szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megsorozta az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnököt a Parlamentben. A Párbeszéd társelnöke szerint Orbán meg akarja fojtani az ellenzéki önkormányzatokat, a jobbikos Jakab Péter azt kérdezte, hazugságvizsgálóval is nyilatkozna-e Orbán Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról. A legizgalmasabb kérdéseket és válaszokat videón is megtalálják a cikkben.

"Na végre itt van, miniszterelnök úr" – kezdte vehemens felszólalását Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője az azonnali kérdések órájában. A "nép hangját" tolmácsolta: mennyi kártérítés jár egy külföldön dolgozó apának, mert nem látja a gyerekeit, hazugságvizsgálóra kötve is válaszolna-e a Mészáros Lőrinc vagyonosodását firtató kérdésekre, meg tudna-e élni 56 ezer forintos nyugdíjból vagy a családja minimálbérből. Hova lett a magánnyugdíjpénztári vagyon, miért nem állítja le a kilakoltatásokat, mikor kér elnézést a "megannyi bűnért", illetve "ízlett-e a narancsos bukta" Jászberényben.

Az emberek a szavazáson elmondják, ki mennyit ér – kezdte válaszát Orbán, aki szerint a Jobbik 2018-ban 20 százalékot ért, idén viszont már csak 6-ot, mert a párt "visszaélt az emberek türelmével". Szerinte azért zsugorodott a Jobbik támogatottsága, mert korábbi nyilatkozataikkal szembe menve (mint hogy Gyurcsány Ferencnél lejjebb csak a pokol van, vagy hogy Gyurcsány 2006-os tevékenységét büntetőjogi kategóriává kéne tenni) mégis összefogtak, közösködnek vele.

Az azonnali kérdéseknél két kör van, így Jakab tiltakozott az országgyűlési törvény és a házszabály módosítása ellen is, illetve azzal a kérdéssel zárt, Orbán válaszolja meg – legalább magában – "mikor érezte először, hogy azzá a szörnyeteggé vált, ami ellen annak idején küzdött?"

Orbán az ellenzék megregulázása mellett azzal érvelt, hogy a trágárságnak, rendbontásnak komolyabb következménye kell, hogy legyen, ami egy munkahelyen sem megengedhető.

Itt csak az MSZP vesz el nyugdíjat!

Itt még úgy tűnt, összehangolt ellenzéki akció folyik a miniszterelnök ellen (ez a feltevés a következő kérdezőnél megdőlt), miután Harangozó Tamás szocialista politikus is "A nép szava" címmel kérdezett a magánnyugdíjpénztári megtakarításról, a fideszes kinevezettek fizetésének megduplázásáról és az 5-700 milliárdos uniós büntetésről. Az ő legerősebb kekeckedő kérdése az volt, Orbánnak a Várba költözésen, a kisvasúton, illetve a stadionokon kívül van-e még esetleg valamilyen gyerekkori álma, vagy már jut pénz az oktatásra és az egészségügyre is.

Orbán azzal nyitott, a Parlamentben egyedüliként az MSZP vett el nyugdíjat, "ez személyes rekord", ezután beszélt a nyugdíjemelésről és a nyugdíjprémiumról. A magánnyugdíjpénztárakra egy szót nem mondott most sem. Képmutatással vádolta az MSZP-t amiatt, hogy a Népszavát egy oligarcha tartja el.

Harangozó a második körében megkérdezte Orbánt, Mészáros a 2 milliárd dolláros magánvagyonából nem akarja-e visszafizetni az uniós büntetést, mire Orbán azzal vágott vissza, nem az ő stílusuk magánvagyonról pártdöntést hozni. Azt ajánlotta, Gyurcsány embereinek, illetve Havas Szófiának a városházi visszatérése, illetve Czeglédy Csaba megbízatása miatt az MSZP inkább a saját háza táján söprögessen.

Nyelvi félreértés

Szabó Tímea arról beszélt, Orbán meg akarja fojtani az ellenzéki önkormányzatokat, holott korábban azt hangoztatta, együtt akar működni azokkal. A Párbeszéd képviselője szerint ezt bizonyítja, hogy a 2019-es Kubinyi Ágoston Programból szinte kizárólag a fideszes vezetésű városok és kerületek részesültek.

