szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn ellenzéki szavazatok hiányában nem sikerült elérni a négyötödös többséget a Parlamentben, ami a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szerint szomorú. Lehet, hogy a járvány miatt jövő héten a kétharmados törvény elfogadásához is szükség lesz ellenzéki szavazatra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A hétfői plenáris ülésen elbukott Orbán Viktor terve, ugyanis a felhatalmazási törvény keddi elfogadásához négyötödös többséggel kellett volna eltérni a házszabálytól, de az ellenzék ehhez nem járult hozzá. (Ez a törvény tenné lehetővé, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a kormány rendeletekkel irányítson, időkorlátot nem szabtak. A törvényjavaslatot a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának kell elfogadnia – a szerk.)

Szomorú, ami történt

– kommentálta az ellenzék döntését Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Azt mondta, előző nap szükség lett volna az ellenzékre és annak belátására, hogy a helyzet kritikus. Ehelyett az ellenzék álságos politikai játszmába kezdett, bekerültek egy csalárd módszerekkel működő buborékba, amit “megmondóemberek működtetnek, például Magyar György.”

Az ellenzéki képviselők óriási károkat okoztak Magyarországnak, felelősségre vonást érdemelnének – mondta a Fidesz frakcióvezetője

Mostani sajtótájékoztatóján is elmondta, hogy több ponton engedtek az ellenzéknek (például abban, hogy bekerült a tervezetbe az arányosság és szükségesség elve), az időkorlát viszont azért nem, mert senki nem tudja megmondani, mi lesz 60 vagy 90 nap múlva.

Ha négyötöddel nem is döntöttek róla, hétfőn kétharmaddal sürgős tárgyalásba vették a törvénytervezetet, ami azt jelenti, hogy legkorábban hétfőn, legkésőbb kedden fogadhatják el, de Kocsis azt mondta, a járvány miatt akkor is szükség lehet az ellenzékre. Ugyanis a frakcióvezető szerint senki nem tudja megmondani, hogy a mostani Fidesz-kétharmad minden tagja jelen tud-e lenni a szavazáson.

Beszélt arról is, hogy közben Karácsony Gergely budapesti főpolgármester “rendeleti úton kormányoz”, nem hívja össze a Fővárosi Közgyűlést, amit senki nem kifogásol. Kocsis később hozzátette, Karácsony szeret kontroll nélkül kormányozni, ráadásul a budapesti baloldalon belül harcok vannak, “a főpolgármester pedig így talán lépéselőnyre is szert tud tenni.”

Gulyás Gergely miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, nem igaz az az elmúlt napokban több helyen megfogalmazott állítás, hogy az önkormányzati és az országgyűlési választásokat sem lehet majd megtartani a rendkívüli jogrendben. Ezen választásokat és az időpontokat az Alaptörvény rögzíti, csak az időközi választások megtartása csúszna. A veszélyhelyzet időtartamát a kormány határozza meg, ebben feladata az Országgyűlésnek nincs, egyedül az ez idő alatt meghozott intézkedések hosszabbodnának meg, ehhez kellett volna a hétfői parlamenti négyötöd, illetve ahhoz, hogy ezeknek a rendeleteknek a hatályossága ne járjon le – tette hozzá.

Ugyanis március 27-én pénteken lejárnak bizonyos intézkedések (például az, hogy kik előtt zárták le a határokat, mely külföldi állampolgárok nem jöhetnek be, de ilyen az egyetemek bezárásáról szóló rendelet is). Március 30-án pedig az ítélkezési szünet rendelete jár le, valamint az, hogy a bölcsődék, óvodák bezárásáról a polgármesterek dönthetnek.

A kormány most azon gondolkodik, mit tud tenni annak érdekében, hogy például két napra ne nyissanak ki az egyetemek. A károk mérsékléséről a kormány szerdán dönt, akkor vezeti elő az igazságügyi miniszter, mit lehet ilyenkor tenni.

A hvg.hu feltette a kérdést, hogy mi az akadálya annak, hogy a 15 nap után lejáró rendeleteket újra meghozzák, akár változatlan formában is, mire Gulyás azt mondta,

megtárgyaljuk, mi van akkor, ha ugyanezeket a lejáró rendeleteket újra meghozzuk. De nagy kérdés, hogy ez kiállja-e az alkotmányosság próbáját.

Megkérdeztük Kocsis Mátétól, hogy el tud-e képzelni olyan túlkapást a kormány részéről, ami miatt a kormánypárti frakciók az elkövetkező időben összehívnák a parlamentet, hogy megvonják a kormány azon többletjogosítványait, amit a törvény jelen körülmények között biztosít nekik.

Nem – felelte a Fidesz frakcióvezetője.

Megkérdezték azt is, milyen típusú maszkok érkeztek kedden Kínából Magyarországra. Gulyás Gergely azt mondta, erről az Operatív Törzs ad részletes tájékoztatást, de erről – mivel a törzs tájékoztatása után voltunk már időben – egyetlen szó sem esett ott, csak darabszámról, részletekről és típusról nem.

A tájékoztatót itt nézheti meg:

Tájékoztató után vita

Kedden délutántól estig vitáztak a törvényről az Országgyűlésben. A felszólalások kicsit közelebb vittek ahhoz, hogy mi történt a hétpárti egyeztetéseken és mi várható a jövőben. Kocsis Máté többször hangsúlyozta, hogy az ellenzék a hétpárti egyeztetéseken később változtatta meg a kezdetben támogató hozzáállását. A keddi vitán azonban az ellenzéki felszólalók rendre azt mondták, ők már a kezdet kezdetén azt mondták, időkorlát kell a normaszövegbe. Azt most is világossá tették, ha ez nincs benne, akkor a jövőben is nemmel fognak szavazni.

Arra pedig a kormánypárti felszólalásokból lehet következtetni, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az lesz, hogy a kabinet – ahogy az Kocsis és Gulyás sajtótájékoztatóján is előkerült – újra meghozza a lejáró rendeleteket, változatlan formában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matthias Horx hvg360

Matthias Horx: A jó mámorában – Világunk a koronavírus után, populizmus nélkül

A jövőkutatókkal is előfordul, hogy jóslataik nem jönnek be. Matthias Horx és intézete (Zukunftsinstitut) a koronavírus-járvány utáni időszakra négy forgatókönyvet is felvázolt. Alább az optimista, meglehetősen utópisztikus verziót olvashatják. A jövőből visszatekintve írja le, milyen meglepő dolgokat élünk meg majd a koronavírus utáni időszakban, például tudatos együttműködést az emberek közt, a sokkokhoz jobban alkalmazkodó, meg-megújuló társadalmat és a populizmus bukását.