szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március előtt nem volt az országban a vírus, a járvány lecsengő szakaszban van, a fertőzöttek 58 százaléka nő, minden ötödik 80 év feletti, és a tánciskolák működhetnek, de csak egészségesen látogassuk az órákat – derült ki a az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A járvány lecsengő szakaszban van, a járványgörbe lefelé mutat, a tendencia egyértelmű - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller ismertette a fertőzés terjedésének reggel megismert adatait, hozzátéve, hogy a haláleseteknek mindössze 4 százaléka volt olyan, akinek nem volt semmilyen alapbetegsége.

Az általa ismertetett elemzésekből kiderült az is, hogy az összes magyarországi fertőződött 58 százaléka nő, 42 százaléka férfi, ami a tiszti főorvos szerint tükrözi a magyarországi korfa arányait.

A fertőzöttek arányát életkor szerint is összesítették:

 • a 65-79 év közöttiek az összes fertőzött 25,
 • a 80 év felettiek 20,
 • az 50-59 év közöttiek 15,
 • a 40-49 év közöttiek 14 százalékát teszik ki.

A tisztifőorvos szerint a fiatalokat elenyésző arányban érintette a fertőzés: a 19 év alattiak körében 85, ebből a 14 év alattiak körében 54 pozitív esetet regisztráltak.

Müller Cecília ismertette a százezer főre vetített fertőzések számát is országosan és megyei bontásban is, eszerint országosan 100 ezer emberre 40 pozitív, és öt haláleset jutott. Területi bontásban

 • Budapest volt a legérintettebb, ahol 106,
 • Zala megyében 95,
 • Fejér megyében 89,
 • Komárom-Esztergomban 88,
 • Pest megyében 44,
 • Békés megyében pedig csak 3 pozitív esett jutott 100 ezer lakosra.

A tisztifőorvos jelezte, munkatársai a Sars-CoV-2 vírusra is megvizsgálták a korábban, még az influenza-időszakban begyűjtött olyan megmaradt mintákat, amiket a különböző kórokozók nyomon követésére vettek le influenzaszerű megbetegedéseket mutató emberektől. Ennek az ezer mintának az elemzése során mindössze egyben, egy március 12-én levett mintában találtak új koronavírusra utaló nyomokat, az összes korábbi minta negatív lett. Vagyis március előtt nem volt bent az országban az új vírus, mert az első hivatalosan is pozitív esetet március 4-én azonosították – mondta.

A tájékoztatón bemutatták a fertőzések és az elhalálozások számának heti alakulását. Eszerint új fertőzötteket a legnagyobb számban a vírus megjelenésének 15. hetében regisztráltak, akkor 712 fő vált pozitívvá, míg a 16. héten volt a legtöbb elhunyt: 91.

A sajtó kérdéseire adott válaszokból többek között kiderült, hogy

 • csak Budapesten összesen több mint 200 rendőr, közterület felügyelő, vám- és pénzügyőr és polgárőr ellenőrizte a védelmi intézkedések betartását, de csak kevés esetben kellett intézkedni;
 • a tranzitfolyosókat és a tranzitforgalom számára kijelölt autópálya-pihenőket addig tartják fenn, amíg akad olyan ország, ahonnan az ottani járványhelyzet miatt nem lehet korlátozások nélkül belépni, csak átutazni;
 • a strandbüfékben ajánlatos gyakrabban fertőtleníteni a sok vendég által megfogott tárgyakat, mint például a sótartók;
 • a szedd magad akcióknál, például az eperföldeken is, kerülni kell a túl nagy tömeg kialakulását, akár időbeli korlátozással is;
 • a vírus sem ivóvízben, sem szennyvízben nem terjed, a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói a gócpontok idő előtti kiszűrése érdekében vizsgálják a szennyvizekben a vírus örökítőanyagának a jelenlétét;
 • az idősotthonokat annyiszor fertőtlenítik, ahányszor szükséges;
 • a tánciskolák már működhetnek, csak mindenki legyen tünetmentes és egészséges;
 • fontos a járványügyi éberség, mert a vírus eltűnését jelen pillanatban nem lehet garantálni, bármennyire is csökken a fertőzöttek száma.

A tájékoztatón válaszoltak a hvg.hu több kérdésére is.

Az egyik arra vonatkozott, hogy meddig tervezik fenntartani a külföldről hazautazók hatósági karanténba küldését: ez annak az országnak a járványügyi helyzetétől függ, ahonnan érkezik.

A másik, hogy miként működnek majd az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett bevetési egységek, amik az esetleges gócpontokba küldenek majd: ezek a fertőzés megakadályozását célzó hatékony lépéseket tesznek, segítve a helyileg illetékes szakembereket.

A harmadik pedig, hogy mikor frissítik az Emmi szakmai kollégiumainak járványhelyzet csúcsán hozott az egészségügyi szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos ajánlásait: ezek úgy tűnik, egyelőre maradnak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Meghalt Jackie Charlton

Meghalt Jackie Charlton

Több millió dollárt bukott Robert De Niro a koronavírus miatt

Több millió dollárt bukott Robert De Niro a koronavírus miatt

Megvásárolja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedőt

Megvásárolja az MVM a legnagyobb cseh energiakereskedőt