Szabó ugyanitt megemlítette, hogy korlátozhatja az önkormányzatok hatáskörét, hogy egy törvénytervezet szerint a jövőben az iparűzési adó bevételét a tömegközlekedésre kell fordítaniuk. A tervezettel kapcsolatban Karácsony Gergelynek is voltak kérdései.

Orbán Viktor szerint a Párbeszéd politikusa nem ismeri a jogszabályokat, szerinte ebben az esetben nyelvi félreértésről van szó. A miniszterelnök elmondta, nincs olyan beadvány, miszerint az adót csak a tömegközlekedésre lehet fordítani, mindössze azt irányozza elő, hogy első helyen erre a területre kell csoportosítani.

Szabó Tímea szerint ez mégiscsak azt jelenti, hogy az önkormányzatok nem használhatják arra az iparűzési adóból befolyó összeget, amire akarják. A képviselő szerint a polgármestereket ugyanúgy korlátozzák, mint az újságírókat a parlamentben, akiket egy „karámba” tereltek.

Amikor Párbeszéd politikusa a parlamenti képviselők munkájának korlátozásáról beszélt, a házelnök elvette tőle a szót.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy amikor Karácsony Gergely főpolgármesterrel egyeztetettek, megállapodtak, hogy a legfontosabb a tömegközlekedés biztosítása, ennek megfelelően nyújtották be az indítványt.

Fizessen Mészáros vagy Tiborcz

Gréczy Zsolt is a 700 milliárdos uniós büntetésről kérdezett, azt akarta tudni, miből fizeti ki az állam ezt a pénzt. Azt javasolta, fizessen Mészáros Lőrinc vagy Tiborcz István. Orbán erre azt mondta, két lehetőség van, Gréczy vagy nem akar igazat mondani, vagy nem ismeri a tényeket. Magyarország semmiféle büntetést nem kapott, és miután felhasználhatja a pénzt, az ország egyelten fillért sem veszített. A korrekció nem büntetés – hangsúlyozta Orbán.

Az MSZP-s Gurmai Zita a budapesti Türk Irodáról kérdezett. Arra volt kíváncsi, miért szolgálja a magyar érdeket, hogy az ország úgy fogadja be türk tanács tagjait, hogy Magyarország fedezi az iroda költségeit, az ott dolgozókat semmilyen hatóság nem vizsgálhatja, egyedi diplomáciai jogaik vannak, és szinte szabadon megtehetnek bármit Magyarországon és az unióban.

„Ez az ön mutyija a keleti haverokkal!” – zárta Gurmai, aki azt is megkérdezte, Magyarország miért nem írta alá Törökország észak-szíriai hadműveletét elítélő EU-s állásfoglalást.

Orbán válaszában ez utóbbira nem tért ki, a Türk Irodával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy a kormány a jogszabályokat betartva jár el, és egyébként sem állja az iroda költségeit.

Varju László és Orbán Viktor egy rövid csörte után jutottak közös nevezőre, miszerint valóban fontos, hogy Újpesten megoldódjon a kórház kérdése, de ez csak a november 30-ai határidővel lezáruló egyeztetés után indulhat el.

Schmuck Erzsébet arra volt kíváncsi, hogy „Lesz-e változás a kormány környezetpolitikájában?”. Az LMP politikusa felidézte a környezetvédelmi minisztérium megszüntetését, illetve az illetékes hatósági rendszer meggyengítését. Schmuck szerint bizonyos beruházási csoportok érdekeit tartják szem előtt a normafai fakivágásoknál, vagy a 2022-től Magyarországon is zajló gyorsaságimotoros-világbajnoki (MotoGP) futamok helyszíne esetében.

Orbán szerint az emberek már véleményt mondtak, a magyarok szeretik a motorsportot, a normafai fakivágásokat pedig egy népszavazás előzte meg, ahol a szavazók igent mondtak a fejlesztésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!