szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Judit és Szijjártó Péter is HírTV-t nézett, és árulást kiált, mert a momentumos képviselő bevallotta: egyeztet telefonon Vera Jourovával.

A Hír Tv péntek esti műsorában bemutatott videofelvétel szerint Donáth Anna folyamatosan egyeztet Vera Jourovával, az Európai Bizottság jogállamiságért felelős alelnökével. A felvétel Donáth pártja, a Momentum egy videokonferenciáján készült, és a kormánypárti csatorna szerint a következő hangzik el rajta: "Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan. Ugye, mert hogy nem tudom, akik néznek minket, ti tudjátok-e, de Vera Jourová egyrészt a bizottság egyik alelnöke, másrészt pedig az ő portfóliójába tartoznak a jogállamisági kérdések."

Vera Jourová azzal egy időben lett közellenség a Fideszben, hogy az Európai Bizottság bemutatta a jogállamiságról szóló értékelését, amelyben éles kritikákat fogalmaz meg a testület Magyarországgal szemben. A cseh politikus ugyanakkor egy interjúban arról beszélt, hogy az orbáni rendszer nem illiberális, hanem beteg (angolul illiberal helyett ill).

A Hír TV riportját követően Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon írt arról, hogy Donáth televíziós vitájukon tagadta, hogy sűrűn egyeztetne Jourovával, majd azzal vádolja meg, hogy "ilyen az, amikor valaki Brüsszelben és Budapesten is a brüsszeli érdekeket képviseli".

Hogy is van ez? 1.) A közös élő televíziós vitánkon Donáth Anna momentumos EP képviselő ország-világ előtt letagadja,...

Posted by Varga Judit on Friday, 9 October 2020

Ennél erősebben fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki egyenesen arról beszélt a HírTV-nek, hogy a kiszivárgott felvétel "az egész ellenzék újabb őszödi beszéde", "főbenjáró bűn", "árulás". Ráadásul egy olyan időszakban, amikor "vérre menő küzdelmet kellett folytatnunk lélegeztetőgépekért, maszkokért az emberek életének, egészségének megvédéséért, az emberek munkahelyeinek megvédéséért" - tette hozzá a sokat hallott szólamot, bár az nem derül ki, hogy a jogállamiságnak ehhez mi köze.

Az örökmozgó külügyminiszter nem csak a HírTV-nek nyilatkozott, hanem a Lidové Noviny című cseh lapnak is, ahol már azt fejtegette, hogy Jourová csak liberális ellenzéki forrásokból tájékozódott és "teljesen figyelmen kívül hagyta a tényeket".

A jogállamiságról szóló jelentés természetesen nem az alelnök személyes műve, sőt, azért nem is csak ő, hanem Didier Reynders belga biztos is felel. A szakértők által összeállított anyagról itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőn Palkovics hivatala előtt folytatják a tiltakozást a színművészetisek

Hétfőn Palkovics hivatala előtt folytatják a tiltakozást a színművészetisek

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi

19 perc alatt feltöltött telefon, vezeték nélkül: új gyorstöltéssel állt elő a Xiaomi