szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter állítja, nyitott az egyeztetésre.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Ha közvetlen megkeresést kap, Palkovics László nyitott az egyeztetésre a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival is – ezt válaszolta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ATV Híradó megkeresésére.

A tárca szerint a kormány célja, hogy az egyetemen tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javuljanak. Hozzátették: az átalakítással nagyobb lesz az egyetemi önállóság, enyhül az intézmény állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága. A minisztérium híradónknak küldött válasza szerint Palkovics László a héten első kézből adott tájékoztatást a változtatást megalapozó megfontolásokról a szakma szereplői számára.

"Ehhez az intézményhez 30 éve nem nyúltak hozzá. Változatlan formában működik, és azt gondolom, hogy így ebben a helyzetben a nemzeti identitás megerősítéséhez átörökítéséhez nem tud megfelelő mértékben hozzájárulni" - ezt Hollik István mondta a parlamentben június 4-én annak indoklásául, hogy a KDNP támogatta az egyetem modellváltásával kapcsolatos javaslatot.

Az egyetem a sajtóból értesült a törvénytervezetről, valamint arról, hogy a modellváltás határideje még a korábban kijelöltnél is közelebbre, 2020. szeptember 1-re került.

Az egyetem diákjai, tanárai és korábbi diákjai vasárnapra tiltakozó akciót hirdettek az intézmény alapítványi működésbe vonása ellen, a KDNP vádjait pedig visszautasítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!