szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzatok egyelőre nem tudják, mit tartalmaz az a törvénytervezet, amelyről Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón annyit mondott: a kormány szerint a rövid távú lakáskiadás kérdése kifejezetten az önkormányzatokra tartozik.

„A kormány törvényjavaslatát, annak részleteit nem ismerjük, így azt sem tudjuk, milyen és mekkora felelősséget ruháznak az önkormányzatokra” – nyilatkozta lapunk kérdésére Gerencsér Mária, Terézváros sajtófőnöke. Mondatai nem térnek el attól, amelyeket ferencvárosi és józsefvárosi kollégáitól hallottunk: a fővárosi önkormányzatok egyelőre nem kaptak pontos tájékoztatást arról, mi kerül a törvénytervezetbe, amely az önkormányzatok kezébe adná az airbnb-s lakáskiadás szabályozásának jogát. Többük meglepetését fejezte ki a felelősség áttolásával kapcsolatban is. Egyik forrásunk megjegyezte:

nem jellemző a kormányra, hogy csak úgy kiengedne a kezéből egy döntési lehetőséget.

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtök délutáni Facebook posztjában úgy fogalmazott: „a Fővárosi Önkormányzat kész együttműködni a kerületekkel ebben a szabályozási munkában”, de hogy ez folyamatos koordinációt és ezzel együtt közös lépéseket takar, vagy a főváros szerepe kimerül puszta egyeztetésben és tanácsadásban, az egyelőre nem derült ki. Információink szerint a főpolgármester az egyeztetésbe szeretné bevonni a kormánypárti vezetésű önkormányzatokat is, de hogy erre mekkora esély van, azt egyelőre nem tudták megmondani.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy az önkormányzatok korábban is próbáltak megegyezni az Airbnb-vel az átláthatóság érdekében. Terézváros már Soproni Tamás hivatalba lépését követően felvette a kapcsolatot a cég képviselőivel, állítása szerint azt kérte, hogy csak azon szállásadókat engedjék a rendszerükben hirdetni, „akik rendelkeznek már az érintett ház lakóközösségének és az önkormányzat hozzájárulásával.”

A cég Soproni szerint elzárkózott az ötlettől, így jelentősen csökkent az esély a „nyomonkövethetőségre, valamint az iparág kifehérítésére”. Terézváros fokozottan érintettnek számít az önkormányzat szerint az „Airbnb-bizniszben”: mint mondták, a kerületben minden tizenötödik lakást erre a célra használ fel a tulajdonosa, akik közül többen nem csak egy, hanem több lakást is kiadnak turistáknak.

Legálisan rövid távon lakást kiadni a jelenlegi szabályozás szerint úgy lehet, ha a kiadó fél regisztrál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató (NTAK) központ adatbázisában. A regisztráció azonban előfeltételekhez van kötve: a tevékenységre adószámot kell kiváltani, a lakáskiadást pedig be kell jelenteni a jegyzőnél, akinek nyilvántartásba is kell vennie azt. A lakást csak ezek után lehetne feltüntetni az Airbnb rendszerében, de sokan ezt a folyamatot megkerülve, feketén adják ki ingatlanjukat.

Megkerestünk vidéki önkormányzatokat is, de ők többségében értetlenül állnak a kérdés előtt: Koncz Imre, Balatonakali polgármestere lapunknak egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ez fővárosi kérdés”, őket egyáltalán nem érinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

Egy kávézó vendégeit zsidózta egy nő Újlipótvárosban, elvitték a rendőrök

A járvány sem állította le a kormányközeli gazdagok magánrepülőzését

A járvány sem állította le a kormányközeli gazdagok magánrepülőzését

Tarajos sült fogtak be a szegedi pályaudvaron

Tarajos sült fogtak be a szegedi pályaudvaron