szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emmi szerint nem is tudtak a fővárosi várólisták csökkentésére létrehozott szakmai koncepcióról. Kár, hogy a Fővárosi Önkormányzat júliusban személyesen is egyeztetett róla az egészségügyi államtitkárral, aki támogatásáról biztosította a programot.

Csütörtökön egyhangúlag szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés azt a kétmilliárdos költségvetési támogatást, melynek segítségével daganatgyanú esetén tíz napon belül elkészíthetik a páciensek diagnózisát.

Karácsony Gergelyék a budapesti atlétikai stadion megépítéséért cserébe 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési csomagot kértek a kormánytól. Ennek jelentős részét a járóbeteg-ellátás kapta, évente kétmilliárd forintból viszont a daganatgyanús betegek CT és MR-vizsgálatának várólistáját csökkentik.

A koncepciót, mely pluszkapacitásokat biztosít a vizsgálatokra, az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként alakították ki: egész pontosan 31 770 db CT és 9487 MR-vizsgálatot vásárolnak szerződött egészségügyi szolgáltatóktól.

Az Emmi Egészségügyi Szakmai Kollégiumának Onkológia és sugárterápia Tagozata ehhez képest már a bejelentés napján arra figyelmeztetett, hogy a Kásler Miklós vezetésével kidolgozott protokollt kellene követni. Mint írták, a soron kívül kezdeményezhető CT- és MR-vizsgálatok magában hordozzák annak veszélyét, hogy a betegek egy részénél a diagnosztikus sorrend felborul, szükséges vizsgálatok maradnak el, vagy – éppen ellenkezőleg –, felesleges vizsgálatok kerüljenek elvégzésre.

A minisztérium pénteken még tovább ment: közleményükben azt állították, hogy „a főváros a szakmai koncepcióját az Emmivel nem egyeztette, nem is tudjuk, hogy létezik-e".

Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a hvg.hu-nak ezt azonban határozottan cáfolta. Mint mondta, értetlenül állnak az Emmi közleménye előtt, hiszen az elmúlt fél évben számtalan alkalommal tárgyaltak az Egészségügyi Államtitkársággal és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel is. A támogatói okiratot, az ahhoz szükséges szakmai programot és a Főváros–Emmi–NEAK háromoldalú megállapodást is egyeztették, ezt a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön minisztériumi jóváhagyás után fogadta el.

„Július 24-én személyesen egyeztettünk egészségügyi államtitkár asszonnyal, aki üdvözölte es támogatásáról biztosította a fővárosi önkormányzat programját” – cáfolta az Emmi állításait Havasi.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Megcsúsztak a magyar kirándulók, majd a gyökerekbe kapaszkodtak, hogy ne essenek le a hegyről

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal