztül (ez lenne a „pesti fonódó villamos”), és kifejezetten támogatja a Nyugati, és a Keleti pályaudvaroknál lévő felüljáró elbontását” – mondták a lapnak.

A Tiborcz-adóról Karácsony Gergely is posztolt:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Azért nem rendelt a kormány a Moderna vakcinájából, mert drágállta

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Végső búcsút vettek Sir Captain Tom Moore-tól

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű

Két budapesti kerület kapott pénzt a kormánytól, mindkettő fideszes vezetésű