szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index-szerkesztőség távozó tagjainak hétfőn egy ügyvéddel kell letárgyalniuk a felmondásukat. Többen keménykedéstől tartanak az ügyvéd és a cégvezető részéről, de Bodolai László azt üzente, nem lesz tárgyalás, csak lepapírozás, és az egyértelműségi kérdéseket tisztázzák. Úgy tudjuk, 20-22 embert mentettek fel azonnali hatállyal a munkavégzés alól.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Hétfőn délelőtt szinte mindenki, a pénteken felmondott dolgozók is bent vannak az Indexben, ma derül ki, meddig kell dolgozniuk felmondási idő alatt – mondta egy indexes újságíró. Több helyről megerősítetett információnk szerint Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke a folyamat levezénylésére felkért egy munkajogi ügyvédet, ugyanazt, aki annak idején a szerződéseket is megírta.

©

Ez az ügyvéd tájékoztatja majd az Index munkatársait arról, hogy a felmondással kapcsolatban milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. Tudomásunk szerint az Index újságíróinak többsége augusztus 1-gyel szüntetné meg munkaviszonyát (bár volt, aki azonnali hatállyal adta azt be), és kérték a munkavégzés alóli felmentésüket is.

Többen elmondták, Bodolai tudomásuk szerint megüzente, a felmondásokkal formai hibák vannak, amit egyesek úgy értékelnek, meg akarják őket zsarolni, más ennél durvábban fogalmazva azt mondta, "baszakszik velünk" Bodolai.

Van viszont, aki higgadtabban úgy látja, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy Bodolai ne fogadná el a felmondásokat, és a későbbi beszélgetések alapján úgy tűnt, neki lett igaza, hétfő délután 3-ig nem hallottuk, hogy bárkivel kekeckedtek volna. Tudomásunk szerint a felmondás előtt az indexesek egyeztettek jogászokkal, bár arról egymásnak ellentmondó információkat kapunk, hogy végül egyenfelmondásokat adtak-e be vagy sem.

A beszélgetéseink alapján úgy tűnik, az indexesek – legalábbis egy részük biztosan – továbbra sem bízik Bodolaiban, aki küldött egy újabb üzenetet is, amelyben azzal próbálja nyugtatni a munkatársakat, hogy nem lesz semmilyen jogi tárgyalás, csak technikailag lepapírozzák a felmondásokat, és az "egyértelműségi kérdéseket" tisztázzák.

©

Délelőtt 11-kor kezdődtek a tárgyalások, Bodolai biztosított mindenkit, hogy telefonon is kérhetnek ügyvédi segítséget. Először a rendes munkavállalókkal tárgyalnak, utána jönnek a szerződéses kollégák. Bodolai László a szerkesztőség épületében van, tudomásunk szerint tárgyalt a lap eddigi vezetőivel is. Az újságírók a felmondásról csak ügyvédekkel egyeztetnek, többek elmondása szerint Bodolai nem vesz részt ezeken. Úgy tudjuk, első körben 20-22 munkatársat mentenek fel azonnal a munkavégzés alól, de bent sem egyértelmű, mi alapján választották ki őket. Van, aki úgy értelmezi, a "leghangosabbakkal" kezdtek, más viszont azt mondta, nem csak hangadók vannak köztük. A jogászok ezzel a 20-22 emberrel kezdték a tárgyalásokat hétfőn. Többektől úgy tudjuk, szigorú titoktartási szerződést is aláiratnak a munkatársakkal.

Mi az a hvg360?

Radar360 című animációs híradónk stílusában foglaljuk össze, hogy mire számíthatnak előfizetőink a hvg360-on.

Az Index csaknem teljes szerkesztősége pénteken mondott fel, a távozók listája folyamatosan bővült, péntek estére 87-en jelezték távozásukat, hétfőre viszont egy név eltűnt a listáról.

Bodolai múlt hét végén arról beszélt, meglepte, hogy ilyen hirtelen és ennyi ember mondott fel, azonban szerinte lehetetlent kért tőle a szerkesztőség azzal, hogy helyezze vissza Dull Szabolcs kirúgott főszerkesztőt. Szombaton kiszivárgott egy zárt csoportban közzétett Facebook-posztja, amelyben lényegében azzal vádolta Dullt, hogy ellenzéki politikusokkal összejátszva szétrobbantotta az Indexet. A posztban azzal érvelt, Dull üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának, amiért Németországban szíjon viszik el a rendőrök, ő viszont csak kirakta az igazgatóságból júniusban.

©

A Média1 szombaton azt írta, elkezdték toborozni az újságírókat az Indexbe, bár Bodolai ezt cáfolta, azt mondta, nem toboroznak, őt keresik meg sorra újságírók, bár ennek ellentmond, hogy a Média1 szerint ők hívogatnak embereket, hogy akarnak-e az Indexben dolgozni.

Kiderült egyébként az is, Bodolai a válság alatt beszélt Bodoky Tamással, az Átlátszó főszerkesztőjével, azonban Bodoky szerint nem kérte fel főszerkesztőnek, de nem is hagyná ott az Átlátszót.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Index igazgatóságából valóban távozik-e Szombathy Pál vezérigazgató és Sztankóczy András, akikről a Magyar Hang írta meg, hogy lebegtették lemondásukat arra az esetre, ha feláll a szerkesztőség. Az impresszumban még nem látni a változás nyomát, igaz, a szerkesztőség többi tagjára vonatkozóan sem. Közben a válaszonline.hu azt írta, terjedtek pletykák arról, hogy Sztankóczy András, a válaszonline korábbi munkatársa lehet az Index főszerkesztője. Mikor az utolsó közös értekezleten, múlt héten rákérdeztek nála, Sztankóczy annyit mondott,

nem tudom.

Az Index visszafogott cikkszámmal fut, még vannak új, vezető anyagaik. A videós stáb a Facebook-oldalára azt írta ki, egy bizonyos ideig vannak kötelességeik az újság felé.

(A cikkben felhasznált képek múlt héten készültek, a borítóképünk az indexes Bődey János fotója.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Messinek sikerült, az Apple-nek nem mindig – kis védjegytörténelem

Messinek sikerült, az Apple-nek nem mindig – kis védjegytörténelem