Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elhalaszthatják azokat a bajnoki meccseket, amelyeken a napokban Olaszországból hazatért két vízilabdacsapat is játszana.

Koronavírus-világjárvány
Már egymillió fölött jár a koronavírussal megfertőzöttek számban a világon, mintegy 70 ezren vesztették életüket a betegség miatt, a gazdasági hatások pedig kiszámíthatatlanok. Az eseményeket követni is nehéz, de mi igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat. Tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Összeült a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége szerdán kora délután, hogy eldöntse, milyen intézkedésekre van szükség azután, hogy két magyar pólócsapat – az A-Híd OSC Újbuda és a ZF-Eger – is a koronavírus-járvány európai gócpontjából, Észak-Olaszországból tért haza a napokban. Az OSC péntek este több mint hatéves hazai veretlenségétől fosztotta meg a Pro Reccót a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek kilencedik fordulójában, Veronában. Az Eger pedig szombaton Bresciában játszotta a férfi Európa Kupa elődöntőjének első mérkőzését.

Az OSC és Pro Recco víziliabda mérkőzése 2019. december 4-én
©

Eredetileg mindkét csapat magyar bajnokit játszott volna szerda este Budapesten: az OSC a BVSC-Zuglóval, az Eger pedig a Honvéddal mérkőzött volna.

Délután fél háromkor a BVSC Facebook-oldalán már megjelent az a közlemény, amely szerint az OSC elleni meccsük elmarad, részleteket pedig később közölnek, de néhány perc után eltűnt a bejegyzés.

Update: Délután négy órakor mind az OSC, mind a BVSC-Zugló Facebook-oldalán újra megjelent egy, a halasztásról szóló poszt:

A BVSC-OSC férfi ob1-es mérkőzés technikai okok miatt későbbi időpontban kerül megrendezésre."

Később a szövetségtől megtudtuk, hogy a másik mérkőzést hasonló indokra hivatkozva ugyancsak elhalasztják. Az egyelőre kérdés, hogy a szombati OSC-Eger meccs sorsa mi lesz.

Az OSC technikai vezetője a hvg.hu érdeklődésére elmondta: ők szombat hajnalban, még azelőtt indultak vissza Magyarországra, hogy Olaszországban elrendelték volna a lezárásokat, a repülőtéren sem végeztek rajtuk semmilyen speciális ellenőrzést vagy vizsgálatot.

Becsey Péter elmondása szerint a csapat minden tagja egészséges, de a csapatorvos – függetlenül a koronavírustól – folyamatosan ellenőrzi az állapotukat.

Egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptunk a koronavírus miatt senkitől, de ha mégis érkezne ilyen, természetesen mindennek alávetjük magunkat”

– hangsúlyozta.

Kerestük László Imre újbudai polgármestert is az ügyben, amint a válasza megérkezik, frissítjük a cikket.

Kérdés, mi lesz az olimpiai selejtezővel
A magyar női vízilabda-válogatott március 8-15. között szerepelne azon a tornán, amelyen kiosztják az utolsó kvótákat a tokiói olimpiára. Az esemény március 8-15. között zajlana az olaszországi Triesztben. A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA egyelőre nem jelentette be, hogy elhalasztja vagy áthelyezi a rendezvényt, több helyen arról írnak, hogy rövidesen megteszi.

A 444.hu írta meg kedden este, hogy az Olaszország Lombardia tartományából – ahol a legtöbb fertőzöttet találták – hazatért egri vízilabdázóknak nem kellett karanténba vonulniuk. Pedig a korábban ugyanebből a térségből hazatért iskolás csoport tagjait, kísérőiket és buszuk sofőrjeit elkülönítették a Szent László kórházban. A lapnak Szécsi Zoltán, az egri klub elnöke azt mondta, hogy a pénteki kiérkezésükkor még nem terjedtek el a járvány olaszországi kitöréséről szóló hírek, ezért csak a szokásos reptéri orvosi ellenőrzésen estek át. Utána, a híreket hallva, kerülték a nyilvános helyeket.

Az egri polgármester, Mirkóczki Ádám kezdeményezésére a csapat hétfői edzése elmaradt, és felvették a kapcsolatot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal. Ennek nyomán a Heves megyei kormányhivatal Népegészségügyi főosztályának emberei minden Bresciában járt sportolóval és sportvezetővel kitöltettek egy kérdőívet, az eredményeket kiértékelve pedig megállapították, hogy a játékosok újra edzhetnek.

Mirkóczki Ádám
©

Szerda reggel azonban Mirkóczki bejelentette: járványveszély miatt bezáratta az egri Bitskey Aladár Uszodát, valamint a Bárány István Sportuszodát.

Tulajdonosként nem vállalom a felelősséget egy esetleges járvány kialakulásáért, főleg egy ilyen sűrűn látogatott intézmény esetében”

– mondta.

Szerda délelőtt aztán az Eger honlapján megjelent egy Fake News című közlemény, amelyben az olvasható, hogy a csapat az „olaszországi fertőzésveszélytől hatvanhárom kilométerre volt”, ellentétben azzal az iskoláscsoporttal, amelyet karanténba zártak hazaérkezése után. Őket 13 kilométer választotta el a lezárt területtől.

Azt is írták, hogy a csapat „külön autóbusszal közlekedett, és a mérkőzés helyszínét kivéve semmiféle közösségi térben nem mozogtak”. Megemlítették még a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szükségesnek tartott vizsgálatokat, amelyek „eredményeiről dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos állított ki igazolást, ami alapján kedden este megtarthatták a Bitskey Aladár Uszodában a hazautazásukat követő első edzésüket. Mivel a játékosok az országos tisztifőorvos szerint sem jelentenek fertőzési kockázatot, ezért a csapat elutazik Budapestre és lejátssza a ma 19.30 órára kiírt bajnoki mérkőzését a Honvéd ellen”.

Megjegyezték, hogy semmit sem bíznak a véletlenre, „az Olaszországban járt sportolókat naponta többször ellenőrzik a megadott egészségügyi szempontok alapján”, valamint, hogy egyetértenek a Bitskey uszoda berázásával, amíg annak fertőtlenítése megtörténik. „Mert amíg a vízilabdások Olaszországban voltak, addig egy másik sportágban négy földrész mintegy ezer sportolója versenyzett az uszodában. A kisérőikkel együtt pedig ezerötszázan tartózkodtak a medencetérben és a lelátókon három napon keresztül.”

(Kiemelt kép / Az OSC és Pro Recco vízilabdamérkőzése 2019. december 4-én, forrás: Facebook / OSC Waterpolo)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Szabálysértési eljárást indítottak Kozma Dominik ellen

Szabálysértési eljárást indítottak Kozma Dominik ellen

Harry herceg és Meghan Markle belevetette magát a munkába

Harry herceg és Meghan Markle belevetette magát a munkába

Ötször annyi tesztet végeznek Szlovákiában, mint a múlt héten

Ötször annyi tesztet végeznek Szlovákiában, mint a múlt héten