szerző:
Serdült Viktória - Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely főpolgármester javaslata szerint a Katonát, a Radnótit, az Örkényt, a Trafót és a Szabad Tér Színházat finanszírozná kizárólag a főváros – vagyis ennél nem engedne állami beleszólást a vezetésbe. A Szabad Tér miatt viszont minden borulhat: Gulyás Gergely közölte, ha a Közgyűlés nem az eddigi vezetőt, Bán Teodórát támogatja szerdán, a kormány felfüggeszti a tárgyalást és nem száll be a fővárosi színházak finanszírozásába.

A művészi szabadságukban veszélyeztetett színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásban tartja a Fővárosi Közgyűlés – közölte Karácsony Gergely főpolgármester. A színháztörvény miatt kell a kormánnyal tárgyalni, a színházak fenntartásáról ugyanis március 1-ig meg kell állapodni. Az elmondások szerint megegyezésközeli volt a helyzet. A főváros elkészítette a saját előterjesztését – amit szerdán tárgyal majd a közgyűlés –, az egyelőre nem nyilvános. A főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, egy színházat sem adnak át a kormányak, minden fenntartói jog a fővárosnál marad, de több olyan lesz, amit tisztán a főváros finanszíroz.

A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.

Emellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati –, illetve tisztán állami finanszírozású kőszínházak is. Hogy melyek lesznek azok, egyelőre nem részletezte a főpolgármester.

A hvg.hu információi szerint a vegyes kategóriába tartoznak majd a nagyobb szórakoztató színházak – így a Vígszínház, a Madách Színház és a Budapest Bábszínház. Az Index szerint ebbe a csoportba kerül a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Thália és az Új Színház is. Utóbbiról forrásunk kedden még azt mondta, hogy a teljesen állami finanszírású kategóriába esne, ám úgy tűnik, ez menet közben változhatott.

Gulyás Gergely bezsarolta Karácsonyt

Azonban mindez borulhat, méghozzá a Szabad Tér Színház vezetője miatt. Róla is szerdán dönt a Közgyűlés, az eddigi vezetőt, Bán Teodórát lecserélhetik. Le nem válthatják, a megbízása ugyanis már lejárt.

A vezetőre vonatkozó előterjesztés szintén nem nyilvános, ám Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón bejelentette, Benkő Nóra az esélyes, akit nem támogatott a szakmai bizottság (korábban a hvg.hu is így értesült). Ellenben Bán Teodórát igen. Gulyás Gergely kijelentette, ha a Közgyűlés Benkőt szavazza meg,

az állam felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalást.

Ez esetben a főváros tarthatná fenn maga a színházait – tette hozzá a miniszter. Az egyébként nem világos, hogy a Közgyűlés valóban Benkőt támogatná vagy sem.

Karácsony a posztjában közölte, a Szabad Tér Színházat is fővárosi fenntartásúvá tenné. Csütörtökön ülésezik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ott nyilván ez lesz az egyik fő téma.

Hősi halott

A Fővárosi Közgyűlés elé már november 27-én bekerült a Szabad Tér Színház vezetésére kiírt pályázat, akkor az egyedüli aspiráns az addigi vezető, Bán Teodóra volt. Akkor nem döntöttek róla, de kiírtak egy új, a korábbitól alig eltérő pályázatot. Míg a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet azzal érvelt, Budapest szabadtéri és fesztiválrendezvényeit át akarják alakítani, addig a kormányoldali sajtó politikai tisztogatást emlegetett. Rétvári Bence államtitkár decemberben a Parlamentben egyenesen hősi halottként állította be. A pályázat érvénytelenítése azt mutatja, Bánt nagyon nem akarja az új vezetés, lehet, azt nem tudták megbocsátani, hogy bár Bán 2004-ben, a Demszky-érában kapta meg a Budapesti Nyári Fesztivált is rendező cég vezetését, az egykori balerina hamarosan nagyon jó kapcsolatot épített ki az új fideszes városvezetéssel is.

Bán Teodóra
©

Mindenesetre az újból kiírt pályázaton is elindult a már említett Benkő Nóra, illetve Somogyi Szilárd rendező mellett. A szakmai bizottság összeállításánál is volt kisebb politikai csatazaj, Gy. Németh Erzsébet ugyanis azt mondta, a Fidesz kultúrharcosokat küld oda. A főváros viszont politikusokat küldött, köztük Tóth József szocialista polgármestert. Gulyás Tóth Józsefet is emlegetve beszélt arról, hogy a bizottság Bánt támogatta.

De vissza a színházakra

A HVG tavalyi gyűjtése szerint a Katonát, az Örkényt, a Radnótit és a Trafót 1,1 milliárd forinttal támogatta az állam, míg 586 millióval a főváros. Emellé jött még jelentős ágazati támogatás, ami a taot váltotta ki. Ha viszont az ágazati támogatás is olyan állami támogatásnak minősül, amit a fővárosnak magának kell kifizetnie – mostani vélelmünk szerint annak –, akkor még durvábban a zsebébe kell nyúlnia a Fővárosnak: ez ugyanis újabb 705 milliót jelent.

Vagyis, ha ezt a számítást vesszük alapul, a Fővárosnak

1,8 millárd forintot kell pluszban a négy színházára költeni, amit mentesíteni akar az állami befolyás alól.

A Szabad Tér Színházat eddig felesben finanszírozták, abba a tavalyi adatok alapján 260 milliót kell betennie a fővárosnak.

©

Az állammal közösen fenntartott színházaknál viszont Gulyás Gergely szavai szerint felesben oldanák meg a fianszírozást, ami azt is jelenti, hogy a fővárosnak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, hiszen az – mint képünkön is látszik – egyik esetben sem érte el a felét.

Néhány színház nincs rajta az Index által publikált, az előterjesztésre hivatkozó listán, ami jelentheti azt, hogy ezek tisztán állami fenntartásúak lennének a városvezetés szándékai szerint.

Az idei évre beadott költségvetési tervet viszont mindenképpen át kell írni, abban ugyanis még nem számoltak teljes önkormányzati fenntartású színházakkal. Ha Gulyás beváltja fenyegetését, és az állam kivonul, azzal viszont óriási teher zuhanna a fővárosra: legjobb esetben is plusz 5, az ágazati forrással együtt viszont 8,5 milliárdot kellene előteremtenie, ha nem akar színházat bezárni.

Karácsony: ennél nagyobb nyugodtság kell

Karácsony Gergely főpolgármester Gulyás Gergelyre reagálva azt mondta, nyugodt hangú nyilatkozat kell, nem üzengetés. Ők készek a tárgyalásra, a Közgyűlés szerdán dönt a színházakról. A kiindulópont az, hogy öt színház önkormányzati, 7 vegyes fenntartású legyen, azonban az még kérdés, lesz-e tisztán állami színház bármelyikből.

Karácsony a Bán Teodórára, illetve Benkő Nórára vonatkozó kérdésekre nem akart válaszolni, miután erről zárt ülésen döntenek. Megismételte azt a korábbi álláspontot, hogy a Szabad Tér vezetése nem személyi kérdés, az intézményt közelebb akarják húzni a főváros turisztikai rendezvényszervező cégeihez.

Paradox módon egyébként a kormány pont egy olyan színház vezetésébe szólna bele, amihez már nem lenne köze: a színháztörvény értelmében ugyanis csak a vegyes fenntartásúnál van a miniszternek beleszólása abba, ki vezesse a színházat.

A költségvetési javaslatot mindenképp módostani kell – akkor is, ha csak az öt színház kerül fővárosi fenntartásba –, azt viszont Karácsony nem akarta megjósolni, mi lehet, ha a kormány feláll a tárgyalóasztaltól és nem társfinanszíroz egy fővárosi színházat sem.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Azonnal kilőtte az Instagram a 14 millió követős mémprofilt, miután koronavírusos álhírt terjesztett

Azonnal kilőtte az Instagram a 14 millió követős mémprofilt, miután koronavírusos álhírt terjesztett

A koronavírus magyarországi áldozatai közül 15-nek volt valamilyen betegsége – itt vannak az adatok

A koronavírus magyarországi áldozatai közül 15-nek volt valamilyen betegsége – itt vannak az adatok

Videóra vették, mit történik a szaglással és az ízleléssel, ha valaki elkapja a koronavírus-betegséget

Videóra vették, mit történik a szaglással és az ízleléssel, ha valaki elkapja a koronavírus-betegséget