szerző:
BI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tüntetést szerveztek vasárnap délutánra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, hogy megértessék a kormánnyal: nem a "privatizáció" szó olvasható az Alaptörvényben, hanem az egyetemi autonómia. Az egyetemek alapítványi fenntartása persze ennél sokkal összetettebb kérdés, ahogy az sem fekete-fehér, hogy egy „liberális fészek” felszámolása volna a kormány célja, vagy az SZFE hatékonyabb működése.

Vasárnap délután a színművészetis hallgatók szervezésében tartanak demonstrációt az egyetem kvázi magánosítása ellen.

Több százan gyűltek össze vasárnap délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak demonstrációján az egyetem gyors kvázi-magánosítása ellen. A megmozdulással azt üzenik a parlamentnek, hogy az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiáját.

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint az SZFE Vas utcai épületéhez délután 4 órára meghirdetett tüntetésre több százan gyűltek össze az esőben. Sok volt az ismerős arc, Máté Gábortól Pelsőczy Rékáig, Koltai Róberttől Parti Nagy Lajosig. Amíg várakoztak, szólt a Ricsárdgír, a Hiperkarma és a Kontroll Csoport. A tüntetők közül csak néhányan érkeztek maszkban. Több demonstráló "#Free SZFE" feliratú táblával jött.

©

A beszédek fél ötkor kezdődtek – ekkorra már az eső is elállt.

Belesajdul a szívem, ha az utánunk következő generáció nem élheti át mindazt, amit mi

– kezdte Bán Bálint, az egyetem volt színművész hallgatója, a tüntetés moderátora.

A demonstrálók azt kántálták:

A szívem nagyon fáj. Adni kéne egy kis jogot, attól talán elmúlik.

©

Ne szolgálnánk a magyarságtudatot?

Vajon milyen gyalázkodó cikkek jelennek meg holnap? – tette fel a kérdést Béres Bence, az egyetem harmadéves színművész hallgatója. Vajon kárt okozok azzal a családomnak, barátaimnak, egyetemnek, hogy itt most beszélek?

2020-ban ez nincs rendben!

– mondta. Béres Bence nevetségesnek tartja a vádat, hogy az egyetem ne szolgálná a magyar identitást. Emlékeztetett rá, hogy Oscar-díjas művészek kerültek ki innen. Akik ide járnak, vért izzadva tanulnak, hogy képviseljék az országot. Végül hozzátette:

El lehet minket lehetetleníteni, de azt a tudást, amit kaptunk a tanárainkról, senki nem veheti el tőlünk!

A következő felszólaló Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az SZFE oktatója volt, aki az egyetem 155 éves múltjáról beszélt. Vajon tudják-e azok, akik most szét akarják verni az SZFE-t, tudják, kik alapították, kik jártak ide? – tette fel a kérdést. Úgy véli, most a pénz, a hatalom birtokában akarják egyesek eltörölni a múltat. "Törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük."

©

Ez az egyetem az origója a magyar film és színház történetnek, kultúránk kitörölhetetlen része.

Az ide vágyók tisztában vannak, hogy ide csak akkor juthatnak volna be, ha tehetségükkel bizonyítanak – tette hozzá, és szerinte ez az intézmény ellehetlenítőire is igaz. Az SZFE-n az egyén, az individuum a fontos, ez egy tehetséggondozó egyetem 155 éve.

A színész Kertész Imre szavaival zárta felszólalását:

A totalitarianizmusban az egyetlen menekülés a tudás.

"Szabad ország, szabad egyetem! – kántálták a demonstrálók a korábbi diáktüntetésekről ismert rigmust többször is. A résztvevők száma ekkorra már elérhette a félezret.

©

A szabadságot viszik piacra

Szöllősi Barnabás forgatókönyvíró, az egyetem doktorandusz hallgatója arról beszélt, egyszerű az üzenetük:

Az egyetem a miénk!

Az egyetemi hallgatók tartják fenn az universitas eszméjét. "Mi választjuk szenátorainkat, ők pedig a rektort. A mi választott rektorunk Upor László!" (Uport november óta nem nevezi ki a fenntartó minisztérium.)

Aki a szellemet piacosítja, alapítványba szervezi, a szabadságot piacosítja el – mondta Szöllősi. Majd fogadkozott, az autonómiáért a végsőkig kitartanak.

