szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elnézést kérnek, amiért korlátozták két ember személyiségi jogait.

“A Budapesti Rendőr-főkapitányság valamint a Készenléti Rendőrség 2017. november 26., 28. és 29. napján Budapesten Li Ko-csiang kínai miniszterelnök Magyarországon tett látogatása idején  jogellenesen korlátozta Hendrei Tibor József és Dorje Karma véleménynyilvánítási szabadsághoz és személyes szabadságához fűződő személyiségi jogait, ezért elnézést kérnek az elkövetett jogsértésekért” - írja közleményében a rendőrség.

“A rendőrség bocsánatot kér a Tibetet segítőktől - immár ötödik alkalommal. Valami nem stimmel a Rendőségnél, vagy a szakértelemmel vagy a jog értelmezésével. A jogsértettek kártérítést is kapnak” - kommentálta a bocsánatkérést a Tibetet Segítő Társaság.

Fel akarta emelni a tibeti zászlót, négy rendőr kezdte el "igazoltatni"

Részletek a 444 cikkében: https://444.hu/2017/11/26/feltucat-rendor-ment-neki-a-ferfinak-csak-mert-fel-akart-emelni-egy-tibeti-zaszlot-budapesten

Hendrey a Deák tér mellett, a konvoj útvonala mellett a járdán várta, hogy elhaladjon mellette a miniszterelnök. A rendőrök már előre körbeállták, amikor pedig elkezdte lengetni a zászlót, illetve "Free Tibet"-kiáltásokkal tiltakozott, akkor erőszakkal lefogták. Az akcióban civil ruhás rendőrök is részt vettek, és a kamerázó embert is azonnal igazoltatták.

Hendrey szerint neki azt mondták, hogy az intézkedés sima igazoltatás volt.

„De számomra egyértelmű, hogy itt az történt, hogy igazoltatás címén megakadályozták a spontán tüntetést. Nem hiszem, hogy ez a rendőrök szakmai hibája lett volna, hanem szerintem felsőbb parancsra cselekedtek.”

Az ORFK sajtóosztálya 2017 végén a 444 kérdéseire azt válaszolta, hogy a rendőrség "személyvédelmi feladatainak ellátása során többek között biztosítja a védett személy közlekedési útvonalát. Amennyiben a biztosított útvonalon olyan körülmény adódik, amelynek oka nem tisztázott, a rendőrség a védett személy biztonságának szavatolása érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket." Hendrey esetében "az említett helyen a rendőrök több olyan személyt is igazoltattak, akik összehangolt tevékenységet folytattak, ám arról elsődlegesen nem volt megállapítható, hogy az a védett személy biztonságára mekkora kockázatot jelent."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Orbán: Május elejére több mint 4 és félmillió ember lesz beoltva Magyarországon

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Túlélési praktikák szülőknek a karantén idejére - Fülke podcastunkban Szél Dávid pszichológus

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe