szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester arról beszélt, hogy ez járvány a miénknél fejlettebb egészségügyi rendszereket is próbára teszi.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki szerint akár őszig is érvényben maradhatnak a koronavírus elleni intézkedések, ami sokszáz milliárdos lukat üthet az önkormányzati szektoron.

Karácsony ismét nehezményezte, hogy egyoldalú az információáramlás a kormány és a főváros között, és ha kérdeznek, akkor sem mindig érkezik válasz. “Amikor már nagyon szükségem van információra, akkor felhívom Gulyás miniszter urat, aki mindig visszahív”.

Beszélt arról is a főpolgármester, hogy "okkal aggódunk azon, hogy mit bír el a magyar egészségügyi ellátás, mert ez a járvány még a miénknél fejlettebb egészségügyi rendszereket is próbára teszi".

(...) A kampányom óta tartom, hogy az egyik legfontosabb téma a kerületi egészségügyi rendszer fejlesztése. Az élet durván visszaigazolta, hogy ez a helyes politika.

Erről szólva azt is mondta, hogy elindították azokat a beszerzéseket, amelyek révén orvosi védőeszközökkel tudják ellátni a város működtetésben kulcsszerepet játszó cégek dolgozóit és a szociális intézményeket, "de a kerületek igényeit is szeretnénk kielégíteni". "(...) Remélem, hogy az első maszkok után napokon belül újabb szállítmányokat fogadhatunk. Egyelőre úgy látjuk, hogy komoly erőfeszítések árán, de hosszú távon fenn tudjuk tartani az elvárható szolgáltatási színvonalat."

Szóba került, hogy egy megállapodás értelmében a kormány az atlétikai világbajnokságra épülő stadionért cserébe 50 milliárd forintot utal öt részletben egészségügyi fejlesztésre Budapestnek. A kérdésre, hogy megérkezett-e már a 2020-ra szánt első 10 milliárd, a főpolgármester azt mondta,

bár a pénz nincs még ott az önkormányzatok számláján, a kormány döntése már megszületett, és elindult a támogatási szerződések aláírása is.

Megosztotta azt is, hogy a főváros kap 2 milliárd forintot a daganatos megbetegedések várólistáinak a megszüntetésére, a maradékból a kerületek befutott igényeit finanszírozzák. Ugyanakkor "minden terv, ami papíron volt, az már nincs", mert a válsághelyzet előtt leírt számok mára Karácsony szerint érvénytelenné váltak.

Állította, hogy a fővárosra vonatkozóan nem lát területi adatokat a járvány elterjedtségéről, de a kijárási korlátozás szerinte elkerülhetetlen lesz.

A válságról szólva azt mondta, "ha jobban akarjuk kezelni a válságot, mint 2008-ban, akkor nem a gazdasági teljesítményt folyamatosan blokkoló és óriási társadalmi károkat okozó megszorítások kellenek, hanem egy óriási benzinfröccs a gazdaság motorjának".

Remélem, hogy ez a válság felülírja azt a gondolkodást, hogy a társadalom van a gazdaságért. A nagy túrót, ez pont fordítva kell, hogy legyen!

A BKV kihasználtsága szerinte körülbelül a tizedére esett vissza, a veszteség több tízmilliárdra rúghat, függően a válság hosszától. "De nekünk minden lehetséges módon védeni kell a munkavállalóinkat".

Egy ilyen helyzetben iszonyatosan felértékelődnek azok az emberek – a tömegközlekedésben, a hulladékszállításban, az idősgondozásban és a hajléktalanellátásban dolgozók –, akik hétköznapi hősökként viszik a hátukon ezt a várost, meg ezt az országot. Ha valaki megment minket, akkor azok az egészségügyi dolgozók lesznek azok, akiket nem csak az elmúlt tíz év, hanem az elmúlt harminc év politikája nem sokra tartott

– mondta Karácsony Gergely.

További részletek itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!