Tudjuk, hogy a piacosítás azzal jár, hogy előbb utóbb nem lesz majd az SZFE-n állami hely. Mi még tudjuk, ki a zsarnok, mi a szabadság, egyenlőség. És mi még itt leszünk, amikor az egyetem szétverői már nem. Mi nem csak az SZFE szabadságáért küzdünk, hanem minden egyetem szabadságáért – tette hozzá a szónok.

A tanulás lényege a szabadság

Ezután Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének elnökének üzenetét olvasták fel: Szabadság nélkül nincs alkotás, nincs boldogság. Az iskola van értetek és nem ti az iskoláért. A kultúra alapvető emberi jog. A tanulás lényege a szabadság. Ezt akarják elvenni tőletek. Egy nemzet kultúrája nem lehet lokális, az a határokon át hat, globális, így lesz nemzeti.

©

Ezután József Attila Levegőt című versét adták elő hallgatók. Telefonról olvasták fel, ami nem túl elegáns, de a vers így is hatásos volt, a tömeg dermedt csendben hallgatta végig többek között, hogy "Az én vezérem bensőmből vezérel! / Emberek, nem vadak - / elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel, / nem kartoték-adat / Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, / jó szóval oktasd, játszani is engedd / szép, komoly fiadat!" Majd Csernai Mihály, az SZFE drámainstruktor hallgatója, a Hallgatói Önkormányzat elnöke következett, aki arról beszélt, hogy kormánypárti képviselők elveszik az egyetem autonómiáját, lebuktak és nem szégyellik magukat.

Enyedi Ildikó üzenetét is felovasták: a rendező emlékeztetett, hogy a minisztérium nem nevezi ki a rektort, majd erre hivatkozva változtatja meg a fenntartói modellt. Kifogásolta, hogy nem egyeztetnek a modellváltásról az egyetemi polgárokkal. Arra hivatkoznak, hogy nem a nemzeti kultúra részét képezi az egyetem, noha 155 éve igenis a nemzeti kultúra kitörölhetetlen része az SZFE. Volt már olyan, hogy a minisztériumból rendelték meg a könyveket, festményeket. "Készültek is ilyenek, de nem emlékszünk rá". Az SZFE gazdagítja a nemzeti kultúrát direktívák nélkül is. Más is tegye a dolgát – írta Enyedi.

Székely Kriszta volt diák, jelenlegi oktató arról beszélt, hogy ami történni fog, az a jelentős művészek, hallgatók ellenében fog történni. Úgy tűnik, az egyetemet politikai felügyelet alá helyezik, ami nagy baj. De meg kell őrizni a saját gondolatokat, mert, ha egyszer szabadon lehet alkotni újra, nagy szükségünk lesz egymásra! – figyelmeztetett.

Bizalom Upor Lászlónak

Ezután hallgatók szimbolikusan átadták Upor László rektori megbízólevelét, a tömeg pedig megszavazta. Palkovics Lászlónak pedig azt üzenték: örömmel fogadják, hogy tárgyalni akar velük. De addig is el kell halasztani a parlamenti szavazást – követelik.

©

Egyszer kipukkan

A hallgatók a színpadról arról is beszéltek: a hatalom a természete szerint dagad, dagad, de egyszer kipukkan, és "azt mi meg fogjuk érni"!

Mint mondták, az egy történelmi pillanat lesz, amikor a fiatal demokraták megszavazzák egy 155 éves nemzeti intézmény szétverését.

Legyenek bármilyen fiatal demokraták, mi akkor is dolgozni fogunk, amikor önök már nem.

– üzenték. A hallgatók ezután megköszönték Semjén Zsoltnak, hogy összehozta a különböző szakosokat, hogy együtt gondolkodjanak a tiltakozás formáin.

©

Ezután a színpadon sorakozó hallgatók a tömeggel közösen elmondták az egyetemi gólyaesküt, majd együtt skandálták:

A felsőoktatás legyen szabad, semmilyen pártpolitika nem sajátíthatja ki!

