szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Októbertől daganat gyanúja esetén a jelenlegi 14 nap helyett 7 napon belül el kell végezni a CT- vagy MR-vizsgálatokat. A minisztérium szerint viszont a Kásler Miklós vezetésével felállított szakmai protokollokat kellene követni.

Októbertől felére csökkennek a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok várólistái Budapesten – jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy a budapesti atlétikai stadion megépítéséért cserébe 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési csomagot kértek a kormánytól. Ennek jelentős részét a járóbeteg-ellátás kapta, kétmilliárd forintból viszont a daganatgyanús betegek CT és MR-vizsgálatának várólistáját csökkentik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként egy olyan koncepciót alakítottak ki, ami plusz kapacitásokat biztosít a vizsgálatokra.

Egészen pontosan 31 770 db CT és 9487 MR-vizsgálatot vásárolnak szerződött egészségügyi szolgáltatóktól.

Az előterjesztésről csütörtökön szavaz a Fővárosi Közgyűlés.

Ez azt írja elő, hogy daganat gyanúja esetén a jelenlegi 14 nap helyett 7 napon belül el kell végezni a vizsgálatot, és újabb 3 napon belül már leletezni is kell. A programot az első év után újra megvizsgálják, és eldöntik, hogy hol érdemes változtatni rajta.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón megköszönte a kormány együttműködését is, hogy tartották a szavukat az év eleji megállapodáshoz.

Emmi: kövessék a protokollt

A jó együttműködést némileg árnyalja, hogy az Emmi – illetve az Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozata – szerda délelőtt közleményt adott ki, melyben arra emlékeztettek: a megfelelő szakmai kontroll nélkül, soron kívül kezdeményezhető CT- és MR-vizsgálatok magában hordozzák annak veszélyét, hogy a betegek egy részénél a szakmai protokollokban meghatározott diagnosztikus sorrend felboruljon, egyes, a pontos diagnózishoz szükséges vizsgálatok esetleg elmaradjanak, vagy éppen ellenkezőleg, felesleges vizsgálatok kerüljenek elvégzésre.

Mint írták, a 10 napra történő leletadási kötelezettség azonban nem tudja lerövidíteni a molekuláris patológia leletadáshoz szükséges időigényét és ezt követően a terápiás terv kialakítását.

„A soron kívüli CT- és MR-vizsgálatok ígérete önmagában elégtelen a daganatok kivizsgálásának lerövidítésére” – írta a minisztérium, mely szerint vannak olyan esetek, amikor már egy egyszerű citológiai vagy szövettani mintavétellel azonnali diagnózishoz lehet jutni, vagy elég egy ultrahang, endoszkópos vizsgálat is.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy daganatos betegek kezelése onkológiai szakmai protokollok alapján történik, amit az Országos Onkológiai Intézet 1994-ben Prof. Dr. Kásler Miklós szerkesztésében, az európai országok közül elsőként készített el.

Mivel a fővárosi koncepció kidolgozásában ők is segítettek, megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogyan oldanák fel azt az ellentmondást, miszerint megállapodtak valamiről, majd a megállapodás után figyelmeztetést adnak ki. Ha megérkezik a válaszuk, frissítjük cikkünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Hatmillió forintra büntették a Ferencvárost

Videós üzenetküldőt indított a Vimeo

Videós üzenetküldőt indított a Vimeo

Felszállt a második szlovák repülő autó

Felszállt a második szlovák repülő autó