szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fidelitas tisztújító kongresszusán felszólalt szinte a Fidesz teljes krémje. Kövér szembement az illiberalizmussal, Kásler 1100 évet ment vissza, Kubatov és Kocsis, pedig még mindig a Nélküleden lovagol.

A Fidelitas szombati tisztújító kongresszusán Kövér László szembement Orbán Viktor 5 éve meghirdetett illiberális irányvonalával. Az MTI tudósításából kimaradt, de az Index szerint a házelnök azt mondta, amikor a nemzet újraegyesítéséről beszélt, hogy minden szakpolitikának az a kérdése, hogy a nemzet építését vagy rombolását szolgálja.

Hozzátette,

"a liberális és semmilyen más értelemfosztó jelzővel el nem látott demokrácia intézményei, a társadalmi igazságosság eszményei, és a nemzeti gondolat mögé lehető legszélesebb politikai társadalmi és szellemi-erkölcsi többséget teremteni, ez a mindenkori feladat, és ez biztosíthatja a nemzetépítő politika cselekvőképességét".

A tudósítás szerint a Fidesz politikusai még mindig nem tudták túltenni magukat a Nélküled című dal, illetve a fel nem álló újságíró köré kreált cirkuszon. Kubatov Gábor pártigazgató például azt mondta, hogy nem szabad hagyni, hogy újságírók "ócsárolják" a Nélküled című dalt, de Kocsis Máté ment el a végsőkig, amikor arról beszélt, hogy nem akarnak olyan világot a gyerekeiknek, amiben megszűnt a család, a hit, a nemzeti elkötelezettség,

"gúny tárgyává válik egy olyan dal a Puskás-stadion megnyitóján, ami minden jóérzésű magyar szívét megdobogtatja."

Varga Mihály arról beszélt, hogy a kormány az elmúlt 9 évben folyamatosan olyan iránytűt követett, amelyet nem szabad szem elől téveszteni, a magyar érdekek megalkuvás nélküli képviseletét.

Úgy látja, a világ olyan gyorsan változik, hogy ma tanácsot adni arról, hogy pár év múlva mi lesz, nagyon nehéz, és szinte lehetetlen felkészülni a változásokra.  A fejlemények a gazdaságban is gyökeresen megváltoztatnak mindent - tette hozzá.

Szerinte a fiatalok a világ legjobb lehetőségeihez mérik a hazai feltételeket, így nekik az a dolguk, hogy megteremtsék a körülményeket, hogy a nagyon gyorsan változó világhoz alkalmazkodni lehessen. A legfontosabb a gyorsaság, és a kormány is aktívan reagál a változásokra - vélte. Ő sem tudott a Nélküled emlegetése nélkül beszédet mondani, mert egy idézettel távozott, avagy

"annyi mindent kell még elmondanom, remélem, hogy lesz rá alkalom."

Szijjártó Péter, egy bejelentéssel érkezett a Fidelitashoz: diplomáciai akadémia nyílik jövő szeptembertől, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozzon.

A felszólalók között Kásler Miklós egészen távolról indított, amikor azt mondta, azért lehet a kongresszuson,

"mert a történelem viszontagságai során megmaradtunk, ez annak a hagyománynak és identitásnak köszönhető, ami 1100 évvel ezelőtt alakult ki Belső-Ázsiában, és központi eleme a szuverenitás, az integritás, egy különleges életszemlélet és életmód."

Mindezt azért hozta fel, mert szerinte bár az idő felgyorsult, de az értékek megmaradtak.

Tarlós István miniszterelnöki megbízott is beszélt a kongresszuson, szerinte a Fidelitas tagjai konzervatívok, kereszténydemokraták és nemzetiek. A szervezet határon túli kapcsolatokat is sikerrel ápol.

Úgy vélte, a legfontosabb sorskérdések vannak most napirenden, ilyen a nemzetállamiság, a családpolitika, a klímaváltozás, valamint a migráció, a népességcsere, amelynek következtében az azonosság- és identitástudat is sérülhet.

Tarlós István köszönetet mondott a Fidelitasnak, hogy tagjai "odatették magukat" időt és energiát nem kímélve a kampányában. Bár mint ismert, Tarlós elvesztette a választást.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke arról beszélt, hogy a mai a történetük eddigi legnagyobb kongresszusa. 2015 óta, amióta ő vezeti a Fidelitast - mondta -, több mint 3 ezer taggal bővültek.

Kitért rá: a Fidelitas Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, több tagjuk van mint, a legtöbb ellenzéki pártnak. A számok is azt mutatják, hogy szövetségesüket, a Fideszt ma is sok fiatal támogatja, de még sok a teendőjük - vélekedett.

Böröcz Lászlót egyébként Illés Boglárka váltja a Fidelitas élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

Magyar kutatók utaznak Oroszországba vakcinákat vizsgálni

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb