szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szervezet elnöke szerint Magyarországon egyre kevésbé lehet hozzáférni a független és ellenőrzött információkhoz.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Elismerően szólt az Indexért és a sajtószabadságért megtartott pénteki tömegdemonstrációról az Európai Újságíró-szövetség (EFJ) hétfőn kiadott közleményében, és felszólította Európa vezetőit, hogy védjék meg a média szabadságát Magyarországon – írta holnapján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

A MÚOSZ idézte Mogens Blicher Bjerregardot, az EFJ elnökét, aki szerint többé nem fér kétség ahhoz, hogy Magyarországon nem biztosítják az alapjogokat, és a média sokszínűségének lebontásával az állampolgárok egyre kevésbé férnek hozzá a független és ellenőrzött információkhoz.

Az EFJ maradéktalanul szolidáris az Index dolgozóival. Büszkék vagyunk arra, ahogy reagáltak. Felszólítjuk az Európai Uniót és a tagállamokat, hogy indítsanak vizsgálatot a magyarországi médiaviszonyok, a tulajdonosi struktúra és a pluralizmus leépítése miatt. Itt az ideje a tetteknek!"

– tette hozzá Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára.

Múlt héten az Európai Bizottság alelnöke fejezte ki aggodalmát a magyarországi médiaszabadság és az Index sorsa miatt.

Der Standard: Magyarország a teljes sötétség felé tart

Az osztrák lap szerint az Index bedarálása után nem túl rózsásak a kilátások: Orbán Viktor mindent meg fog tenni, hogy további lapokat lehetetlenítsen el.

Az Index csaknem teljes szerkesztősége pénteken mondott fel, miután a vezetőség nem helyezte vissza pozíciójába a kirúgott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. A távozók listája folyamatosan bővült, péntek estére 87-en jelezték távozásukat, hétfőre viszont egy név eltűnt a listáról.

A vezetőség és az újságírók közötti tárgyalások a feltételekről hétfőn kezdődtek, úgy tudjuk, 20-22 embert azonnali hatállyal felmentettek a munkavégzés alól. Azt egyelőre nem tudni, hogy az Index igazgatóságából valóban távozik-e Szombathy Pál vezérigazgató és Sztankóczy András, aki a Válasz Online szerint az Index főszerkesztője lehet.

Miközben az Indexnek kampó, külföldön tovább nyomul a kormánypropaganda

A független magyar sajtó bedöntése alatt is nagy erőkkel dolgozik az Orbán-kormány külföldi propagandagépezete. Brit lapok szerint ezeknek a Habony Árpádhoz és a Fideszhez köthető angol nyelvű internetes oldalaknak is az illiberális filozófia terjesztése a célja.

A portál jelenleg visszafogott cikkszámmal fut, még vannak új vezető anyagaik. A videós stáb a Facebook-oldalára azt írta ki, egy bizonyos ideig vannak kötelességeik az újság felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office

Középiskolás fokon sem fog tanulni a nép, mert nem lesz kitől

Középiskolás fokon sem fog tanulni a nép, mert nem lesz kitől

Felhőkarcoló, NER-erkély és gigastadion: így változott meg 10 év alatt Budapest látképe

Felhőkarcoló, NER-erkély és gigastadion: így változott meg 10 év alatt Budapest látképe