szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzatot egy ENSZ-szervezet elmarasztalta friss jelentésében.

A nagy intézetek bezárására irányuló új pályázati kiírás sérti a fogyatékossággal élő személyek emberi jogait – olvasható a Táraság a Szabadságjogokért közleményében. A civil szervezet azt írja, az ENSZ bizottságának friss jelentése is megerősíti, hogy a magyar állam a kiváltási folyamat mostani gyakorlatával súlyosan megsérti a fogyatékossággal élő emberek jogait.

A fogyatékossággal élő emberek jogainak védelmével foglalkozó Validity Alapítvány 2017-ben az ENSZ Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottságától kért vizsgálatot az ENSZ fogyatékosságügyi egyezményének súlyos megsértésének gyanúja miatt. Az eljáráshoz a TASZ is csatlakozott az Önálló Életvitel Európai Hálózat (European Network on Independent Living) nevű ernyőszervezettel. Tavaly január végén a bizottság tagjai Magyarországra látogattak, elmentek az ország különböző pontjain található nagy és kis létszámú intézetekbe, találkoztak fogyatékossággal élő emberekkel, az érdekeiket képviselő szervezetekkel, és az illetékes állami szervekkel is.

Most nyilvánosságra került jelentésében a bizottság elmarasztalta a kormányt, mert a hazai jogszabályok még mindig lehetővé teszik, hogy emberek döntési jogát a fogyatékosságuk miatt korlátozzák.

A gondnoksági rendszer végleges felszámolását és a támogatott döntéshozatal jogintézményének kiterjesztését javasolják, hogy minden fogyatékossággal élő ember hatékony támogatást kapjon cselekvőképessége gyakorlásához.

Bírálta továbbá a bizottság a nagy létszámú otthonok eddig több mint 25 milliárd forintból megvalósuló kiváltását is, megjegyezve, hogy a kitagolt kis intézetek kis falvak szélén helyezkednek el, rossz közlekedési infrastruktúrával, nehezen hozzáférhető szolgáltatásokkal.

Azt kérik a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a fogyatékossággal élő emberek választási szabadságát, hogy maguk dönthessék el, hol és kivel szeretnének élni, ne kényszerüljenek megszabott körülmények közé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!