szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az első hullámban jóval elővigyázatosobbak voltak az emberek, mint most. A felmérések szerint egyedül a maszkviselésben sikerült előrelépni.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Az Ipsos Omnibusz kutatássorozat eredményei szerint a tavaszi, első hullámhoz képest kevésbé óvatosak a vírus elleni védekezésben a magyarok, de még az augusztusi emelkedő számok után sem kezdtek el az emberek elővigyázatosabbak lenni.

A kutatócég még a maszkviselési szabályok szigorítása előtt mérte meg azok használatát a teljes lakosság körében, és enyhe visszaesést tapasztalt az előző hónaphoz képest – olvasható az Ipsos oldalán.

Több óvintézkedésre is rákérdeztek, a kézmosás gyakoriságára, a kézfogás kerülésére, vagy az utazások elhalasztására, de mindenhol lanyhuló fegyelemről árulkodnak a számok.

(null)

(null)

Szájmaszkviselésben szeptemberben 83 százalékos országos arányt mért az Ipsos, ami ugyanakkor továbbra is jelentős javulást jelent a tavaszi értékekhez képest, viszont minden másban visszaesés tapasztalható:

(null)

(null)

A kutatás szerint a nők alaposabbak kézmosásban (87 százalék vs. 81 százalék) és nagyobb arányban kerülik a másokkal való kontaktust, mint a férfiak (34 százalék vs. 26 százalék). A férfiak ezzel párhuzamosan távolabb tartják magukat a tömegközlekedéstől (47 százalék vs. 41 százalék). A 30 év alatti felnőttek bátrabban mennek közösségbe, de a maszkviselést (87 százalék) vagy a gyakori kézmosást ők is betartják (81 százalék).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon súlyos hibát találtak a Windows Serverben, három másodperc alatt bevehetik a hackerek

Nagyon súlyos hibát találtak a Windows Serverben, három másodperc alatt bevehetik a hackerek

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen

Alpaka rohant a pályára egy angol focimeccsen

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját

Közelebbről is megnézheti a Samsung még be sem mutatott új telefonját