Elhatárolódnak Vidnyánszkytól

A tüntetés legvégén felolvasták a Kaposvári Egyetem egyik névtelenséget kérő hallgatójának levelét, aki az egyetem hallgatóinak nevében elhatárolódott a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság nyílt levelétől (amelyben kiállnak az SZFE átalakításának kormányzati tervei mellett, egyben azzal vádolják a tüntetőket, hogy "küzdelmüknek valójában politikai motivációik vannak”. Vidnyánszkyék szerint ezt támasztja alá, hogy „az SZFE modellváltásával lényegében megegyező átalakulás előtt álló felsőoktatási intézmények egyikében sem kavart port a változás”). Ezzel szemben a névtelenséget kérő hallgató állítja, hogy a Kaposvári Egyetem hallgatóinak véleménye ezzel ellentétes, ők kiállnak az SZFE mellett.

Palkovicstól kérik

A tüntetők Palkovics Lászlótól, a felsőoktatást is felügyelő innovációs és technológiai minisztertől három pontban kértek garanciát:

  • A rektort továbbra is az egyetem jelölje ki. Nevezzék ki az egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet (Upor László jelenlegi rektort szeretnék továbbra is vezetőnek).
  • Kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket.
  • Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek.
©

Az SZFE hallgatói egyébként – függetlenül a vasárnapi demonstrációtól – meghívták a felsőoktatást is felügyelő Palkovics Lászlót egy nyilvános egyeztetésre is a modellváltással kapcsolatban, amit ő szombat esti hírek szerint, „ha közvetlen megkeresést kap”, kész elfogadni.

Lehet, hogy most valóban kíváncsi, és meghallgatja az SZFE érveit, de Palkovics kommunikációját és tárgyalási módszerét többek között a CEU-ügy és az MTA-átalakítás idején máshogy tapasztalhattuk. A Korrupciókutató Központ Budapest szerint a recept: „lassítani és megosztani a másik oldalt, és megelőzni a valódi vita kialakítását, inkább érzelmi alapú kommunikációt kialakítani. Szerinte, aki a kormány ellen érvel, az politizál, amit nem lenne szabad egy közpénzből működő szervezet esetében”. És az a kérdés is felvetődhet, hogy eddig miért nem egyeztetett az érintett egyetem képviselőivel, akik mellesleg a sajtóból tudták meg, hogy modellváltás készül az intézményben.

Corvinus-modell a Színműn?

A hallgatók szerint az SZFE szeptember 1-jétől olyan alapítvány irányítása alá kerül, amelyen keresztül a kormány teljes hatalmat gyakorolhat az egyetem felett. Szerintük eddig egyetlen szakmai érv sem hangzott el a kényszerátalakítás sürgőssége mellett, az erről szóló törvénytervezet nem biztosítja az intézmény Alaptörvény szerinti szabadságát a felsőoktatásban.

Az biztos, a kormány komolyan gondolta, hogy kiterjeszti a Corvinus-modellt, azaz, erre a célra létrehozott alapítványok kezébe kerül az érintett egyetemek egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési körei, az oktatók pedig közalkalmazotti státusból munkaviszonyba kerülnek át.

©

Ezt a modellváltást már hat felsőoktatási intézményben – az Állatorvostudományi Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Miskolci Egyetemen, a Neumann János Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Soproni Egyetemen – el is indította, ezek augusztus 1-jétől már ilyen kvázi magánegyetemi formában működnek.

A hetedik (a Corvinusszal nyolcadik) alapítványi felsőoktatási intézmény a Színház-és Filmművészeti Egyetem lenne. Az erről szóló törvényjavaslatról az egyetem a sajtóból értesült.

Egy „liberális fészek” felszámolása vagy hatékonyabb működés?

A modellváltás érvei között elhangzik az ésszerűbb, hatékonyabb működés is, hónapok, sőt évek óta ideológiai támadások érik az SZFE-t. A mostani vitában is előkerültek azok az érvek, amik a Gothár-ügy idején, amikor a zaklatási ügyet összemosták az egyetemen folyó munkával, azaz, hogy az SZFE-n nem megfelelő irányú ideológiai képzés zajlik, nem fontos a nemzettudat, és persze, hogy az egyetemen folyamatosan zaklatások történnek.

"Ehhez az intézményhez 30 éve nem nyúltak hozzá. Változatlan formában működik, és azt gondolom, hogy így ebben a helyzetben a nemzeti identitás megerősítéséhez átörökítéséhez nem tud megfelelő mértékben hozzájárulni" – mondta például Hollik István a parlamentben június 4-én. De az egyetemen folyó munkát többször támadta korábban Kerényi Imre, Vidnyánszky Attila, Kálomista Gábor is.

