szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folytatódik a parlament őszi nyitánya, ezúttal napirend előtti kérdéseket tettek fel az ellenzéki képviselők Orbán Viktornak. A legtöbben az ingyenes koronavírustesztet követelték, a harmadiknál már csak nevettek a kormánypártiak.

Megindult a szokásos ellenzéki sorozás a parlamentben Orbán Viktor felé az azonnali kérdések alatt: elsőként a jobbikos Jakab Péter kérdezte hosszan a miniszterelnököt, komolyan gondolja-e, hogy Nyugat-Európából fognak hozzánk menekülni az emberek a magasabb életszínvonal reményében.

“Valóban azt gondolom, folytatódni fog a már megkezdett tendencia, és azt látom, sokan jönnek Nyugat-Európából” – válaszolta a miniszterelnök. Orbán szerint nem az életszínvonal miatt költöznek sokan nyugatról Magyarországra, hanem az életminőség miatt, ami nem ugyanaz. “Készüljünk fel arra, hogy még a mi életünkben nagy számmal fognak ide érkezni keresztények Nyugat-Európából.”

Jakab viszontválaszában egyszerűen annyit kért Orbántól, ébredjen fel, majd belengette, hogy október 11-én felébresztik majd ők Borsod hatodik számú választókerületében.

Orbán erre egy percben kiemelte, hogy a Jobbiknak jogi értelemben nincs is jelöltje Borsodban, és köszönjék meg Gyurcsány Ferencnek, hogy mégis van. Ezzel arra utalt, hogy Bíró László jogilag valóban nem lehetett a Jobbik jelöltje, miután formai hiba miatt a párt nem jelölhetett senkit az időközi választásra.

Jakab után az MSZP-s Kunhalmi Ágnes kérdezte Orbánt, a Gyurcsány Ferenc által már meglebegtetett ingyenes tesztelést hozta fel: a politikus azt mondta, a koronavírustesztek 19 500 forintos hatósági ára továbbra is nagyon magas, a kérdése pedig annyi volt, nem gondolta-e meg magát Orbán az ingyenes teszteléssel kapcsolatban.

Orbán szerint Magyarország a WHO-protokollt követi, tehát akkor ingyenes a teszt, ha orvos kéri. “A tesztelés értelméről megoszlanak a vélemények, én annak vagyok a híve, hogy mindenki tesztelje magát, aki szükségesnek érzi, a tesztelés profitját leszorítottuk” – mondta Orbán, aki kiállt amellett, hogy a 19 500 forint korrekt ár.

Kunhalmi erre gazdasági szempontokat hozott fel, és szerinte a társadalombiztosításon keresztül már kifizették az emberek a teszteket. Orbán viszont ezt is visszavezette arra, hogy orvosi javaslatra ingyenes a teszt, majd felhozta, mennyivel több egészségügyi dolgozó van most, mint az MSZP-kormány alatt volt.

A DK-s Varju László következett, aki szintén ingyenes teszteket akar, mivel szerinte szinte egész Európában ingyenes már, és háromszoros túlárazást emlegetett, hangoztatva, hogy az egészségügy nem üzlet. Orbán azt válaszolta röviden, hogy a hatósági ár azt jelenti, hogy a teszt nem üzlet, a hosszabb válaszába pedig felsorolta, milyen juttatásokat vett el az emberektől az MSZP-kormány.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet is Orbánt kérdezte: a társelnök az elszaladt árakról, áfacsökkentésről, szociális dolgozók esetleges juttatásáról és a nyugdíjasok helyzetének azonnali javításáról kérdezett, Orbán válaszul gyorsan felsorolta, milyen intézkedéseket vezettek be, és utalt arra, hogy az LMP-vel jelenleg szövetséges előző kormánypárt milyen megszorításokat vezet be. “Ha a nyugdíjak emelkedése kevesebb volt, mint az infláció, akkor azt visszaemeljük” – mondta a nyugdíjasok helyzetéről.

A Párbeszédtől Kocsis-Cake Olivio is megkérdezte Orbánt, mikor lesz ingyenes a tesztelés, és mivel ő volt a harmadik, aki nagyjából ugyanazt a kérdést tette fel, a kormánypárti képviselők el is nevették magukat. Kocsis-Cake azt hozta fel, hogy ha nincs felső gátja a védekezésnek, miért nem ingyenes. Orbán újra a WHO-t hozta fel, majd felhozta, hogy a Párbeszéd elnöke épp Karácsony Gergely, akinek szerinte sok pénz áll rendelkezésére Budapest polgármestereként, mégsem segíti a járvány elleni védekezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait

Rabló tartotta rettegésben a kál-kápolnai vasútállomás utasait