©

A jelenlegi és a volt hallgatók által indított petícióhoz csatlakozók azonban visszautasítják ezeket a vádakat, kijelentik, hogy az egyetemen az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozzák meg, sem a tanárok, sem a diákok politikai beállítottsága nem befolyásolt soha semmilyen egyetemi tevékenységet. (A petíciót eddig mintegy 800-an aláírták, köztük például Mohácsi János, Schilling Árpád, Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Hajduk Károly, Ónodi Eszter, Enyedi Ildikó, Pálfi György és Gigor Attila.)

Az egyetemi szabadság mellett állt ki számos ismert színész, rendező, korábbi SZFE-hallgató is, többek között Halász Judit, Bezerédi Zoltán, Kovács Patrícia, amikor újra elmondták az egyetem gólyaesküjét.

Máté Gábor a hvg360.hu HVG-Terasz beszélgetésében fejtette ki nézeteit az egyetemről. Az interjút itt hallgathatja meg:

"Ha ezeket a neveket lesöprik, az önmagáért beszél majd" - Máté Gábor a HVG Terasz vendége

"Nem bizalomkeltő", amilyen sürgősséggel és egyeztetés nélkül készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítására a kormány - mondta a HVG Teraszon Máté Gábor. A Kossuth- és Jászai-díjas színész-rendező szerint attól tartanak, hogy egy politikai alapon kiválasztott kuratórium áll fel, aminek semmi köze az intézmény eddigi szellemiségéhez.

Az alapítványi modell akár jó is lehetne

Ez a fajta egyetemi modellváltás önmagában nem lenne ördögtől való, nem is válnak ezzel egyébként klasszikus értelemben véve „magánegyetemmé” az intézmények, azaz továbbra sem lesznek tisztán üzleti alapon működő, fizetős intézmények. Az állammal kötött szerződések alapján továbbra is az adóforintjainkból biztosítják például az ösztöndíjakat, a képzési támogatásokat és más működési támogatásokat.

A kormány kommunikációja szerint ez a forma szabadabb működést tesz lehetővé, könnyebb lesz külső, céges forrásokat bevonni, gyorsabbá válhatnak például az eszközbeszerzések, a projektek lebonyolításának anyagi biztosítása. Ez az érv azonban épp a művészeti egyetemeken viszonylag gyenge, nehéz elképzelni, hogy a színművészeti hogyan hozna be óriási bevételeket a piacról.

©

Egy optimista forgatókönyv szerint, amelyben az állam valóban tiszteletben tartja a felsőoktatási intézmények autonómiáját, a fenntartó alapítványnak nem is kellene beavatkozni a képzési rendszerbe. Az ország Alaptörvénye ezt elvileg biztosítja is: „Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. A felsőoktatási intézmények a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit illetően önállóak, szervezeti rendjüket törvény szabályozza. Az állami felsőoktatási intézmények gazdálkodási rendjét törvény keretei között a Kormány határozza meg, gazdálkodásukat a Kormány felügyeli.”

Az utóbbi években ennek a cikkelynek azért eléggé ellentmondani látszott több intézkedés, gondoljunk csak a már emlegetett MTA vagy CEU körül történtekre, amelyek ellen mellesleg szintén nem egy demonstráció szerveződött.

Az SZFE autonómiájára egy új helyzetben tehát egyáltalán nincs garancia, sőt a másik hat modellváltó egyetem kuratóriumi tagjainak névsorából azt lehet sejteni, hogy nagyon is kormányhű emberek (sőt, kormánytagok!) vennék át az intézményeket.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Most egy hatalmas argali juhot ölt meg a Cecil oroszlánt lelövő fogorvos

Most egy hatalmas argali juhot ölt meg a Cecil oroszlánt lelövő fogorvos

Majdnem kész az orosz koronavírus-vakcina – állítja a védelmi minisztérium

Majdnem kész az orosz koronavírus-vakcina – állítja a védelmi minisztérium

Meghalt a francia buszsofőr, akit agyhalottra vert egy társaság

Meghalt a francia buszsofőr, akit agyhalottra vert egy társaság